10 tidlösa modeklassiker – väskor, skor & plagg som är lika snygga år efter år

Modeflugor kommer och går, men vissa saker består. Som den vita krispiga bomullsskjortan, trenchcoaten och det stilrena silversmycket. Här handlar det om stora investeringar med lång livslängd, ofta älskade av modevärldens största ikoner.

Modeklassiker 1: It-väskan

Grace Kelly fastnade på bild 1956 när hon försökte dölja sin gravidmage med en av Hermès designerväskor – och it-väskan var född. I början av 2000-talet dominerades modevärlden av en maximalistisk stil med många synliga logotyper.

Flätad it-väska, 10 132 kr, Bottega Veneta.

Under denna tid skapade Bottega Veneta den flätade Cabatväskan, som med sin diskreta charm inte behövde en synlig logotyp för att andas lyx. Väskan handgörs i Italien och tar en vecka för två personer att färdigställa, därav prislappen och den begränsade upplagan.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir designerväskan din – 9 tips på hur du kan spara ihop till din drömväska

 

Modeklassiker 2: Ballerinaskon

Varifrån ballerinaskon härstammar behöver knappast förtydligas. Repetto skapade sin första danssko 1947 och fick senare i uppdrag av Brigitte Bardot att göra en variant anpassad till promenader utomhus.

I filmen Och Gud skapade kvinnan, från 1956, bar Brigitte Bardot platta röda ballerinor med ett par avklippta byxor och en randig tröja. Resten är historia.

Modeklassiker 3: Pilotglasögonen

Ray-Bans pilotglasögon lanserades 1937 och var avsedda för amerikanska flygvapnet. Efter att den amerikanska generalen och nationalhjälten Douglas MacArthur landstigit på Filippinerna under andra världskriget med ett par Aviators på näsan började de användas av både ungdomar och krigsveteraner.

Pilotglasögon med guldfärgade bågar, 1 629 kr, Ray-Ban.

Tom Cruise bar samma modell i filmen Top Gun och ökade försäljningen med 40 procent världen över.

LÄS MER: Klassiska solglasögon – vi listar modellerna som alltid håller stilen

 

Modeklassiker 4: Trenchcoaten

Burberrys klassiska trenchcoat tillverkades i första hand åt den brittiska armén under första världskriget (trench betyder dike/skyttegrav på engelska). Traditionellt är rocken kakifärgad och dubbelknäppt med tio knappar.

Traditionell trenchcoat, 17 040 kr, Burberry.

Efter andra världskriget blev plagget populärt genom bland andra Humphrey Bogart, som bar den i filmen Casablanca från 1942. Filmklassikern Breakfast at Tiffany's gjorde den eftertraktad även hos damerna.

Modeklassiker 5: Scarfen

Den kanske mest ikoniska scarfen av dem alla, Hermès 90 x 90-centimeters Carré som väger 65 gram, introducerades 1937. Trycket görs individuellt för varje scarf och det finns över 2000 unika utformningar.

Scarf Brides de gala, 4 300 kr, Hermès.

Det mest klassiska motivet är från 1957 och heter Brides de gala och har hästbetsel som motiv. Drottning Elizabeth II bar en Hermèsscarf på ett brittiskt frimärke 1956 och Grace Kelly använde en som mitella för sin brutna arm.

 

Modeklassiker 6: Vita bomullsskjortan

På 1920-talet vände Coco Chanel upp och ner på kvinnornas stil och introducerade ett mer maskulint mode. Det plockades upp av dåtidens filmstjärnor som Greta Garbo och Marlene Dietrich, som gjorde gubbyxorna och den vita skjortan till sina.

Prisvärd vit skjorta, just nu på rea 877 kr, Dagmar.

Patti Smith såg androgyn och cool ut i en vit skjorta på sitt första album Horses år 1975. Därmed blev plagget ett måste även bland rockfans världen över.

Modeklassiker 7: Silversmycket

Ett klassiskt silversmycke som kan bäras både till fest och till vardags är något av ett måste.

Halsband i vitt guld, Dew drop, 65 000 kr, Georg Jensen.

Det danska smyckesföretaget Georg Jensen har sedan starten 1904 kombinerat jugendformer och en kärlek till naturen, något som speglas i det tidlösa halsbandet Dew drop, designat av svenska Torun Bülow-Hübe, den första kvinna som vann världsrykte som silversmed.

Modeklassiker 8: Coctailringen

En av de mest kända juvelauktionerna ägde rum 1887 på Louvren då den franska kronans juveler såldes. Som enda fransman var juveleraren Frederic Boucheron där och köpte diamanterna till sin fru som ett löfte om hans eviga kärlek. Därmed blev Boucheron känd som den stora kärleksjuveleraren.

Ring med rosa sten, 320 100 kr, Boucheron.

På 1950-talet bar divor som Maria Callas och Sophia Loren Boucherons tidlösa cocktailringar.

 

Modeklassiker 9: Mockabyxorna

I och med hippiekulturens intresse för den amerikanska ursprungsbefolkningens kläder blev skinn och mocka populärt under 1970-talet. Westernreferenser återkommer ofta, som hos Ralph Lauren.

Ljusa mockabyxor känns extra rätt den här säsongen, då hippiens årtionde utan tvekan är tillbaka stilmässigt.

 

Modeklassiker 10: Armbandsuret

Det första armbandsuret som vi känner igen det gjordes till drottningen Maria Karolina av Neapel 1810. Cartiers Tankklocka skapades av Louis Cartier 1917, inspirerad av pansarvagnarna vid fronten.

Klockklassiker, 32 179 kr, Cartier.

Det är en av de klockor som har blivit mest kopierade och burits av storheter som Jackie Kennedy, prinsessan Diana och Yves Saint Laurent.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inga härliga modenyheter!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!