Svenskt Tenns väska med Josef Frank-mönster – en svensk designklassiker
Svenskt Tenns väska med Josef Frank-mönster – en svensk designklassiker Foto: Svensk Tenn

Svenskt Tenns väska med Josef Frank-mönster – en designklassiker

Väskorna som bars av småländska utvandrarkvinnor blev inspirationen bakom en svensk designklassiker. Damernas Världs Jonna Bergh berättar bakgrunden till Svenskt Tenns tidlösa väska med Josef Frank-mönster.

Nära 70 år gammal och fortfarande lika elegant: Svenskt Tenns handväska med Josef Frank-mönster är en sann svensk modeklassiker. Väskmodellen är dock äldre än så - den har tidigare benämnts Smålandsväskan då den är inspirerad av den typ av väskor som kvinnor hade när man i slutet av 1800-talet utvandrade från Småland till Amerika.

LÄS OCKSÅ: Modehistoria – allt du behöver veta om Louis Vuitton

Redan 1952 gick väskan att beställa i ett Josef Frank-mönster, och sedan dess har den saluförts i många mönster och storlekar. För ungefär tio år sedan byttes träpinnen som stänger väskan ut till en i mässing. 

Svenskt Tenns väska i mönstret Under ekvatorn. Foto: Jason Lloyd Evans

Här ser du den i mönstret Under ekvatorn, i handen på en besökare på Milanos modevecka. Väskan är för evigt chic och visar än en gång Svenskt Tenngrundaren Estrid Ericsons osvikliga känsla för stil som håller över lång tid.

LÄS OCKSÅ: Modeögonblick vi minns: Michelle Obamas hårda statement med budgetmode

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!