I annonssamarbete med VESTIAIRE COLLECTIVE

Unika plagg som du hittar i vintageaffärer hjälper dig att göra din sommarstil både trendig och personlig. Här är 5 tips som gör dig till ett riktigt vintageproffs!

A

tt trender återkommer är något vi ofta ser i modevärlden, och i dagens modekollektioner är vintage mer närvarande än någonsin. Dagens moderna vintagestil är en mix av tidlösa plagg från världens alla lyxiga modedesigners, allt från klassiska märken som Hermès, till nutida designers som Commes des Garçons. Låt den här tipslistan inspirera dig till ett nästa (eller kanske första?) vintageköp.

Hos Vestiaire Collective hittar du plagg och accessoarer från märken som Chanel, Cartier och Maison Martin Margiela.

1. Varför vintage?

Ett vintageplagg lyfter din stil, ger en personlig touch samtidigt som det höjer modegraden i din look. Med rätt sorts unika vintageplagg markerar du ditt modeintresse och din modemedvetenhet. Den ultimata mixen för en lyckad, personlig stil är att kombinera klassiska vintageplagg (från lyxiga modehus) med något av säsongens största trender, som exempelvis plisserade kjolen.

2. Var köper jag de bästa vintagefynden?

Butiker, webbshoppar eller auktionssajter – ja, det finns flera ställen där du kan hitta de bästa bästa vintageköpen. Det allra enklaste och snabbaste sättet (speciellt om du är nybörjare) är att besöka en plats som erbjuder allt. Vestiaire Collective är en slags digital katalog som har just det, och lockar därför samlare från hela världen när de vill uppdatera sina garderober.

Sjalar och smycken är säkra vintageköp. Det finns inga regler – här handlar det bara om personlig smak.

3. Vilka plagg blir så kallade ”vintageplagg”?

Du kan egentligen aldrig vara säker på vilket plagg som blir ett typiskt ”vintageplagg”, du kan bara träna upp din känsla för det. Men oftast är morgondagens vintage de plagg som gjort ett ordentligt intryck på de stora modevisningarna. Idag då modehusen skapar upp till sex kollektioner per år är det oftast statementplaggen som lämnar ett bestående avtryck, och blir en modesnackis ute i världen.

Pumpsen från Maison Martin Margiela blev en stor snackis i modevärlden. Nu har du möjlighet att hitta dem som vintage.

4. Vilka trender gäller just nu?

Det unga modet innehåller starka influenser från 90-talet. Just nu lever vi i en ”back to basics”-anda, där även gatumodet tar stor plats i de exklusiva modehusen, liksom det ultrafeminina och de största trenderna från 80-talet. Plagg från designers som Vivienne Westwood och Rei Kawakubo är mer eftertraktade än någonsin.

De bästa vintagefynden är de du använder. Antingen väljer du något coolt som sticker ut ordentligt eller så satsar du på något som komplement till basgarderoben.

5. Vilka vintageköp ska jag satsa på?

Förutom 90-tal är plagg och accessoarer med synliga logos den absolut största vintagetrenden. Tänk de klassiska logotyperna från Dior, Gucci och Louis Vuitton. De är tidlösa och funkar både till vardag och fest.

Nuförtiden kan du tänka väskan som en viktig accessoar i din stil. Välj en trendmodell med kedja, gärna från Chanel.

Även blingsmycken à la Chanel och Versace är superheta. Klassiska kedjehalsband är också en smart köp. Klockor har fått sitt stora genombrott som en trendaccessoar. Håll speciellt koll på modellen Tank från Cartier, och Oyster från Rolex.

Accessoarer ger det lilla extra till din stil. Klassiska modeller som ”Tank” från Cartier, funkar år efter år.

NUVARANDE Redo sommar och semester? Så lyfter du stilen med vintage!
NÄSTA Modechef Lisa Pettersson: ”7 accessoarer som maxar looken i sommar”