Djuprengörande schampo – bäst i test (säg hejdå till grönt hår!)

Foto: IBL

Har ditt hår en kris efter semestern? Eller har det blivit färgat en för många gånger? Kanske till och med antagit en lätt grön nyans? Beläggningar från avgaser, klor, saltvatten, mineralrikt vatten, och styling-produkter kan ställa till det rejält. Med en detoxrutin nollställer du håret – och skalpen. Damernas Värld har testat djuprengörande schampo, här är produkterna som får bäst i test!

Ämnen i artikel:

Djuprengörande schampo bäst i test – innehåll

1. Stort bäst i test – här är de bästa djuprengörande schampon

2. Vanliga frågor om djuprengörande schampo – så fungerar det

3. 5 hårtyper som bör använda djuprengörande schampo

4. Fler bäst i test från Damernas Värld

 

Djuprengörande schampo 1: Storstädning i toppklass från Kevin Murphy

Maxi wash detox shampoo, 250 ml, Kevin Murphy.
Håret gnisslar som en järndörr efter tvätt, vilket betyder att fjällskiktet står öppet i full givakt och möjliggör storstädning på djupet, vilket är precis vad vi vill åt. En balsamklick senare och trögheten ersätts av följsam silkesmjukhet som hämtad ur en gammal Timotej-reklam. Djuprengör utan att dra ur färg. Lätt att dosera, god mintdoft och bra konsistens. Håret känns lätt och rent i flera dagar. Finns i reseförpackning!
BETYG: 5
Läs mer och köp här. 

 

Djuprengörande schampo 2: Fräsch frisörkänsla från R+co

Oblivion clarifying shampoo, 177 ml, R+co.
Testets bästa doft och härlig effekt som dröjer sig kvar. Löddrar lagom, är otroligt drygt och lätt att jobba med. Torkar inte ut håret, utan lämnar fräsch frisörskänsla som håller i flera dagar. Smidig förpackning. En tvätt räcker för att håret ska få bra studs och hårbotten kännas ren.
BETYG: 4,6
Läs mer och köp här. 

 

Djuprengörande schampo 3: Hållbart resultat från Redken

Clean maniac micellar clean-touch shampoo, 300 ml, Redken.
Var beredd på att håret blir tovigt innan fjällskikten försluts med balsam. Men sen kommer belöningen. Håret håller sig rent mycket länge. Mycket stylingprodukter kräver två omgångar schamponering. Bra efterföljande balsam krävs. God doft. Prisvärt!
BETYG: 4,4
Läs mer och köp här. 

Djuprengörande schampo 4: Bästa valet för känsliga från Original & mineral

Original detox shampoo, 350 ml, Original & mineral.
Prisbelönt schampo som kan användas upp till två gånger i veckan för en gnistrande fräsch hårkanvas. Ger en mintig, kylande känsla. Passar känslig hårbotten. Något rinnig, låg lödderfaktor och hård flaska som försvårar doseringen drar ner betyget.
BETYG: 4,3
Läs mer och köp här. 

Djuprengörande schampo 5: Rent hår längre från Label. M.

Deep cleansing shampoo, 300 ml, Label.m.
Toppen för de som använder mycket torrschampo. Löddrar sparsamt och två schamponeringar krävs för bäst resultat. Doften påminner om godiset After eight. Plus för att hårbotten känns uppfriskad och rent hår i tre dagar. Minus för svåröppnad förpackning.
BETYG: 4
Läs mer och köp här. 

Djuprengörande schampo 6: Lyxlirare med aska från Oribe

The cleanse clarifying shampoo, 200 ml, Oribe.
Spännande mousseform med vulkanisk aska och algextrakt. Hög lyxkänsla, men som detox finns mer prisvärda alternativ. Resultatet  är för blygsamt med tanke på priset.
BETYG: 3,5
Läs mer och köp här. 

 

Djuprengörande schampo 6: Knappt märkbar effekt från Kms

Head remedy deep cleanse shampoo, 300 ml, Kms.
Ger fin glans, löddrar behagligt och smidig förpackning, men lämnar inga större avtryck i varken hårbotten eller hår jämfört med ett vanligt schampo. Det är ungefär som att använda ett vanligt schampo. Efter bara någon dag fick håret tvättas igen.
BETYG: 3
Läs mer och köp här. 

 

Vanliga frågor om djuprengörande schampo – så fungerar det

Vad är djuprengörande schampo?

SVAR: Tänk på det som schampo på steroider. Precis som du då och då kalkar av diskmaskinen eller kaffebryggaren behöver håret och hårbotten en grundlig sanering för att fungera optimalt. Leta på flaskan efter ord som ”deep cleansing”, ”clarifying”, ”detox” eller ”purifying”.

Varför ska jag använda ett särskilt detoxschampo?

SVAR: För att få bort alla envisa rester av stylingprodukter, fett, mineraler och avgaser som har fastnat i håret, och gör det glanslöst, trist och tungt. Men nästan viktigare är att storstäda skalpen, eftersom efterhängset skräp kan irritera och täppa till, vilket kan leda till både klåda och sämre kvalitet på håret. I riktigt extrema fall kan långvarig tilltäppthet leda till ökat håravfall.

Foto: Jesper Ruiz Lindberg/Estrop

Jag blir förvirrad. Räcker inte mitt vanliga schampo?

SVAR: Djuprengörande schampon innehåller ofta någon form av exfolierande ingrediens, till exempel aha- eller salicylsyra, och ingredienser som ruggar upp fjällskiftet, vilket schampo för dagligt bruk inte gör. Vanliga schampon och balsam innehåller dock ofta mjukgörande och glansgivande silikoner, som på sikt kan lägga sig som en hinna som är bra att rensa bort med djuprengöring mellan varven.

Hur ofta ska jag detoxa håret?

SVAR: Du vet när det känns som att ditt vanliga schampo slutar funkar? Då är det dags att storstäda. Minst en gång i månaden eller max en gång i veckan är lagom, beroende på hur dins hårrutiner i övrigt. Har du använt mycket stylingprodukter, duschat i hårt vatten, vistats i en smutsig storstad, badat i klor eller svettats mycket är en gång i veckan lagom. Oftare än så rekommenderas inte eftersom övertvätt kan rubba hårbottens naturliga oljebalans.

Hur använder jag djuprengörande schampo?

SVAR: Som ett vanligt schampo, men låter schampot verka en minut och massera sedan rejält med fingrarna i hårbotten för att lösa upp seglivade beläggningar. Ofta krävs två schamponeringar, ibland fler. Det är superviktigt att avsluta med balsam för att försluta hårstrået och få bort den gnisslande känslan. Eller ännu bättre – avsluta med en hårinpackning.

Finns det risk att min fina hårfärg tvättas ur?

SVAR: Vissa produkter kan dra ur din dyrköpta färg, så kolla alltid på flaskan att schampot är ”colour-safe”. Eftersom de flesta av oss i testpanelen har färgat hår är våra favoriter färgsäkra. Med beläggningar ur vägen framhävs tvärtom hårfärgen ofta bättre.

5 hårtyper som bör använda djuprengörande schampo

Passar något av följande in på dig? Då är du en given hårdetoxkandidat – investera snarast i ett djuprengörande schampo!

Blont hår – bekämpa missfärgningar

Beläggningar och missfärgningar från klor eller metaller syns extra tydligt på blont hår. Är håret blekt suger det dessutom lättare åt sig skräp.

Foto: IBL

Undvik fett hår med hjälp av djuprengörande schampo.

Fett hår – bryter upp oljor

Syrorna i det djuprengörande schampot bryter upp envisa oljor. Men använd max en gång i veckan för att inte stimulera överproduktion av talg.

Semesterhår – välbehövd kur

Klor, sand, svett, salta bad eller egen vattenbrunn på landet får håret att sukta efter en välgörande semester från semestern.

Söndagshår – lugna stylat hår

Det behöver givetvis inte vara söndag för att våra hår till 90 procent ska bestå av torrschampo, hårspray och glansdroppar, men mot veckans slut känns ofta skalpen som ett kliande fågelbo av gamla stylingrester.

Cityhår – mot avgaser

Avgaser och luftföroreningar fastnar i håret och hårsäckarna, och kan göra håret svagare, glanslöst och svårhanterligt, med en kliande hårbotten.

Fler bäst i test-artiklar från Damernas Värld

Bäst i test: Hårolja med och utan silikon

Bäst i test: Schampo och balsam utan sulfater

Bäst i test: Plattång för platt och lockigt hår 

Bäst i test: Torrschampo som ger wow-volym

Bäst i test: Hårinpackningar för torrt hår

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!