I annonssamarbete med VISIT SYDSJäLLAND-MöN

Resereportage: Ditt livs semester finns bara en bro bort – Del 2

När dv:s redaktion tog bron över till Sydsjälland fick vi uppleva södra Danmark från sin absolut bästa sida. I en artikelserie om två delar har vi sammanfattat vårt besök och självklart har vi sparat det bästa till sist. Här är del 2 – och Sydsjällands smultronställen.

Inför sista dagen på vår resa hade Copenhagen Coast & Countryside satt två mål i sikte: Det fossilrika Stevns klint och det fantastiska orangeriet Paradehuset vid Gisselfeld – ett av Danmarks största gods. Men innan vi går in på de mer storslagna målen, så vill vi hålla kvar er ett litet tag på ön Mön och ta med er till ett av norra Europas mesta smultronställe – ett litet kafé i Stege.

David’s – mat och service i världsklass. Till priset av en spottstyver.

På Storegade 11 i Stege ligger David’s – ett modernt kafé med danskt-franskt inspirerat kök. David’s är litet, men ljust och luftigt och med en lummig innergård. Planlösningen är öppen – till vår stora förtjusning – och chef David, som inte bara satt sitt namn på stället utan också basar över spisarna, har full koll på sina gäster. När han överhör att en av oss funderar på smörrebrödsklassikern ”De fire små” men inte äter kött, står han strax vid bordet med en försäkran att ”allt går att löse”. En kall öl senare och David är åter tillbaka med en ”hytte” (snaps) och fyra fantastiska smörrebröd.

davids_2000x1000

David’s klassiker ”De fire små” är mer än bara smörrebröd – vi pratar munsbitar i världsklass. Till det facila priset av 135 kr.

Guide Michelin-restauranger i all ära, vad ni än gör kära läsare – missa INTE David’s kafé. Det blir helt enkelt inte så mycket bättre.

Stevns Klint – Unescovärldsarvet där det är lättare att gifta sig än i Las Vegas.

På halvön Stevns på Själlands östra sida ligger Stevns klint och Höjerup. Sedan 2014 finns Stevns klint med på Unescos världsarvslista, då sandstensklinten anses vara ett bevis på att en enorm meteorit slog ner på jorden runt 65 miljoner år sedan. Mäktigt. Mäktig är också Höjerups vigselkapell på klintens topp – trots att den inte är större än en normalstor etta.

hojerup_kyrka

grete-hojerup-kyrka

I Höjerups tidigare kyrka vid Stevns klint är det lättare att gifta sig än i Las Vegas. Och oändligt mycket mer smakfullt.

Den tidigare kyrkan byggdes på 1300-talet och här basar den sprudlande bröllopskoordinatorn Grethe Ahrensbach som hjälper par från hela världen att gifta sig. Eftersom kyrkan är avkristnad så räcker det med en enkel hindersprövning för att vem som helst ska kunna gifta sig här. Själva kyrkan är bedårande och med stämningsfulla rosenblad på golvet, ett charmerande värdshus ett stenkast bort, och en utsikt som tar andan ur en, så blir till och med den mest inbitna ungkarlsflickan av oss smått sugen på att krypa till korset. Eller altaret.

Gisselfeld & Paradehuset – ett av Danmarks största gods och en skön, grön dröm.

Ni vet hur det är, allt har ett slut. Eller en ny början, beroende på hur man ser det. Och så också denna resa. Efter att ha blivit fenomenalt guidad, omhuldad och inspirerad av världens lyckligaste land så var det dags att ta bron hem. Ett stopp återstod, det tidigare klostret Gisselfeld med sitt magnifika orangeri Paradehuset. Ni vet det där uttrycket, ”save the best for last”? Precis så.

Gisselfeld Kloster - Charlotte Wagner (4)-1600px

Gisselfelds slottspark består av ca 40 hektar magnifik trädgårdsplanering och är ett äventyr i sig – det är en fröjd att strosa runt här. Parken håller öppet tisdag tom söndag mellan kl.11-17, och som så många av Danmarks slottsparker så är man alltid välkommen att ta med sig sin egen mat och dryck.

Paradehuset är en skön, grön dröm – ett sant tempel till alla plantor som ryms däri, och ett enormt växthus. Att strosa runt här är meditativt. Avslutningsvis dricker man en kopp te i hörnan med alla pelargoner innan besöket i trädgårdsbutiken (som också får asfaltsblommor att lätta på plånboken).

pelargoner-paradehuset

Paradehuset ger man med fördel ett par timmar, här stressas inte tiden!

På Själlands sydkust har vi levt i nuet och så långt från en grå vardag man kan komma. Ändå är det så nära. För oss är det klart att vi vill komma tillbaka. På tal om det…

…hur tar man sig till Sydsjälland?

Öresundsbron

Det absolut enklaste sättet, och på många sätt det trevligaste, är att ta bilen över Öresundsbron. Cirka två timmar senare är du på Sydsjälland med alla sina naturupplevelser, vänliga människor, god mat och dryck. Ska du göra en resa i sommar, ta bilen till Danmark.

NUVARANDE Resereportage: Ditt livs semester finns bara en bro bort – Del 2
NÄSTA Maxa stilpoängen i randigt – lättstylat, bekvämt och tidlöst