Redaktionens bästa modeknep: Så ger vi våra kläder nytt liv

Hur lever man ett hållbart modeliv? Damernas Världs redaktion bjuder på sina bästa tips till hur du kan fräscha upp dina kläder och din stil.

V

ad gör Damernas världs redaktion själva om de börjar tröttna på ett plagg eller vill fräscha upp sin stil? Vi har samlat våra bästa knep till ett mer hållbart modeliv.


Jonna Bergh, chefredaktör:

jonna
– Jag tänker: ”Vad är motsatsen till hur det här plagget eller accessoaren EGENTLIGEN ska bäras? Och så gör jag tvärt om! Jag sätter rejäla axelvaddar i stickade tröjor – ger en så skarp look och plötsligt förvandlas ett rätt så avslappnat plagg till ett festplagg. Att stoppa in plagg som normalt inte ska vara instoppade (kavajer, stickade tröjor etc) i byxor med hög midja och kanske även addera ett coolt skärp är ett annat tips som förändrar ett basplagg totalt. Likaså att bära strumpor i öppna skor samt att vända på överplagg: Skjortan får knäppningen på ryggen, kavajen öppningen bakåt, klänningar och tröjors ringningar hamnar på motsatt sida … Plaggen får en helt ny känsla!

LÄS MER: Allt du behöver veta om höstmodet 2019

– En annan grej är att ”byta ordningen” på kläderna: Ha en skjorta utanpå en stickad tröja. Låta en underklänning vara utanpå en längre klänning så den sticker ut nedtill. Ha bh-liv ovanpå en tröja eller skjorta. Och så vidare.


Lisa Pettersson, modechef:

Lisa pettersson
– För det mesta investerar jag bara i klassiker som jag vet håller över en lång tid. Andra plagg säljer jag vidare eller ger till de som behöver kläderna bättre.


Marika Cederlund, hållbarhetsredaktör:

– Jag ger kläder jag själv har tröttnat på till min tre år yngre lillasyster. Oftast gillar hon det jag själv har tröttnat på. Och vi har samma storlek på både kläder och skor, vilket är perfekt!


Cassandra Lindblom, digital chef:

cassandra lindblom
– Jag har klädbytarbrunch en gång i kvartalet, världens grej! Alla tar med kläder som passar för kommande säsong (ex. vårkläder i slutet av mars) och så dricker vi bubbel och byter kläder med varandra. Allt som ingen vill ha skänks till återvinning!


Linda Nestor, digital redaktör:

linda-nestor-byline1

Foto: Gordon Andersson

– Några av mina linnen hade lite för djup u-ringning för mig! Då gjorde jag en väldigt enkel grej! Jag klippte bara av en bit av de tunna axelbanden längst bak och sydde sedan fast änden på baksidan.


Emelie Lindblom Dalén, digital redaktör:

Emelie
– När min kavaj började kännas småtråkig funderade jag över varför jag kände så… Jag gillade färgen och passformen var egentligen bra, men efter lite tänkande kom jag på att det var knapparna jag störde mig på. Sagt och gjort! Jag bytte ut knapparna mot nya, och känslan var att jag fick ett helt nytt plagg.


LÄS MER: