Artikeln innehåller annonslänkar

Kemisk peeling hemma – vilken är bäst i test?
Kemisk peeling hemma – vilken är bäst i test? Foto: Jason Lloyd Evans

Kemisk peeling för ansiktet – bäst i test (som du kan göra hemma)

Vad är kemisk peeling, vad är skillnaden mellan AHA, BHA och PHA-syra och vilken kemisk exfoliering är bäst i test? Damernas Värld ger dig allt du behöver veta om att göra kemisk peeling i ansiktet hemma.

Kemisk peeling: genom att exfoliera får du bort döda hudceller som hindrar hyn i ditt ansikte från att vara i topptrim. Vi har testat kemisk peeling, också kallat syrapeeling, du kan göra hemma och utsett bäst i test, oavsett om du är ute efter peeling i form av en kräm, mask eller pads. Kemisk peeling kan låta läskigt, men det finns verkligen en syra för alla. Säg hej till friskare, slätare och mer återfuktad hy!

LÄS OCKSÅ: Klassisk peeling med korn – här är bäst i test

Kemisk peeling – aha, bha och pha – här är den bästa

Scrolla ner i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om alla produkter i testet och hitta en variant som passar dig och din hy bäst.

Bäst i test! Exuviance Skinrinse bionic tonic. Betyg: 4,9
Paula's choice Skin perfecting 2% bha liquid. Betyg: 4,8
Kerstin Florian Correcting at home professional peel. Betyg: 4,5
Rodial Super acids x-treme acid rush peel. Betyg: 4,4
Pixi Glow peel pads. Betyg: 4,3
Kiehl's Nightly refining micro-peel concentrate. Betyg: 4,3
Comfort zone Skin regimen renewer mask. Betyg: 4,2

Efter en vecka har klarheten och lystern i hyn ökat dramatiskt.

1. Bäst i test! PHA-peeling från Exuviance – mot rynkor och ger lyster

Recension på Exuviance Skinrinse bionic tonic

Exuviance Skinrinse bionic tonic
Padsen är dränkta i ett fräscht doftande serum. De har laddats med pha-syra (som ger cellförnyelsen eld i baken) och rynkhämmande antioxidanter. Efter en vecka har klarheten och lystern i hyn ökat dramatiskt.
BETYG: 4,9
Läs mer och köp här.

2. Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid – för känslig hy med rodnad och stora porer

Recension på Paula's choice Skin perfecting 2% bha liquid

Paula's choice Skin perfecting 2% bha liquid
Används dagligen som ett ansiktsvatten. För känslig hy med tendens till rodnad, plitor och stora porer är fettlöslig bha-syra en gåva. "Min blossiga hudton och ytan är betydligt jämnare", säger en testare.
BETYG: 4,8
Läs mer och köp här.

3. Kerstin Florian Correcting at home professional peel – anti age-effekt!

Recension på Kerstin Florian Correcting at home professional peel

Kerstin Florian Correcting at home professional peel
Innehåller både mjölksyra och glykolsyra som sveper bort döda hudceller, samt salicylsyra som löser upp talg i porerna. Perfekt även som antiagebehandling på händernas baksida. Kan dock irritera väldigt känslig hud.
BETYG: 4,5
Läs mer och köp här.

5. Rodial Super acids x-treme acid rush peel – minskar akneärr och ger jämn hy

Recension på Rodial Super acids x-treme acid rush peel

Rodial Super acids x-treme acid rush peel
Bra drag med salicylsyra, antiagefavoriten glykolsyra samt azelaicsyra, som minskar solfläckar och akneärr. "Om 15 minuter två gånger i veckan gör så här stor skillnad är den värd pengarna", säger en testare.
BETYG: 4,4
Läs mer och köp här.

5. Pixi glow peel pads – ger jämn hudton 

Recension på Pixi Glow peel pads

Pixi Glow peel pads
Hela 20 procent glykolsyra betyder rejält med krut, och döda hudceller far all världens väg. Ett par användningar ger klart jämnare hudton, enligt testpanelen. En testare upplevde att knottror på hakan försvann. Bäst för dig som inte har känslig hud.
BETYG: 4,3
Läs mer och köp här.

6. Kiehl's Nightly refining micro-peel concentrate – ger lyster, bra för känslig hud

Recension på Kiehl's Nightly refining micro-peel concentrate

Kiehl's Nightly refining micro-peel concentrate
Utvecklad för att inte irritera känslig hud. Appliceras före sängdags och jobbar medan du sover. Efter bara en vecka känns huden mjukare, jämnare och fylld med lyster. Pipetten gör det lätt att få fram lagom mängd.
BETYG: 4,3
Läs mer och köp här.

7. Comfort Zone Skin Regimen Renewer Mask – bra mot pigmentfläckar och rynkor

Recension på Comfort zone Skin regimen renewer mask

Comfort zone Skin regimen renewer mask
Mjölksyra och djupgående glykolsyra är en toppduo i kampen mot pigmentfläckar, fina linjer och solskadad hud. Används som mask i tio minuter. "Huden känns direkt mer åtstramad och återfuktad", sägen en testare.
BETYG: 4,2
Läs mer och köp här.

Så använder du kemisk peeling rätt – experten tipsar

Hudexperterna pratar alltid om vikten av peeling. Men varför ska du peela? Och funkar inte en hederlig gammal skrubb? Vi reder ut!

Varför ska jag använda kemisk peeling?

Peeling, eller exfoliering, tar bort döda hudceller på hudens yta. Med detta livlösa "pansar" ur vägen ökar hudens fuktnivåer och alla härliga näringsämnen i serum och krämer kan tas upp ordentligt. När vi blir äldre saktar hudens naturliga cellförnyelse ner, men med peelingens hjälp kommer nya hudceller upp till ytan. Hud som inte regelbundet peelas är ofta yttorr, glåmig och mindre spänstig. Med bra peelingstiger fuktnivåerna, lystern ökar och eventuella hudproblem kan minska.

Är kemisk peeling bättre än vanlig peeling med skrubbkorn?

Kornen är till sin natur oregelbundna, vilket kan skapa små repor i huden. Kornpeeling funkar på tålig och tjock hy, men till det känsliga ansiktet är syra- eller enzympeeling överlägset mer skonsamt.

Hur ofta ska jag peela ansiktet?

Det är olika från produkt till produkt. Vissa så kallade leave-on-peelingar används varje dag som ett ansiktsvatten, andra läggs som en mask en eller två gånger i veckan. Det är viktigt att följa instruktionen så du inte överexfolierar din hud.

Min hy är känslig. Kan jag använda kemisk peeling?

Ja! Alla hudtyper mår bra av peeling, det gäller bara att hitta rätt sort. Är du mitt uppe i ett blossande skov av grov akne, rosacea eller eksem kan du rådgöra med en hudterapeut eller hudläkare.

Syrapeeling låter läskigt! Är det säkert att huden inte fräts bort?

Helt säkert! Riktigt starka grejer används bara av salongspersonal och läkare, och säljs inte till oss konsumenter. Men använd inte flera syraprodukter samtidigt eftersom olika pH-värden kan påverka effekten.

Peelar jag bort min solbränna?

Nej. Däremot får du en jämnare och klarare hudton och en klar hud kan upplevas som ljusare. Men hellre en ljusare hy som glöder än solbränd, grådaskig hy, eller hur?

AHA-peeling, BHA-syra, PHA-syra – det här är skillnaden

Vilken syra passar vem? Vi reder ut skillnaderna mellan de olika peelingsyrorna.

Vad är AHA-syror (Alpha hydroxy acids?

Den största och vanligaste gruppen peelingsyror utvinns från frukt, socker, mjölk eller nötter. Aha-syror hjälper huden att binda fukt och är väl dokumenterade för sina antiage-egenskaper. Några vanliga aha-syror är glykolsyra (glycolic acid), mjölksyra (lactic acid) och mandelsyra (mandelic acid). Glykolsyra går längst ner i huden, vilket gör den toppen mot solskador och rynkor, men den kan vara lite stark för känslig hud. Mjölksyra är snällare, medan mandelsyra har bra effekt på aknebenägen hud.

Vad är BHA-syra (Beta hydroxy acid)?

Heter också salicylsyra, och eftersom den är fettlöslig är den toppen för alla med fet hy, akne eller pormaskar. Väldigt snäll, vilket gör den lämplig även för rosacea-hud. En klassiker för problemhud.

Vad ä rPHA-syra (Poly hydroxy acid)?

En relativ nykomling som fungerar som aha, men har större molekylstorlek och därför är ett bra val för känslig hud. En vanlig pha-syra är laktobionsyra (lacto-bionic acid) som används flitigt av hudvårdsmärket Exuviance.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!