Svenska Lina Michal är finalist i Vogues designtävling

I dag inleds finalomröstningen i en stor designtävling Vogue och Muuse anordnar, Muuse x Vogue talents young vision award 2013. Om fem dagar koras en ung och lovande designer som vinnare. Svenska Lina Michal är en av 10 finalister bland 400 deltagare.  

Grattis till finalplatsen! Kan du berätta lite om din kollektion?

– Med kollektionen ville jag ifrågasätta varför vi i Sverige så ofta jämställer funktionell design med bra design. Ofta målas funktionell design upp som något sant och gott medan estetisk design likställs med något ytligt, nästan tabu. Jag ville göra ett försök att bredda det vi ser som det skandinaviska uttrycket och förmedla ett överdåd snarare än funktionalism och minimalism. 

Vad har inspirerat dig?

– Kärnan i kollektionen är sprungen ur det svenska arvet och jag har jobbat mycket med dekorationer och utsmyckning. I researchen tittade jag mycket på allt från Elsa Beskows verk och folksagor till kronbrudar och midsommar. Kollektionen blir en påminnelse, och en hyllning, av den moderna människans primitiva instinkt att smycka sig själv. För mig kändes det viktigt att visa något som kunde kittla fantasin. 

I priset ingår bland annat att Muuse syr upp en mindre kollektion baserad på vinnarkollektionen. Hur skiljer det sig att göra en kollektion till tävlingen och en kommersiell? – Det är många gånger roligare att göra en sådan här kollektion när jag kan uttrycka sig som jag vill och gå lös. Mycket av det jag gjort är inte så bärbart utan har mer handlat om att utforska en estetik. Allt är handsytt och jag har inte behövt tänka på saker som tvättråd. Samtidigt vill jag ju att folk ska kunna ha kläderna på sig, men ibland när det blir alltför kommersiellt kan det bli lite enformigt. Att vinnarkollektionen som sys upp baseras på kreativa kollektioner känns därför jätteroligt. 

Den slutliga omröstningen om vinnaren kommer att äga rum på Vogue.it/talents från och med i dag, den 25:e september, och vinnaren koras den 30:e september. Vill du se de andra bidragen och rösta kan du göra det här!

Foto: Lina Michal
Hår och makeup: Bidisha Larsson
Model: Klara Sjöholm samt Ingmari Lamy, Mikas

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!