Chris Evert med sitt tennisarmband under Wimbledon i slutet av 70-talet.
Chris Evert med sitt tennisarmband under Wimbledon i slutet av 70-talet. Foto: Getty

US Open-dramatiken som gav namn åt tennisarmbandet

Grand Slam-turnéringarna i tennis har gett oss många klassiska ögonblick, och även modeögonblick! Så här sägs det ha gått till när en olyckshändelse gav namn åt ett av världens mest populära smycken, tennisarmbandet – för 33 år sedan.

Tennisturnéringen US Open, som skulle ha spelats nu, anses av många tennisälskare vara en av höjdpunkterna varje sommar. Men årets turnéring är osäker – den pandemi som har präglat världen under året har även gjort att även denna anrika turnéring, som startades redan 1881, riskeras att ställa in. Under åren har Grand Slam-turnéringarna bjudit på många historiska ögonblick – flera av dem inbegriper vår egen Björn Borg (som dock aldrig vann just US Open). Men det finns även ett, i modesammanhang, klassiskt ögonblick som lär ha gett namn till den typ av diamantarmband som än i dag kallas just tennisarmband. 

Chris Evert under Wimbledon i slutet av 70-talet med ett så kallat ”tennnisarmband” runt handleden. Foto: MIRRORPIX / GETTY IMAGES MIRRORPIX

Varför heter det tennisarmband?

1987 deltar det amerikanska tennisproffset Chris Evert i turnéringen. Under en match ser publiken hur något glimmar till högt uppe i luften, varpå Evert avbryter spelet och börjar leta i gräset. Publiken håller andan tills Evert, efter några långa minuter, verkar hittar vad hon söker och matchen kan återupptas. När Chris Evert efter matchen får frågan vad som hände säger hon: ”I dropped my tennis bracelet” (”Jag tappade mitt tennisarmband”) – och plötsligt hade den typ av slanka exklusiva armband med stenar, ursprungligen diamanter, innefattande längs hela länken fått ett namn. 

LÄS ÄVEN Modechefen: ”Så stylar du dina träningstights till vardags”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!