Fett och smutsigt hår och fet hårbotten är ett problem som många tampas med, oavsett om det sitter i generna eller inte. För att lösa problemet finns särskilda schampon för fett hår, men om håret blir fett efter bara en dag kan man ta till med snabbare knep. Följ dessa och njut av en extra halvtimme i sängen på morgonen – dessutom kan de hjälpa till att undvika fett hår på lång sikt!

1. Köp schampo för fett år

Har du långvariga problem med fett hår är det bäst att införskaffa ett schampo som motverkar detta. Välj ett schampoo för fett hår som hjälper till att dämpa talgproduktionen, det kommer att hjälpa till att motverka problemen på lång sikt. Håll extra utkik efter sulfatfria schampon och balsam, som dessutom är extra snälla mot slitet hår.

LÄS OCKSÅ: ”Jag slutade använda schampo – och mitt hår har aldrig mått bättre”

2. Gör rent din hårborste

Något många glömmer bort är att göra rent sin hårborste regelbundet. En smutsig och otvättad hårborste kommer att smutsa ned ditt hår – en riktigt dold bov med andra ord! Gör rent hårborsten på följande sätt: använd en kam för att ta bort alla hårstrån och lägg sedan borsten i blöt. Använd slutligen rengöringsmedel för att ta bort smuts och fett på borsten.

Tampas du med fett hår och fet hårbotten? Följ dessa huskurer och tips för att bli av med smutsigt hår.

3. Glöm inte klassikern: torrschampo

Torrschampo är en smidig produkt som fräschar upp håret och tillför volym. Det finns en uppsjö av olika varianter, så införskaffa dig ett som passar din hårtyp och spraya i rötterna. Ett tips är att dela in håret i sektioner för enklare applicering och att använda fingertopparna för att blanda ut produkten ordentligt. Kom ihåg att undvika de vanliga misstag som många gör med sitt torrschampo.

4. Byt bena eller kamma håret bakåt

Utnyttja benan när smutsen slår till. Genom att byta sida på benan och tupera med en kam får du till volym som skapar en illusion av rent hår. Ett annat tips är att köra på en ”wet look” genom att arbeta med hårvax samtidigt som man drar håret bakåt. Snyggt, stilrent och du kan släppa tankarna på fettigt hår!

5. Använd ett hårband

I år kan vi med fettigt hår skratta oss lyckliga, hårbandet är nämligen tillbaka på catwalken och därmed en stor trend. Inte bara är hårbandet (och andra håraccessoarer som sjal och stora spännen) snygga, utan drar även uppmärksamhet och döljer fett hår. Ett enkelt och snabbt knep!

Modeller i sidenhårband backstage på Styleins AW18-visning.

6. Gör en fläta

Har du lite längre hår fungerar en fläta som en bra nödlösning. Gör antingen en fläta med hela håret eller ta framhåret på var sida av ansiktet och fläta bakåt. En fin frisyr som kommer få håret att se lent och fint ut istället för trist och smutsigt.

LÄS OCKSÅ: Frisyrer 2018 – här är klippen och hårfärgerna som gäller i år 

7. Pilla inte i håret

Som uttråkad eller rastlös är det lätt att börja pilla sig i håret, en dålig vana som get smutsigt hår snabbare! Precis som borsten samlar också händerna på sig fett och smuts – och det vill vi inte ha i håret!

Bästa tipsen, huskurerna och schampon mot fett hår.

8. Använd hatt eller mössa

Krisar det ordentligt och du inte har tid att använda varken torrschampo, håraccessoarer eller att göra en fläta är mössan eller hattan alltid ett säkert kort. En hatt piffar dessutom upp både en vinter- eller sommarlook!

9. Skölj håret ordentligt

Blir ditt hår ofta fett på ett särskilt ställe kan det bero på att du inte sköljt ur ditt schampoo eller balsam ordentligt just där. Skölj håret längre och noggrant när du duschar. Ett tips är att avsluta med att skölja i kallt vatten, det håller håret fräschare längre och ger dessutom lite extra glans!

NUVARANDE Så blir du av med fett hår – 9 knep som faktiskt funkar
NÄSTA Maja Nilsson: ”Jag sticker hellre ut än är tråkig”