Vackert formade ögonbryn är en av de viktigaste delarna i vår makeup, och något som får stor effekt på vårt ansikte. En bra ögonbrynsform kan öppna upp ögonen och ge ett yngre intryck, medan dåligt skötta bryn kan stänga ögat och dra ner hela makeupen. Här delar vi med oss av våra bästa tips kring ögonbrynsplockning och hur du bäst använder ögonbrynsgel, ögonbrynsborstar och pincetter.

Så får du till en bra ögonbrynsform – guide steg för steg:

Det är sällan vi på Damernas uppmanar våra läsare att tänka efter en extra gång när det kommer till trender, men i frågan kring noppade ögonbryn vill vi verkligen göra det. Många har gått allt för hårt åt ögonbrynen i hopp om att följa trenden med smala ögonbryn och svurit när vindarna vänt och de markerade ögonbrynen istället blivit populära.

I frågan om perfekt formade ögonbryn är det viktigaste inte att följa en skönhetstrend, utan att välja en form som passar din naturliga ansiktsform. Vårt bästa tips är att gå till en salong och få tips och råd om vilken form som passar just dig, och har du redan gjort det kan du sedan lätt fortsätta underhålla dina vackra bryn på kammaren hemma. Det här är våra bästa tips!

1. Bästa tillfället att noppa ögonbrynen är när huden är mjuk och avslappnad, exempelvis efter ett bad, en dusch eller efter en ansiktsmask.

fab-banner

2. Tycker du att det gör ont att noppa ögonbrynen? Då är du inte ensam. På salonger brukar man kunna få en lugnande creme som tar udden av smärtan så varför inte ge dig själv samma behandling hemma. Hasselnötsolja, teatreeolja och bonjela-gel används på salonger. Har du inget av det kan även en isbit funka fint.

3. Ha koll på dina verktyg. En spegel, pincett, liten sax, concealer, vit kajalpenna, ögonbrynsborste och ögonbrynsgel kommer alla att vara ovärderliga.


LÄS OCKSÅ: Makeupartistens bästa proffstips för vackra ögonbryn


4. Består dina ögonbryn av långa strån som växer snabbt kan du börja med att borsta dem rakt upp och sedan klippa dem till den längd du vill ha, då blir det lättare att se vad du har att jobba med.

Plocka dina ögonbryn och hitta rätt ögonbrynsform.

5. Ta ut formen på dina ögonbryn. Du ska givetvis välja den form som passar dig bäst, men du kan även ta ut riktlinjer ned hjälp av en borste, penna eller rak pinne. Sätter du borsten vertikalt, från näsan och rakt upp har du hittat startpunkten. Från näsvingen vinklar du borsten utåt, så att den löper över din iris. Där borsten möter ditt ögonbryn ska brynets högsta punkt vara. Vrid borsten från näsan och ut mot ögats yttersta vrå. Där linjen möter ögonbrynet bör brynet sluta.

Ögonbrynsgel och ögonbrynsborste är bra att ha för att få till snygga ögonbryn.

6. När du har tagit ut den form du vill så markera den genom att täcka över de strån du vill ta bort med en concealer eller vit kajalpenna, då framstår den tydligare som till höger på bilden ovan. Är du nöjd med formen som framträder kan du fortsätta med att greppa pincetten.


LÄS OCKSÅ: Bästa concealern – vi har utsett bäst i test (och ger tipsen för att lyckas med sminket)


7. Ställ dig så att du har ljuset från ett fönster och inte från en lampa, då kommer du att få ett så vackert och naturligt resultat som möjligt, i badrummet är det lätt att ljuset är skarpt och att vi överplockar brynen.

8. Av samma anledning ska du välja en spegel med naturligt glas. Förstorat glas kan vara skönt när vi letar efter de små stråna, men risken är att vi zoomar in på detaljer istället för helheten och noppar för mycket.

9. Då du noppar ögonbrynet så sträck ut huden med den handen som inte håller i pincetten och försök att med pincetten greppa stråt så nära roten som möjligt, då ökar chansen för att du tar stråt med en gång.


Ögonbrynsplockning – steg för steg.

10. Var noga med att alltid dra ut strået i dess naturliga växtriktning, det är snällast mot hårsäcken och risken för inflammerade hårsäckar minskar. En bra regel för att göra rätt är att pincetten ska gå i samma riktning som hårstråt.

11. Börja med att noppa bort de markerade strån du inte vill ha kvar mellan ögonbrynen.

12. Ta några strån i taget på varje ögonbryn och fortsätt på samma sätt på nästa öga. Det minskar risken för att du noppar för mycket och ger båda brynen ett så likt resultat som möjligt.

13. Fortsätt med att noppa vingen på ögonbrynet, börja nerifrån ögat och gå upp. Syftet med att noppa ögonbrynen är att öppna upp ögat, och hårstråna som sitter ner mot ögat är de som först ger intryck av att stänga formen.

plock ögonbrynen rätt

14. Forma sedan ögonbrynen med en borste, de ska borstas uppåt och utåt det öppnar upp ögat, inte nedåt vilket istället stänger ögat. Fixera med en gel. Se över formen och se om det är några strån du behöver frisera med en sax.

15. Avsluta med att applicera lite aloeveragel på huden du noppat, det lugnar och dämpar den röda irritationen.

16. Är du inte nöjd med resultatet så vänta i sex till åtta veckor innan du greppar pincetten igen. Det är så lång tid det tar för ett hårstrå i ögonbrynet att växa ut igen – om det gör det. Hårsäckarna i ögonbrynen är kända för att motvilligt växa tillbaka och noppar du dem hårt finns risken att de inte kommer igen. Ögonbrynsserum är räddningen för tunna ögonbryn med kala fläckar.

Psst.. Glöm inte ögonbrynsfärgen! Här hittar du allt du behöver veta om färgen till dina bryn.

Myt eller inte?

Det sägs att veckan efter att du haft din mens är den bästa tiden för smärtsamma behandlingar. Om det stämmer vågar vi inte lova, men när hormoner är inblandade kan allt vara möjligt.

Foto: Alloverpress