Artikeln innehåller annonslänkar

Ansiktsoljor mot torr hy – tips om växtoljor och bästa köpen.
Ansiktsoljor mot torr hy – tips om växtoljor och bästa köpen. Foto: Jason Lloyd-Evans

Allt du borde veta om ansiktsolja – växtrikets hudvårdsstjärnor

Dagens skönhetsprodukter är fulla av spännande ingredienser, men exakt vad gör de och hur kan de hjälpa dig? I det här numret tar vi en titt på näringsrika oljor från växtriket som används som ansiktsoljor, och berättar varför de borde vara en del av din hudvårdsrutin.

Oljor är hudvårdshyllans stora vatten­delare, med lika många hängivna fans som skeptiker. Fansen menar att oljorna revolutionerat deras skönhetsliv, medan skeptikerna hänvisar till tilltäppta porer och finnar. Men med rätt olja för din hudtyp vågar vi nästan lova att din hud står maximalt rustad för livets utmaningar, och kommer att segla genom is­­vindarna med intakt spänst och lyster.

LÄS MER: Bäst i test av ansiktoljor – här är den ekologiska vinnaren 

Varför ska jag använda ansiktsoljor?

Växtvärldens oljor är fyllda till bristningsgränsen av naturlig näring som antioxidanter och vitaminer. Men framför allt av essentiella fettsyror som stöttar en hälsosam hudbarriär, som är A och O för en välmående hud och bidrar till välmående cellmembran. 

Tänk på oljorna som hudvårdens motsvarighet till den oljerika Medelhavskosten. Varje olja har sina speciella egenskaper och passar olika hudtyper eller tillstånd olika bra. Kom bara ihåg att oljor är fett som smörjer hudens yttersta lager, så du behöver fortfarande fukt som kan tränga längre ner i huden (till exempel hyaluronsyra). Fukt och fett i kombo är receptet för hud i balans – att enbart använda olja som smörjmedel räcker oftast inte.

Bästa ansiktsoljorna för glow och mot torr hy.

1. Utjämnande ansiktsolja med intensivverkande C-vitamin, Pure glow oil, Akademikliniken. Läs mer och köp här. 

2. Lugnande ansiktsolja med jojoba-, havre- och aprikoskärnolja, Biocalm optimal comfort rescue oil, Estelle & Thild. Läs mer och köp här. 

3. Intensivnärande ansiktsolja med broccolifrö-, linfrö- och daikonolja, Superfood facial oil, Elemis. Läs mer och köp här. 

Vad gör växtoljor?

Vår hud producerar naturliga oljor (sebum), men produktionen minskar när vi blir äldre och huden blir torrare och stramare. En uttorkad hud kan också vilja överkompensera genom att producera mer talg, vilket leder till finnar och tilltäpptheter. 

Olika oljor utvinns från frön, nötter, bär och växter, men gemensamt för dem alla är att de bäddar in din hud i näring och tillför essentiella fettsyror – alltså viktiga fettsyror som kroppen behöver men inte själv kan tillverka. 

Rädda torr vinterhy med hjälp av växtoljor! Foto: Jason Lloyd-Evans

Hur väljer jag rätt ansiktsolja?

Oljig eller kombinerad hud? Jojobaolja är en lätt olja som absorberas snabbt, och passar lite fetare hudtyper som behöver hjälp att balansera talgproduktionen. Nyponfröolja (leta efter ”rosehip” på förpackningen) har ett rikt innehåll av anti­inflammatorisk linolsyra, plus skyddande anti­oxidanter, som passar alla. 

Supertorr? Marulaolja och aprikoskärnolja kommer att uträtta stordåd. Trendig hampafröolja motverkar pormaskar och akne, men dess anti-inflammatoriska egenskaper passar även känslig, reaktiv hud.

Hur använder jag växtoljor?

Oljor är ofta väldigt dryga, så några enstaka droppar räcker. Du kan använda din olja i ensamt majestät, eller nerdroppad i din favoritcrème för en extra näringsboost. Men för att oljan ska kunna absorberas av huden behöver du grunda med fukt – helst med fuktserum. Är du supertorr kan du använda olja som ett mellansteg mellan serum och fuktcrème. Exfoliering bör också ingå i din rutin för att du ska få ut maximalt med näring ur din hudvård, inklusive oljorna. Vi vill inte ha ett blockerande pansar av döda hudceller.

Oljor är växtrikets hudvårdsskatt.

1. Balanserande ansiktsolja med squalane och vindruvs­kärnolja, Submersive serum paradoxe, Beauté Pacifique. Läs mer och köp här. 

2. Uppiggande ansiktsolja för daganvändning, med solros-, tamaru- och ingefärsolja, Daily reviving concentrate face oil, Kiehl’s. Läs mer och köp här. 

3. Lystergivande ansiktsolja med koncentrerad C-vitamin, hampa- och inca inchi-olja, Glow oil, Medik8. Läs mer och köp här. 

LÄS MER: Allt du borde veta om squalane – räddaren i nöden mot torr hy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!