Här kommer tre recept som kommer att rädda dina vardagskvällar när sötsuget kommer smygandes. Favoriterna chokladbollar, Twix och chokladmousse – men med nyttigare ingredienser!

Nötfria raw chokladbollar


Cirka 8 stora eller 16 små bollar

20 dadlar
1 dl starkt, kallt kaffe
4 msk raw kakao
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
3 dl havregryn (Välj glutenfria havregryn för glutenfria bollar.)
2 msk yakonsirap, lönnsirap eller flytande kokosnektar
riven kokos


Gör så här:

Kärna ur dadlarna. Mixa dadlar, kaffe, kakao, vanilj, salt och sirap/ nektar i en matberedare. Måtta upp havregrynen i en stor bunke. Häll över chokladsmeten i bunken och jobba ihop till en smet. Tillsätt mer havregryn om du vill ha en torrare smet. Gör bollar och rulla i kokos. Förvara i kylen.

Raw chokladmousse

Tar två minuter att göra. Mjölken ger en mjölkchokladig smak och kan uteslutas för en mörkare smak.


2-3 portioner

2 avokado
3 msk raw kakao
½ dl yakonsirap eller flytande kokosnektar
1 msk valfri vegomjölk
1 tsk vaniljpulver
1 msk raw kakaonibs


Gör så här:

Mixa allt förutom kakaonibsen helt slätt. När du tycker att moussen är slät, mixa lite till! Den ska vara len som sammet. Blanda ner kakaonibsen för extra crunch.

Twix för snyggfix

Lämna en bit av kanten odoppad, så har du något att hålla i utan att bli kladdig.


Cirka 16 bitar (Eller 8 om du vill ha Twix)

Kexbotten:
2 dl kokosmjöl
3 ½ msk lönnsirap
½ tsk salt
¾ dl kokosolja


Fyllning:
1 dl kokosolja
1 dl mandel- eller jordnötssmör
1 dl lönnsirap
en nypa vaniljpulver
½ tsk salt (uteslut om nötsmöret redan är saltat)


Chokladöverdrag:
1 dl kokosolja
1 dl lönnsirap
¾ dl raw kakao
1 tsk vaniljpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Blanda kokosmjöl, sirap och salt i en skål tills det blir grynigt. Rör kokosoljan mjuk om den är fast. Lägg ner kokosoljan i kokosmjölblandningen och jobba snabbt ihop till en klump. Lägg bakplåtspapper i en avlång bakform så att kakan sen är lättare att lyfta ur formen.

Tryck ut smeten i formen och baka den mitt i ugnen cirka 13 minuter, tills den blivit gyllene i kanterna. Ta ut och låt svalna. Smält kokosoljan till fyllningen i en kastrull. Rör ihop med nötsmör, sirap, vanilj och salt tills det blivit helt slätt. Häll fyllningen över den svalnade botten i formen och sätt in i frysen.

När fyllningen stelnat, ta ut och skär i bitar. Smält kokosoljan till chokladöverdraget i en kastrull så att den blir flytande men inte varm. Rör ihop med sirap, kakao och vanilj. Doppa kexbitarna i chokladen och ställ in i kylen.

LÄS OCKSÅ: Originalreceptet på chokladbollar! (länk till vår systersajt Allt om Mat)

NUVARANDE Recept på nyttiga chokladbars (ja, det är precis så bra som det låter!)
NÄSTA Recept på glowboostande glasspinnar – supergoda och galet snygga