Vinnaren av årets Rookie är...

Vinnaren av Årets Rookie går i år till Mes Dames, ett märke som vill skapa ett tidlöst och elegant mode för karaktärsfulla kvinnor. Lisa Wikander grundade märket i Paris 2009 efter att ha jobbat på Nina Ricci och Martin Margiela, Sen flytten hem till Sverige 2012 har Mes Dames redan hunnit hålla två visningar på Mercedes Benz Fashion week och öppnat en egen butik i Stockholm.

Grattis till vinsten! Vill du berätta om kollektionerna som gav er priset?– Gärna, våra kollektioner är alltid baserade på en stark kvinna som blir vår musa. Höst- och vinterkollektionen heter Under cover och går i temat elegant spion i krigstid! Den är inspirerad av Christine Granville, en polsk grevinna som under andra världskriget blev agent för engelsmännen. I vår- och sommarkollektionen 2014 är Estrid Ericson, grundaren av Svenskt Tenn vår musa. Hon var en entreprenör som stod för estetik och balans samtidigt som hon inspirerades av resor och vackra objekt. 

Vad betyder priset för er?– Att vinna Årets Rookie är en enorm morot och det är skönt att få den bekräftelsen. Som ungt modemärke jobbar vi dag och natt och då är det alltid roligt att få uppmärksamhet för det vi gjort. 

Vad blir nästa steg för er nu?– I priset ingår konsultation i frågor om produktion och materialval, och en försäljningsplats på The Casbahs i Skrapan i Stockholm, allt är fortfarande så nytt att vi inte har hunnit ta tag i något av det ännu, men det ska också bli väldigt roligt!

Vill du se Mes Dames höstkollektion hittar du den här.

Motivering: ”I urvalsprocessen till Årets Rookies bedömer Rookies jury en bred skala från konstnärlighet, personlighet bakom märket till formspråk och koncept. I år har juryn fallit för ett designmärke med väl sammanhållna kollektioner och som visat att man har en stark ambition att växa. I fokus står det välskräddade och ett slags tidlöst elegant mode som skapas med inspiration av karaktärsfulla kvinnor. Priset Årets Rookies 2013 tilldelas ett modemärke med en internationell klang och tilltal. ’Mina damer’, fast på franska – Mes Dames.” 

Bland tidigare pristagare av Årets Rookie finns:
2005 Dagmar
2006 Dada’s Diamonds
2007 van Deurs
2008 Uniforms for the Dedicated
2009 Patouf
2010 Ida Pyk
2011 Obscur
2012 Lobra

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!