DV-testar primers som ger lyster och håller makeupen på plats

En primer är fuktgivande, färgkorrigerande, utslätande och uppstramande samtidigt som den får din makeup att fästa bättre och hålla längre. DV har testat sju primers som ska ge ansiktet en fantastisk lyster, här nedan får du se vilken primer som får bäst i test.

Foto: Fuse

Vad är en primer?

– En primer ska användas efter din fuktighetscrème men före eventuell foundation. Den kan användas över hela ansiktet eller på enstaka områden i ansiktet, till exempel T-zonen.

– De allra flesta primers är silikonbaserade, vilket ger hyn en mjuk och ofta lite glatt yta.

– Applicera hellre för lite än för mycket primer för bästa resultat. Använder du fuktighetscrème och/eller serum ska de kännas fullt absorberade innan du applicerar primern.

Hur väljer jag rätt primer för min hy?

– Den mogna huden med fina linjer och/eller pigmentfläckar får nytt liv med primers som verkar utslätande och färg-korrigerande.

– Problemhud som ofta drabbas av orenheter trivs bäst i primers som innehåller akne-bekämpande ingredienser, som till exempel salicylsyra.

– Har du fet hy finns det primers som verkar mattande, medan den torra huden kan få en välbehövlig boost av en fuktgivande primer.

1. Mac Prep+prime Fortified skin enhancer illuminate spf 35, 290 kr/30 ml.

POÄNG: 4,1

OM PRIMERN: Den först tröga konsistensen kräver lite arbete vid applicering men sjunker sedan snabbt in. Resultatet är en hy med mycket och långvarig lyster som ändå ser naturlig ut. Flera i testpanelen fick spontana komplimanger.

2. Smashbox Photofinish foundation primer luminizing, 290 kr/12 ml.

POÄNG: 4

OM PRIMERN: Enkel att applicera och dryg, bara lite behövs. Huden blir sammetslen och får mycket lyster, så mycket lyster att några i testpanelen upplevde den som alldeles för glittrig – en effekt som drar ner betyget.

3. N° 7 Airbrush away primer, 249 kr/30 ml.

POÄNG: 3,5

OM PRIMERN: Huden känns mjuk nästan hela dagen, men någon lyster är det inte tal om. Huden känns snarare täckt än lystermättad. Helt okej produkt, men i lysterfrågan blir det tyvärr bottenbetyg.

4. Isadora Under cover face primer, 159 kr/30 ml.

POÄNG: 3,5

OM PRIMERN: Ger en len och utslätande känsla. Några gav underkänt på lyster-effekten, andra menade att den var precis lagom. Dryg produkt med långvarig effekt. Prisvärd!

5. Shiseido Refining makeup primer base, 370 kr/30 ml.

POÄNG: 3,3

OM PRIMERN: Sjunker snabbt in i huden och ger en utslätad känsla. En del i panelen tyckte att lystern var perfekt, andra att den inte gav särskilt mycket effekt och dessutom kändes uttorkande.

6. Dior Skinflash primer, 450 kr/15 ml.

POÄNG: 3,3

OM PRIMERN: Appliceras med en inbyggd borste som känns i vägen. Odryg, vi behöver mycket för att få önskat resultat. Lystern håller i sig hela dagen. Medelmåttigt resultat till alldeles för högt pris.

7. Lancôme Éclat miracle serum of light universal radiance booster, 340 kr/20 ml. 

POÄNG: 3

OM PRIMERN: Lägger sig jämnt och fint över ansiktet och ger rejält med lyster. Någon i testpanelen jämförde sig med en skinande julkula. Efter-följande makeup sitter bättre, men huden känns efter några timmar lite för sminkad. Passar bättre som highlighter.

Foto: Thinkstock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!