Artikeln innehåller annonslänkar

Hitta julklappar som stöttar välgörenhet – två goda ting i ett!
Hitta julklappar som stöttar välgörenhet – två goda ting i ett! Foto: TT

Julklappar som bidrar till välgörenhet – från läppstift till paraplyer

Passa på att skämma bort de som behöver det lite extra i jul. Här tipsar vi om 15 fina julklappar som samtidigt skänker pengar till välgörenhet. Vill du ge julklappen direkt till de som behöver det som mest har vi även några bra tips på var du kan göra det!

Att förena nytta med nöje är det bästa som finns. Så varför inte göra det lagom till jul? Vi har samlat några perfekta julklappar till hela familjen – och som samtidigt skänker pengar till en organisation som sysslar med välgörenhet.

1. Armband från War on Cancer

War on Cancer startades av canceröverlevaren Fabian Bolin, som diagnostiserades med leukemi 2015. Idag står företaget för en internationell kamp mot cancer, som du kan stötta genom att köpa ett armband, som det här i borstat stål. Läs mer och köp här.

Armband från War on Cancer.

2. Läppstift från Mac Cosmetics

I 25 år har Mac Cosmetics stöttat kampen mot HIV och aids världen över genom sin välgörenhetsorganisation Mac Viva Glam Fund, som stöttar hälsa och rättigheter för alla åldrar, etniciteter och kön. Läppstiftet Viva Glam säljs årligen till förmån för organisationen. Läs mer och köp här.

Läppstift från Mac Cosmetics.

3. Vegan Day Box från Maria Nila

Vill du ge bort en julklapp som räddar djur? Maria Nila säljer Vegan Day Box, en presentbox innehållandes schampo, balsam, handtvål och en toteväska. Alla intäkter från försäljningen går till välgörenhet som stöttar utrotningshotade noshörningar. Läs mer och köp här.

Vegan Day Box från Maria Nila.

4. Paraply från Kappahl

Ett stilrent, svart paraply i polyester från Kappahl som inte bara räddar dig från regniga dagar. För varje köpt paraply skänks 20 kronor oavkortat till BRIS för att hjälpa Sveriges alla barn. Läs mer och köp här.

Paraply från Kappahl.

5. Armband från Sophie by Sophie

I kollektionen Wild heart från Sophie by Sophie går 10 procent av varje sålt smycke till Wildhood Foundation som vill förhindra den illegala handeln med hotade vilda arter som elefanter och noshörningar. Det här armbandet i guldplädering finns även i silver och är helt fritt från bly och nickel. Läs mer och köp här.

Armband från Sophie by Sophie.

6. Jultröja från Asos

Vad sägs om en mysig jultröja som dessutom gör gott? Den här jultröjan från Asos säljs tillförmån från Asos Foundation, vars syfte är att ge ungdomar en bättre framtid genom infrastruktur, utbildning och stödprojekt i Storbritannien och Kenya. För varje såld tröja går cirka 50 kronor direkt till välgörenhet. Läs mer och köp här.

Jultröja från Asos.

7. Ansiktsmask från Kiehls samarbete med John Legend

Superstjärnan John Legend har gått samman med hudvårdsmärket Kiehls och tagit fram en specialdesignad variant av den populära ansiktsmasken Rare earth deep pore cleansing masque, med etiskt framtagen lera från Amazonas i norra Brasilien. Limited edition-varianten är framställd i återvunnen plast och är designad av stjärnan själv. 20% av intäkterna går till välgörenhet. Läs mer och köp här.

Ansiktsmask från Kiehls.

8. Julklapp från The Body Shop

Inför varje jul samarbetar The Body Shop med ett välgörenhetsprojekt och donerear delar av sina intäkter. I år driver de kampanjen Dream Big som stöttar Plan International, vars projekt stöttar flickor i Brasilien och Indonesien att genom utbildning förverkliga sina yrkesdrömmar. Du stöttar projektet genom att köpa något, till exempel ett fint julkit, från The Body Shop. Läs mer och köp här.

Presentkit från The Body Shop.

9. Halsband från Efva Attling

Efva Attling har en hel kategori på sin hemsida tillägnad välgörenhet. Det här halsbandet med slagkraftiga orden ”Take no shit” i form av en hästsko säljs till förmån för Bris och 100 kronor per sålt halsband går oavkortat till organisationen. Läs mer och köp här.

Halsband från Efva Attling.

10. Silverarmband med texten "Fuck cancer"

Guldsmeden Jonas Nilsson har tagit fram ett stelt armband i silver med texten "fuck cancer" graverat. Allt överskott av försäljningen går direkt till Ung Cancer och deras verksamhet. Läs mer och köp här.

Armband från Jonas Nilsson.

11.  Solglasögon från Monkeyglasses

Ett par solglasögon från Monkeyglasses av till stor del återanvänt material är inte bara bra för miljön. Vid köp stödjer man också Save the Orangutan vars mål är att säkra den akut utrotningshotade orangutangens överlevnad och bevara dess livsmiljöer. Läs mer och köp här.

 

Solglasögon från Monkeyglasses.

12. Armband från Childhood

Armbandet består av plastpärlor och en elastisk tråd och gör verkligen nytta. 60 kronor går direkt till Childhoods arbete med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn. Varje pärla har en egen färg som symboliserar en artikel i FN:s barnkonvention för allas rätt att leva fri från våld och övergrepp. Läs mer och köp här.

Pärlarmband från Childhood.

13. Sweatshirt från Elise

Elise är ett klädmärke som startades till förmån för RFSU. Namnet kommer från organisationens grundare Elise Ottesen-Jensen och för varje köpt plagg i unisexkollektionen går all vinst till organisationens jobb för att sprida budskapet "rätten till sin egen kropp". Läs mer och köp här

Sweatshirt från Elise.

14. Doftljus från Louis Vuitton

Lagom till julen 2019 slår sig Louis Vuitton samman med Stings välgörenhetsorganisation Red och släpper ett doftljus till förmån för kampen mot Aids världen över. Drygt 600 kronor går oavkortat till organisationen. Läs mer och köp här.

Doftljus från Louis Vuitton.

15. Armband från Sophie by Sophie

Vackert silverarmband från Sophie by Sophie som pryds av tio halvädelstenar, som var och en representerar ett stycke av FN:s barnkonvention. 10% av intäkterna från varje sålt armband går direkt till World Childhood Foundation. Läs mer och köp här.

Armband från Sophie by Sophie.

Ge bort gåvor till någon annan via gåvobevis

Det finns riktigt fina gåvor att ge bort till dina nära och kära – och som sedan går direkt till en annan person. Exempel på detta är gåvobevis som du kan ge bort för att visa att du stöttat en organisation i ditt eller någon annans namn.

Gåvobrev från Röda Korset

Det finns flera exempel på gåvobrev från hjälporganisationen Röda Korset. Ett bra exempel är Matpaketet som innehåller exempelvis mjöl, ris och bönor som ska räcka till en familj i en månad i krigets Jemen. Läs mer och köp här.

Gåvobevis från Rädda Barnen

Välgörenhetsorganisationen Rädda Barnen har flera varianter av gåvobevis. Ett exempel är Skolpaketet som hjälper tre barn att få skolväskor fyllda med skrivböcker, pennor och annat som behövs till utbildningen. Läs mer och köp här.

Gåvobevis från Plan International

Organisationen Plan International har flera gåvobevis. Ett exempel är Lär en flicka läsa som bidrar till att hjälpa flickor få sin utbildning. Över hela världen diskrimineras just flickor och blir nekade sin rätt att lära sig läsa. Det kan du ändra på. Läs mer och köp här.

Gåvobrev från Unicef

Unicef har flera gåvor som ska se till att barnen prioriteras i katastrofer. Ett exempel är Överlevnadspaketet som innehåller livräddande produkter för att hjälpa barn att överleva i akuta situationer. Din gåva bidrar bland annat till filtar, vattenreningstabletter, vaccin och vätskeersättning som kan rädda flera barn. Läs mer och köp här.

Gåvobrev från Barndiabetesfonden

Om du vill bidra till framtidshopp i julklapp för alla de som lever med diabetes typ 1 idag så rekommenderas en gåva till Barndiabetesfonden som sedan blir till en perfekt julklapp i form av ett gåvobrev. Läs mer och köp här.

Gåvodiplom från Musikhjälpen

Genom att önska en låt eller på annat sätt bidra till insamlingen från Musikhjälpen kan du sedan få ett gåvodiplom att ge bort i jul. Musikhjälpens tema är Sex är inte ett vapen. Läs mer här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!