Trendrapport: Inspireras av höstens trender 2014

Helstickat, rött, hårigt – och fiskfjäll! Damernas Värld har varit på plats i alla modestäder och guidar dig till höstens viktigaste och mest spännande höstmode.

1: HOPLAPPAT

Missoni, Fausto Puglisi och 3.1 Phillip Lim har alla sparat på favoritstuvar och lappat ihop dem till makalösa patchwork-kreationer. Ett sådant lappverk kan man inte ha tråkigt i. På bilden visas en look från Roksanda Ilincics höstmode.

2. HÖGGLANSIGA FRAMTIDSDRÖMMAR

Aluminiumglänsande material med fiskfjällsyta gör 2014 till året då vi kommit i fatt framtiden. Den industriella framtoningen får bärarna att utstråla superkraft. På bilden visas en look från Chanels höstmode.

3. KLAPPVÄNLIGT

Alla stora modehus går i gång på att göra underverk av det uråldriga materialet päls. Innovativa snitt och mångfärgad design (gärna i lapptäcksteknik där man blandar olika typer/färg av päls) känns supermodernt. På bilden visas en look från Marnis höstmode.

4. HÖSTBLOMMOR

Blommor i alla former är en kär vän i modesammanhang. Nu omfamnar vi inte bara vårrabatten utan även höstperenner. På bilden visas en look från Rochas.

5. GRAFISKT

Prada använde tyskt manér à la Wiener Werkstätte i de grafiska mönstren som prydde klänningar och tröjor. Även Dries Van Noten och Bottega Veneta gjorde liknande kombinationer utan att det blev långrandigt. På bilden visas en look från Dries van Notens höstmode.

6. DOVA PASTELLER

Pastellerna överlever ännu en säsong, nu i en mer dov färgskala. Gammelrosa, mintgrönt och lavendel är viktigast, speciellt i ytterplaggen. På bilden visas en look från Guccis höstmode.

7. JORDNÄRA

The Rows visning gav en känsla av Tibet-munk. Hermès var inspirerat av rysk folklore. På Burberry Prorsum nämndes Bloomsbury som en referens. Vi välkomnar det jordnära temat i kollektionerna. På bilden visas en look från Hermès höstmode.

8. LEOPARD ÄR KVAR

Som katter, med en doft av 1920-tal (som är en stor inspiration för hösten), intar modedjuren gatorna. Framför allt leoparden, som är det mest uppskattade djurmönstret. Igen. På bilden visas en look från Célines höstmode.

9. HELSTICKAT

Värm dig i stilfullt stickade plagg från topp till tå. Styla byxorna med en lång tröja över, som hos Céline, Stella McCartney eller The Row.

I Sverige står Acne studios för trenden, med en klänning som Lady Gaga redan har burit! På bilden visas en look från Stella McCartneys höstmode.

10. 1960-TAL

Vissa årtionden blir aldrig tråkiga. 1960-talets poppiga uttryck med korta klänningar, starka färger och mycket mönster syns bland annat hos Louis Vuitton, Gucci och Valentino. På bilden visas en look från Louis Vuittons höstmode.

11. TVÅFÄRGAD AFTON

Glöm aftonplagg i svart denna säsong och inspireras av Diors energigivande palett. På bilden visas en look från Diors höstmode.

12. RÖTT

Säsongens starkaste färg är rött och få gör det så vackert som den röda färgens mästare Valentino. Värda att nämna är även Dolce & Gabbana som gav sina röda plagg ett sagolikt vackert tema. På bilden visas en look från Valentinos höstmode.

13. FRÖKEN BYXLÖS

Det är lite av omvända världen bland säsongerna. Under våren visades mängder av byxor, medan hösten bjöd på en stor klänningstrend. Vi går en härligt elegant september till mötes. På bilden visas en look från Bottega Venetas höstmode.

14. PRADAS FÄRGLÄRA

Miuccia Prada är en mästare på att kombinera otippade färger, som till exempel gult, rött och lila, på ett stilfullt sätt. Hennes färglära har smittat av sig och syns numera hos flera hus som experimenterar med paletten. På bilden visas en look från Pradas höstmode.

15. GRÅTT

Jason Wu skapade en vacker Marlene Dietrichsk stil för vår tid, helt i grått. Hos Michael Kors lät man halsduken gå ton i ton med den stickade tröjan. Överlag syntes monokroma grå toner stort. På bilden visas en look från Michael Kors höstmode.

16. YTTERPLAGG ATT BO I

De överdimensionerade kapporna har synts ett tag, men det nya är att alla typer av ytterplagg har blivit större och fluffigare. Man kan tala om

dunjacke-couture. På bilden visas en look från Chloés höstmode.

17. FRÅN HERRGARDEROBEN

Gubbarna får inte ha sin garderob i fred i år heller. Herrtweeden, speciellt hos Haider Ackermann, förvandlar oss till tidens coolaste kvinnliga dandys. På bilden visas en look från Haider Ackermanns höstmode.

18. FILTKAPPAN

Kappa av filt, ponchos som

i en mexikansk spaghettiwestern – eller varför inte svepa in dig i ett hästtäcke? Dags att uppdatera ytterplaggen! På bilden visas en look från Burberry Prorsums höstmode.

19. JORDNÄRA

The Rows visning gav en känsla av Tibetmunk. Hermès var inspirerade av rysk folklore. På Burberry Prorsum nämndes Bloomsbury som en referens. Vi välkomnar det jordnära temat i kollektionerna. På bilden visas en look från Altuzaras höstmode.

20. BÄ BÄ, VITA LAMM

Fårpäls har gjort comeback från 1970-talet och blivit det hetaste ytterplagget att bära. Isabel Marant och Maison Martin Margiela gjorde dem oskuldsfullt vita, medan Pradas varianter var riktiga färgkarameller. På bilden visas en look från Sacais höstmode.

21. RUTIGT

Rutan är pricken över i. Den kommer i alla stor­lekar och har i många fall använts på ett lekfullt sätt, där man blandat rutor i olika storlekar. Vi är gladast för jumborutan. På bilden visas en look från Phillip Lims höstmode.

22. ASTRAKHAN-FÅR

Den mjukaste, tätaste och vackraste ullen kommer från Astrakhanfåret och den är helt klart ett av höstens mest förekommande lyxmaterial. På bilden visas en look från Tom Fords höstmode.

Vill du inspireras av mer höstmode får du inte missa Damernas värld nummer 10 som finns i butik just nu.

Martina Bonnier och Sania Claus Deminas bloggar hittar du mer av höstens nyheter!

Av Martina bonnier, Marie Birde och Sania Claus Demina Foto: Jesper Ruiz Lindberg/Estrop

Den här artikeln har varit publicerad i Damernas Värld nr 9 2014.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!