Med dagens avancerade tekniker kan det vara svårt att skilja en billig piratkopia från en äkta designerväska. Damernas Värld har tagit reda på åtta sätt som gör det lättare att skilja fejkade märkesväskor och kopior från äkta väskor från märken som Michael Kors, Prada, Dior, Mulberry, Chanel - och många fler!

P

å semesterorter världen över kryllar det av dåliga kopior av lyxprodukter. Ibland går det så långt att Céline-liknande väskmodeller med Prada-loggor säljs på gatorna.

Låtsasäkta varor kan dock många gånger vara så välgjorda att det krävs ett tränat öga för att avslöja fusket. Ursäkten ”det är gjort i samma fabrik men på grund av ett litet fel gick det inte att sälja i butik” är väldigt vanligt och handlar ofta att man har med stöldgods att göra.

De enda gångerna det egentligen går att fynda snygga märkesväskor till lågt pris är vid utförsäljningar utannonserade av pålitliga återförsäljare, som Net-a-Porter eller Matches Fashion, eller genom att ha bra koll när man shoppar på andrahandssajter som Blocket, Tradera eller Ebay. Enklast är att vända sig till sajter som enbart säljer äkta produkter, som Vestiare Collective.

Äkta designerväska från Chanel – få råd med märkesväskan.

Foto: All About Fashion

Somliga produkter blir oftare kopierade andra. Väskor från Chanel, Hermès och Louis Vuitton är exempel på det. Råkar du ut för en tveksam väska som du är osäker på kan det vara bra att komma ihåg att dessa tre aldrig går att köpa via återförsäljare utan att bara i egna butiker.


Så avslöjar du piratkopian – 8 knep för hur du skiljer en kopia från en äkta märkesväska:

1. Titta på detaljerna
Titta på hur väskorna är sydda, speciellt kring modehusets namn, fickor och knappar. En äkta vara har i de flesta fallen fler stygn per centimeter än en fejk samt är jämnare, rakare och allmänt snyggare.

2. Titta på materialet
Försäkra dig om att väskan är av äkta skinn. De flesta designers använder sig av äkta skinn som har en ojämn struktur, jämfört med fusk. Dessutom har äkta läder en lätt doft av skinn medan fuskskinn luktar starkt av kemikalier.

3. Titta på metallen
Dragkedjorna ska vara enkla att öppna och stänga. Metallen på en äkta produkt är oftast också tyngre och lyxigare. De flesta modehusen använder sig av matta metaller medan en låtsasäkta vara kommer att ha metalldelar gjorda av billigare och mer skinande material.

4. Titta inuti väskan
Öppna väskan! Insidan av en designerväska är minst lika fin och välgjord som utsidan!

5. Se att allt är rättstavat
Lusläs tvättlappar och annat med text på. Gör en rättstavningskontroll, riktiga modehus brukar kunna stava och ofta står det huset namn på detaljer som till exempel knappar. Står det något i stil med ”100 % äkta” någonstans tyder det på motsatsen.

Verkar det för bra för att vara sant, är det förmodligen det

6. Titta på förpackningen
Dustbags, silkespapper, kartongen, förpackningsdelar bör vara av hög kvalité och vara prydda av logotyper och namn.

7. Kolla in priset
Priset är ofta en bra indikator. Verkar det för bra för att vara sant, är det förmodligen det. Kolla upp vad priset kostar i butik. Det är inte särskilt troligt eller rimligt att någon som köpt sin Chanel för 50 000 kronor kommer att sälja den på Ebay för en tiondel av priset. Men se upp: Även fejkvaror säljs till originalpriser!

8. Se till att kunna returnera om du shoppar online
Om du shoppar online, se till att säljaren accepterar returer för att du ska få en ordentlig chans att kolla upp äktheten.

3 tips på lyxiga märkesväskor:

Äkta Michael Kors väska eller kopia? Skilj på äkta märkesväska och fejk.

  1. Svart skinnväska från Givenchy. En riktig vardagsfavorit. Läs mer och köp här
  2. Väska från Mulberry. Perfekt till såväl jobbet som festen. Läs mer och köp här.
  3. Kuvertväska från Valentino. Klassisk design med edgy detaljer. Läs mer och köp här

Sugen på en lite mer prisvärd väska? Här är 3 favoriter:

Bra Michael Kors eller Burberry, Chanel, Dior kopior kan misstas för äkta märkesväskor.

  1. Axelremsväska från See by Chloé. Detaljrik med tassels och ring. Läs mer och köp här.
  2. Kuvertväska från Miu Miu. Festlig på ett kick. Läs mer och köp här.
  3. Skinnväska från Marc Jacobs. Med plats för det mesta. Läs mer och köp här.

Självklart finns även många fina budgetväskor av hög kvalitet. Vi tipsar om 3:

budget2

  1. Vardagsväska från By Malene Birger. Bär med axelrem eller som kuvertväska. Läs mer och köp här.
  2. Gul väska från DAY. Härlig färgklick! Läs mer och köp här.
  3. Praktisk skinnväska från Wera. Snygg materialmix. Läs mer och köp här.