Kemisk peeling för ansiktet – bäst i test (som du kan göra hemma)

Foto: PeopleImages

Kemisk peeling: Genom att exfoliera får du bort döda hudceller som hindrar hyn i ditt ansikte från att vara i topptrim. Vi har testat kemisk peeling, också kallat syrapeeling, du kan göra hemma och utsett bäst i test, oavsett om du är ute efter peeling i form av en kräm, mask eller pads. Kemisk peeling kan låta läskigt, men det finns verkligen en syra för alla. Säg hej till friskare, slätare och mer återfuktad hy!

Kemisk peeling hemma – innehåll i artikeln:

Stort test av peeling – vi har utsett bäst i test

Så använder du peeling rätt – expertens tips

Syrapeeling – skillnaden mellan AHA, BHA och PHA-syra

Peeling 1: Beroendeframkallande pads – vår favorit och bäst i test

Exuviance Skinrinse bionic tonic, 349 kr/ 36 pads.

Padsen är dränkta i ett fräscht doftande serum. De har laddats med pha-syra (som ger cellförnyelsen eld i baken) och rynkhämmande antioxidanter. Efter en vecka har klarheten och lystern i hyn ökat dramatiskt.

BETYG: 4,9

Läs mer och köp här.

 

Peeling 2: Magi för obalanserad hud

Paula's choice Skin perfecting 2% bha liquid, 349 kr/118 ml.

Används dagligen som ett ansiktsvatten. För känslig hy med tendens till rodnad, plitor och stora porer är fettlöslig bha-syra en gåva. "Min blossiga hudton och ytan är betydligt jämnare", säger en testare.

BETYG: 4,8

Läs mer och köp här.

 

Peeling 3: Syrapeeling med fantastisk innehållslista

Kerstin Florian Correcting at home professional peel, 899 kr/ 50 pads.

Innehåller både mjölksyra och glykolsyra som sveper bort döda hudceller, samt salicylsyra som löser upp talg i porerna. Perfekt även som antiagebehandling på händernas baksida. Kan dock irritera väldigt känslig hud.

BETYG: 4,5

Läs mer och köp här.

 

Peeling 4: Askeungemask med drag

Rodial Super acids x-treme acid rush peel, 1 135 kr/ 50 ml.

Bra drag med salicylsyra, antiagefavoriten glykolsyra samt azelaicsyra, som minskar solfläckar och akneärr. "Om 15 minuter två gånger i veckan gör så här stor skillnad är den värd pengarna", säger en testare.

BETYG: 4,4

Läs mer och köp här.

Peeling 5: Ger jämnare hudton i ansiktet

Pixi Glow peel pads 369 kr/ 60 pads.

Hela 20 procent glykolsyra betyder rejält med krut, och döda hudceller far all världens väg. Ett par användningar ger klart jämnare hudton, enligt testpanelen. En testare upplevde att knottror på hakan försvann. Bäst för dig som inte har känslig hud.

BETYG: 4,3

Läs mer och köp här.

 

Peeling 6: Nattlig kur för känsliga

Kiehl's Nightly refining micro-peel concentrate, 495 kr/ 30 ml.

Utvecklad för att inte irritera känslig hud. Appliceras före sängdags och jobbar medan du sover. Efter bara en vecka känns huden mjukare, jämnare och fylld med lyster. Pipetten gör det lätt att få fram lagom mängd.

BETYG: 4,3

Läs mer och köp här.

 

Peeling 7: Bra mask mot solskador i ansiktet

Comfort zone Skin regimen renewer mask, 595 kr/ 55 ml.

Mjölksyra och djupgående glykolsyra är en toppduo i kampen mot pigmentfläckar, fina linjer och solskadad hud. Används som mask i tio minuter. "Huden känns direkt mer åtstramad och återfuktad", sägen en testare.

BETYG: 4,2

Läs mer och köp här.

 

Peeling 8: Behaglig att använda

Ren Glycolactic radiance renewal mask, 449 kr/50 ml.

Effektiv utan att irritera. Porerna känns rena och huden blir märkbart klarare. "Jag uppskattar att min hud inte känns det minsta torr och stram efteråt. Bara mjuk och len med fin lyster", säger en testare. Skön konsistens.

BETYG: 4,1

Läs mer och köp här.

 

Så använder du kemisk peeling rätt – experten tipsar

Hudexperterna pratar alltid om vikten av peeling. Men varför ska du peela? Och funkar inte en hederlig gammal skrubb? Vi reder ut!

Varför ska jag använda peeling?

Peeling, eller exfoliering, tar bort döda hudceller på hudens yta. Med detta livlösa "pansar" ur vägen ökar hudens fuktnivåer och alla härliga näringsämnen i serum och krämer kan tas upp ordentligt. När vi blir äldre saktar hudens naturliga cellförnyelse ner, men med peelingens hjälp kommer nya hudceller upp till ytan. Hud som inte regelbundet peelas är ofta yttorr, glåmig och mindre spänstig. Med bra peelingstiger fuktnivåerna, lystern ökar och eventuella hudproblem kan minska.

Är kemisk peeling bättre än vanlig peeling med skrubbkorn?

Kornen är till sin natur oregelbundna, vilket kan skapa små repor i huden. Kornpeeling funkar på tålig och tjock hy, men till det känsliga ansiktet är syra- eller enzympeeling överlägset mer skonsamt.

Hur ofta ska jag peela?

Det är olika från produkt till produkt. Vissa så kallade leave-on-peelingar används varje dag som ett ansiktsvatten, andra läggs som en mask en eller två gånger i veckan. Det är viktigt att följa instruktionen så du inte överexfolierar din hud.

Min hy är känslig. Kan jag peela?

Ja! Alla hudtyper mår bra av peeling, det gäller bara att hitta rätt sort. Är du mitt uppe i ett blossande skov av grov akne, rosacea eller eksem kan du rådgöra med en hudterapeut eller hudläkare.

Syrapeeling låter läskigt! Är det säkert att huden inte fräts bort?

Helt säkert! Riktigt starka grejer används bara av salongspersonal och läkare, och säljs inte till oss konsumenter. Men använd inte flera syraprodukter samtidigt eftersom olika pH-värden kan påverka effekten.

Peelar jag bort min solbränna?

Nej. Däremot får du en jämnare och klarare hudton och en klar hud kan upplevas som ljusare. Men hellre en ljusare hy som glöder än solbränd, grådaskig hy, eller hur?

 

AHA-peeling, BHA-syra, PHA-syra – det här är skillnaden

Vilken syra passar vem? Vi reder ut skillnaderna mellan de olika peelingsyrorna.

AHA-syror (Alpha hydroxy acids)

Den största och vanligaste gruppen peelingsyror utvinns från frukt, socker, mjölk eller nötter. Aha-syror hjälper huden att binda fukt och är väl dokumenterade för sina antiage-egenskaper. Några vanliga aha-syror är glykolsyra (glycolic acid), mjölksyra (lactic acid) och mandelsyra (mandelic acid). Glykolsyra går längst ner i huden, vilket gör den toppen mot solskador och rynkor, men den kan vara lite stark för känslig hud. Mjölksyra är snällare, medan mandelsyra har bra effekt på aknebenägen hud.

BHA-syra (Beta hydroxy acid)

Heter också salicylsyra, och eftersom den är fettlöslig är den toppen för alla med fet hy, akne eller pormaskar. Väldigt snäll, vilket gör den lämplig även för rosacea-hud. En klassiker för problemhud.

PHA-syra (Poly hydroxy acid)

En relativ nykomling som fungerar som aha, men har större molekylstorlek och därför är ett bra val för känslig hud. En vanlig pha-syra är laktobionsyra (lacto-bionic acid) som används flitigt av hudvårdsmärket Exuviance.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!