18 praktiska och fina julklappar som även bidrar till välgörenhet

Foto: Getty Images/iStockphoto

Passa på att skämma bort de som behöver det lite extra i jul. Här tipsar vi om 18 fina julklappar som samtidigt skänker pengar till välgörenhet. Vill du ge julklappen direkt till de som behöver det som mest har vi även några bra tips på var du kan göra det!

Ämnen i artikel:

Att förena nytta med nöje är det bästa som finns. Så varför inte göra det lagom till jul? Vi har samlat några perfekta julklappar till hela familjen – och som samtidigt skänker pengar till en organisation som sysslar med välgörenhet.

18 tips på julklappar som skänker till välgörenhet

Armband från Vi-skogen

Armbandet Trees and Love är tillverkat av Fair trade-acaifrön. Genom att köpa det skänker du 60 kronor till Vi-skogens arbete att plantera träd för att människor ska ta sig ur fattigdom. Läs mer och köp här.

Handvirkad mössa från Dece

Dece är ett klädföretag som bland annat tillverkar kläder för att hjälpa romer i Rumänien att ta sig ur fattigdom. Den här virkade mössan med tofs och läderdetalj tillverkas för hand av boende i den lilla staden Siria och det leder till mat på bordet och en mening i tillvaron. Läs mer och köp här via Erikshjälpen.

Löpartröja från Adidas

Adidas sportiga t-shirt Franchise Supernova är en kortärmad löpartröja som lovar att hålla dig sval genom sitt ventilerande material som leder bort fukt från kroppen. Ett köp skänker samtidigt pengar till AKTIV Against Cancer Foundation som jobbar med att synliggöra kampen mot cancer över hela världen. Målet är att samla ihop sammanlagt 1 miljon euro år 2018. Läs mer och köp här.

Paraply från Kappahl

Ett stiligt, svart paraply i polyester från Kappahl som inte bara räddar dig från regniga dagar. För varje köpt paraply skänks 20 kronor oavkortat till BRIS för att hjälpa Sveriges alla barn. Läs mer och köp här.

Halsband från By Billgren

Halsbandet Sudan, Save the rhino i guld, stål och läder från By Billgren är inte bara ett starkt statement-smycke. Det skänker också 200 kronor till The Perfect World Foundation som jobbar med att stoppa utrotningen av vilda djur. Läs mer och köp här.

Fuktighetskräm från Elemis

Elemis har tagit fram Pro-collagen Women for Women marine cream som är en fuktighetskräm med egenskaper för en smidigare och yngre hy. Den innehåller bland annat algen padina pavonica och doftar himmelskt. Samtidigt stödjer produkten Women for Women International som underlättar livsförhållandena för utsatta kvinnor i konfliktområden. Läs mer och köp här.

Silverarmband med texten "Fuck cancer"

Guldsmeden Jonas Nilsson har tagit fram ett stelt armband i silver med texten "fuck cancer" graverat. Allt överskott av försäljningen går direkt till Ung Cancer och deras verksamhet. Läs mer och köp här.

Jultröja från Asos

Den här fulsnygga jultröjan från ASOS Design kommer inte bara att höja stämningen hos de runt dig. För varje såld tröja skänks 50 kronor till ASOS Foundation som bygger infrastruktur och hjälper till med utbildning i bland annat Indien och Kenya. Läs mer och köp här.

Body lotion från Biotherm

Biotherms ikoniska kroppsprodukt finns nu som limited edition under namnet Lait corporel water lovers. Det är företagets egna satsning som skänker pengar till organisationen Mission Blue vars mål är att rädda världshaven. Samtidigt kan du njuta av en body lotion som motverkar torr hud och har en frisk doft av citrus. Läs mer och köp här.

Armband från Childhood

Armbandet består av plastpärlor och en elastisk tråd och gör verkligen nytta. 60 kronor går direkt till Childhoods arbete med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. Varje pärla har en egen färg som symboliserar en artikel i FN:s barnkonvention för allas rätt att leva fri från våld och övergrepp. Läs mer och köp här.

Tröja från NCY (Newcomers Youth)

Newcomers Youth har själva tagit fram en kollektion med kläder för att stötta projektet som leds av RFSL Ungdom. Målet är att hjälpa unga HBTQI-personer som sökt uppehållstillstånd genom att bland annat stötta genom aktiviteter och juridisk hjälp. Läs mer och köp här.

T-shirt från By Malene

En svart t-shirt med silverfärgade teddybjörnar på framsidan av märket By Malene Birger får inte bara dig att le. Kollektionen Chary (som har flera varianter) är framtagen i samarbete med den danska organisationen Mødrehjælpen som hjälper utsatta kvinnor och barn. Just den här kollektionens mål är att samla in pengar för att familjerna ska få en fin jul. Läs mer och köp här.

Armband från Sophie by Sophie

I kollektionen Wild heart från Sophie by Sophie går 10 procent av varje sålt smycke till Wildhood Foundation som vill förhindra den illegala handeln med hotade vilda arter som elefanter och noshörningar. Det här armbandet i guldplädering finns även i silver och är helt fritt från bly och nickel. Läs mer och köp här.

Solglasögon från Monkeyglasses

Ett par solglasögon från Monkeyglasses av till stor del återanvänt material är inte bara bra för miljön. Vid köp stödjer man också Save the Orangutan vars mål är att säkra den akut utrotningshotade orangutangens överlevnad och bevara dess livsmiljöer. Läs mer och köp här.

Kroppslotion från Lush

En favorit från Lush – Charity pot. Den här självkonserverande formulan doftar ljuvligt och är bra på alla möjligt sätt. Inte bara för din hud. Hela beloppet doneras till små välgörenhetsorganisationer på gräsrotsnivå! De flesta inom miljöskydd, djurskydd och mänskliga rättigheter. Läs mer och köp här.

Ring från Guldfynd

Tillsammans med artisten Molly Sandén tog Guldfynd fram en kollektion med smycken till förmån för Diabetesfonden som vill öka kunskaperna kring sjukdomen. För varje sålt smycke går 25 kronor oavkortat till organisationen. Kollektionen Greater than my highs and lows har varit populär, men finns fortfarande i fysiska butiker. Läs mer och köp här.

Sweatshirt från Elise

Elise är ett klädmärke som startades till förmån för RFSU. Namnet kommer från organisationens grundare Elise Ottesen-Jensen och för varje köpt plagg i unisexkollektionen går all vinst till organisationens jobb för att sprida budskapet "rätten till sin egen kropp". Läs mer och köp här.

Poster från Paper Collective

En dekorativ poster med färglada kompositioner som passar utmärkt att hänga upp i vardagsrummet. Kollektionen Wrong geometry är framtagen av designstudion Wrong Studio för Paper Collective och det är verkligen en tidlös design. Dessutom stödjer kollektionen organisationen Charity Water som jobbar med att få rent dricksvatten till utvecklingsländer. Läs mer och köp här.

 

Ge bort gåvor till någon annan via gåvobevis

Det finns riktigt fina gåvor att ge bort till dina nära och kära – och som sedan går direkt till en annan person. Exempel på detta är gåvobevis som du kan ge bort för att visa att du stöttat en organisation i ditt eller någon annans namn.

Gåvobrev från Röda Korset

Det finns flera exempel på gåvobrev från hjälporganisationen Röda Korset. Ett bra exempel är Matpaketet som innehåller exempelvis mjöl, ris och bönor som ska räcka till en familj i en månad i krigets Jemen. Läs mer och köp här.

Gåvobevis från Rädda Barnen

Välgörenhetsorganisationen Rädda Barnen har flera varianter av gåvobevis. Ett exempel är Skolpaketet som hjälper tre barn att få skolväskor fyllda med skrivböcker, pennor och annat som behövs till utbildningen. Läs mer och köp här.

Gåvobevis från Plan International

Organisationen Plan International har flera gåvobevis. Ett exempel är Lär en flicka läsa som bidrar till att hjälpa flickor få sin utbildning. Över hela världen diskrimineras just flickor och blir nekade sin rätt att lära sig läsa. Det kan du ändra på. Läs mer och köp här.

Gåvobrev från Unicef

Unicef har flera gåvor som ska se till att barnen prioriteras i katastrofer. Ett exempel är Överlevnadspaketet som innehåller livräddande produkter för att hjälpa barn att överleva i akuta situationer. Din gåva bidrar bland annat till filtar, vattenreningstabletter, vaccin och vätskeersättning som kan rädda flera barn. Läs mer och köp här.

Gåvobrev från Barndiabetesfonden

Om du vill bidra till framtidshopp i julklapp för alla de som lever med diabetes typ 1 idag så rekommenderas en gåva till Barndiabetesfonden som sedan blir till en perfekt julklapp i form av ett gåvobrev. Läs mer och köp här.

Gåvodiplom från Musikhjälpen

Genom att önska en låt eller på annat sätt bidra till insamlingen från Musikhjälpen kan du sedan få ett gåvodiplom att ge bort i jul. Musikhjälpen startar den 10 december och årets tema är Alla har rätt att funka olika. Insamlingen ska bidra till att personer med en funktionsnedsättning inte ska isoleras på grund av fattigdom eller stigma. Läs mer här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!