Ögonen må vara själens spegel, men det är i huden runt dem som spåren av livet – på gott och ont – syns först. Vi har testat ögonkrämer och utsett krämerna som både ger omedelbar askungeeffekt och framtidsförsäkrar genom att minska mörka ringar och arbeta mot linjer och rynkor.

Ögonkräm – innehåll:

Stort test av ögonkräm – vi har utsett bäst i test
Så använder du ögonkräm rätt
4 vanliga misstag med ögonkräm (och hur du undviker dem!)

Den ömtåliga huden runt ögonen kräver lite extra kärlek och omtanke.

Ögonkräm 1: Magiskt trollspö – vår vinnare och bäst i test

Ögonkräm från Dermalogica – vår vinnare och bäst i test.

Stress positive eye lift, 699 kr/ 25 ml, Dermalogica.
Puffar av, slätar ut, fuktbombar och ljusar upp med alger, hyaluronsyra och indigofrön. ”Jag ser genast hur mitt stressmärkta ögonparti förvandlas”, säger en testare. ”En riktig mirakelkräm”, säger en annan.
BETYG: 5
Läs mer och köp här.


Ögonkräm 2: Toppklass för ögat

Vi har gjort ett test och utsett den bäst ögonkrämen.

Eye-absolute eye cream, 795 kr/15 ml, Filorga.
Dyr, men dryg och ack så bra. Ögonkrämernas Rolls-Royce har ett avancerat innehåll som fuskar fram åtta timmars skönhetssömn. Flera år försvinner från ögonpartiet. Bonus: får även fransarna att växa.
BETYG: 4,9
Läs mer och köp här.

Ögonkräm 3: Återfuktar väldigt bra

Ögonkräm från Exuviance som återfuktar bra.

Hydrating eye complex, 399 kr/15 g, Exuviance.
Härlig gelkonsistens som återfuktar väldigt bra. Sjunker in snabbt och funkar att använda under makeup utan problem. ”Jag är väldigt känslig under ögonen, men denna passade mig perfekt”, säger en testare.
BETYG: 4,5
Läs mer och köp här.

LÄS MER:

Ögonkräm 4: Vichys variant lugnar känslig hud

Bra ögonkräm från Vichy.

Liftactiv supreme eye cream, 289 kr/15 ml, Vichy.
Omedelbar återfuktning och avsvällande effekt, vilket gör att huden direkt ser vackrare ut. Absorberas fort, vilket gör att hudvårdsrutinen går lite snabbare. Lugnande effekt på känslig hud.
BETYG: 4,2
Läs mer och köp här.

ANNONS

Ögonkräm 5: Omedelbart resultat

Ögonkräm från Lancome som ger omedelbart resultat.

Visionnaire eye cream, 590 kr/15 ml, Lancôme.
Sammetslen kräm med omedelbar askungeeffekt tack vare optiska blurring- och lystereffekter. Toppen som primer under makeup. Vi hade dock önskat mer aktiva ingredienser för långsiktiga resultat för den prislappen.
BETYG: 4
Läs mer och köp här.


Ögonkräm 6: Raketbränsle på burk

Bäst i test ögonkräm, Estee Lauder.

Advanced night repair eye synchronized complex II, 595 kr/ 15 ml, Estée Lauder.
Potenta ingredienser som utmanar vanliga ögondilemman, samt förebygger spår av torrhet, stress och luftföroreningar. Betyget sänks av förpackningen, då burk känns ohygieniskt.
BETYG: 3,9
Läs mer och köp här.

ANNONS

Ögonkräm 7: Suddar bort skuggor och mörka ringar

Ögonkräm från Clarins suddar bort mörka ringar.

Eye contour gel, 280 kr/20 ml, Clarins.
Mycket produkt i tuben gör denna prisvärd. Kylande effekt och raderar mörka ringar på ett kick. ”Jag tycker mig se piggare ut redan nästa dag”, säger en testare. Mindre uttalad effekt på linjerna. Något stark doft.
BETYG: 3,8
Läs mer och köp här.


Ögonkräm 8: Lyster med c-vitamin

Ögonkrämen från Lumene ger lyster.


Valo bright eyes all-in-one vitamin c eye treatment, 249 kr/15 ml, Lumene.
C-vitamin verkar som en espressoshot för huden. Huden piggnar till och får en klarare ton med ny lyster. Krämen återfuktar fint, men vi hade önskat mer effekt på linjer och påsar.
BETYG: 3,6
Läs mer och köp här.


Så använder du ögonkräm rätt:

En speciell kräm för huden runt ögonen – helt oumbärligt eller onödigt krångel utan synbar effekt? Skönhetsredaktören reder ut och tipsar om hur du använder produkten på rätt sätt.

Behöver jag verkligen en separat ögonkräm?

SVAR: Det finns ju ingen lag på att ha ögonkräm, men eftersom huden runt ögonen är mycket tunnare än övrig ansiktshud har den helt andra behov – särskilt om du störs av torrhet, puffighet, mörka ringar eller linjer.

Hur applicerar jag ögonkräm?

SVAR: Med fjäderlätta fingrar. Dutta in tre till fyra små klickar kräm med lillfingret i form av ett C under ögat och under brynet. Börja vid näsroten och dutta utåt både uppe och nere. Applicera inte på själva ögonlocket eller nära fransrötterna, eftersom kräm kan komma in i ögat och skapa irritation.

Jag har shoppingkassar under ögonen! Hur får jag bort dem?

SVAR: Om svullnaden beror på att vätska samlas så är mindre salt, mer vatten och en ögonkräm med dränerande ingredienser som koffein en bra start. Andra knep är att sova med huvudet på hög kudde och en lätt minimassage för att få i gång lymfflödet. Svullnad kan också bero på irritation eller allergi. Ta bort makeup med parfymfri rengöring och undvik ögonkrämer med essentiella oljor eller stark parfym.

Mina mörka ringar under ögonen blir bara värre. Varför?

SVAR: Till stor del kan ringarna skyllas på våra gener, som programmerat oss till tunn hud som låter blodkärlen lysa igenom. Med åren tunnas huden ut och skuggorna mörknar ytterligare. Är vi trötta och stressade samlas dessutom extra blod i blodkärlen. Rökning förvärrar också läget. En ögonkräm med sammandragande effekt och ljusreflekterande pigment hjälper en bra bit, men ditt bästa vapen är en persikotonad concealer som neutraliserar det blå. Testa YSL Touche éclat neutraliser i nyans Bisque (375 kr) eller Nyx Dark circle concealer (89 kr).

Min concealer rullar sig ovanpå ögonkrämen. Vad ska jag göra?

SVAR: Feta ögonkrämer innehåller oljor som kan få makeupen att glida. Applicera en mindre mängd kräm och låt den sjunka in ordentligt innan du applicerar solskydd och slutligen makeup. Funkar inte det, testa en lätt ögongelé dagtid, och spara feta krämer till natten.


4 vanliga misstag med ögonkräm (och hur du undviker dem!)

1. Du tar i för hårt 
Huden runt ögonen är fin som antikt crêpepapper, så dra aldrig i den.
Gör så här: Dutta in krämen med lillfingret.

2. Du applicerar för mycket 
Att dubbla eller trippla dosen ger inte bättre effekt. Tvärtom riskerar du att kräm tar sig in i ögat och irriterar.
Gör så här: En klick stor som en ärta räcker till båda ögonen.

3. Du har för bråttom 
Ögonkärm som inte har fått tid att sjunka in i kombination med concealer eller puder blir lätt till en otrevlig och svårhanterlig röra under ögat.
Gör så här: Applicera ögonkräm, och vänta minst en minut innan du börjar lägga din makeup.

4. Du glömmer spf 
Att använda ögonkräm men inte solskydd är som att ta ett steg framåt och tre bakåt.
Gör så här: Applicera solskydd med minst spf 30 över ögonkrämen, eller använd en ögonkräm med spf (vi älskar Medik8 Hydr8 eye 360 spf 30, 545 kr, och Kiehl’s Clearly corrective dark circle perfector spf 30, 325 kr).

NUVARANDE Ögonkräm – bäst i test och hur du använder den rätt
NÄSTA Hållbart och skräddarsytt – Studio Heijne utökar sin kollektion