Artikeln innehåller annonslänkar

Vi listar foundation som är bäst i test och visar hur du hittar rätt nyans.
Vi listar foundation som är bäst i test och visar hur du hittar rätt nyans. Foto: L'estrop

Foundation – bäst i test (och tipsen för att hitta rätt nyans!)

Vilken foundation är den allra bästa och hur hittar man rätt bland alla olika varianter? Damernas Värld ger dig ett fullständigt bäst i test där vi listar varianter för alla olika behov. Dessutom ger vi dig tips på hur du hittar rätt nyans och listar missarna du bör undvika.

Lyster, matt, skir eller hållbar? Hitta din perfekta foundation, som täcker just dina behov. Vi ger dig rätt baskunskaper, hjälper dig att hitta rätt nyans för din hy och listar de foundations som vinner vårt stora bäst i test!

Topplista –  bästa foundation 2020

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje foundation och se vilken som passar dig och din hy bäst.
Bäst i test! Diorskin forever fluid skin glow foundation, Dior. Betyg: 5
Vanish seamless finish liquid foundation, Hourglass. Betyg: 4,8
Pro filt’r hydrating longwear foundation, Fenty Beauty. Betyg: 4,7
Teint idole ultra wear nude, Lancôme. Betyg: 4,5
Luminous foundation, Anastasia Beverly Hills. Betyg: 4,4
Everlasting youth fluid, Clarins. Betyg: 4,1
Reboot foundation, Make Up For Ever. Betyg: 4

Efter datorn var resultatet lika bra som på morgonen

1. Bäst i test! Foundation från Dior – mellantäckande som håller hela dagen

Recension på Diorskin forever fluid skin glow foundation från Dior.

Diorskin forever fluid skin glow foundation, 30 ml, Dior.
Smälter sömlöst ihop med huden och ger, precis som ett Instafilter, det perfekta glowet samtidigt som porer suddas ut. Dyr, men dryg – två pump räcker till hela ansiktet. Täckningsgraden är mellan, men känns alltid naturlig och den går även att bygga upp utan att någonsin kännas kakig. ”Den är lättarbetad och känns återfuktande, något som min yttorra hud älskar. Efter en dag framför datorn såg resultatet lika fint ut som på morgonen. Den får den största femman någonsin”, säger DV:s digitala chef Cassandra Lindblom.
Betyg: 5
Läs mer och köp här.

2. Foundation från Hourglass – perfekt för fet hy

Recension på Vanish seamless finish liquid foundation från Hourglass.

Vanish seamless finish liquid foundation, 25 ml, Hourglass.
Härligt krämig konsistens som snabbt sjunker in. Det gäller att vara snabb innan den ”sätter sig” och blir svårare att sudda. Täcker allt, minsta skavank försvinner, men resultatet blir aldrig platt. Sitter från morgon till kväll, och är perfekt på oljigare blandhy. Klarar vind, kyla och regn med bravur.
Betyg: 4,8
Läs mer och köp här.

Täcker bra och håller hela dagen – dessutom är den återfuktande

3. Foundation från Fenty Beauty – återfuktande för torr hy

Recension på Pro filt'r hydrating longwear foundation från Rihannas märke Fenty Beauty.


Pro filt’r hydrating longwear foundation, 32 ml, Fenty Beauty.
Smälter in som ren magi i huden – kräver noll ansträngning för att få jämn och sätter sig inte i rynkor. Är återfuktande och passar för dig med torr till normal hud. Samtidigt täcker den bra och håller hela dagen. Plus för smidig och hygienisk tub. Dessutom finns den i 50 olika nyanser.
Betyg: 4,7
Läs mer och köp här.

4. Foundation från Lancôme – halvtäckande för mogen hy och rynkor

Recension på Teint idole ultra wear nude från Lancome

Teint idole ultra wear nude, 40 ml, Lancôme.
Tunnflytande konsistens som går att bära skirt men också bygga upp mer täckning med. Finishen är matt utan att kännas platt – toppen för oljig och kombinerad hud. En lätt förpackning med drygt innehåll, vilket gör den mycket prisvärd. Går snabbt att applicera och har blivit en ny vardagsfavorit hos flera redaktionsmedlemmar.
Betyg: 4,5
Läs mer och köp här.

5. Foundation från Anastasia Beverly Hills – glow och lyster

Recension på Luminous foundation från Anastasia Beverly Hills.

Luminous foundation, 30 ml, Anastasia Beverly Hills.
En foundation som ger vacker men subtil lyster och som passar bra även för en fetare hy. Konsistensen är krämig, men känns ändå lätt. ”Den första  lystergivande foundation som jag inte behöver fixera med puder för att få den att hålla på min blandhy”, säger DV:s skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn. Finns i 50 nyanser!
Betyg: 4,4
Läs mer och köp här.

Perfekt foundation för torr hy

6. Foundation från Clarins – för torr hy

Recension av Everlasting youth fluid foundation från Clarins.

Everlasting youth fluid, 30 ml, Clarins.
Något svårjobbad foundation som kräver tid att få jämn. Rik crèmeformula som ger lätt täckning på huden. Resultatet blir naturligt med fin lyster, men täcker inte röda partier och ytliga blodkärl. Stort plus för återfuktad känsla som håller under dagen. Snygg flaska, men det kommer mycket produkt ur pumpen vilket gör att dyra droppar går till spillo.
Betyg: 4,1
Läs mer och köp här.

7. Foundation från Make Up For Ever – täckande för ojämn hy

Recension av Reboot foundation från Make Up For Ever.

Reboot foundation, 30 ml, Make Up For Ever.
Lever inte upp till allt den lovar, men det gör inget (hur ofta behöver man foundation i 24 timmar?). Bra foundation med hudvårdande egenskaper. ”Täcker fint utan att kännas spacklig. Under dagen blir jag glansig och foundationen samlar sig i partier, vilket kräver påbättring med puder”, säger webbredaktören Linda Nestor.
Betyg: 4
Läs mer och köp här.

LÄS MER: Cushionfoundation – här är bäst i test

Lyckas med foundation – här är bästa tipsen

Att hitta en foundation som matchar både hudtyp och hudton kan vara ett minfält, men med lite baskunskap och några simpla tekniker skapar du enkelt en makeupkanvas värdig ett proffs. Vi vet hur:

Vad är det för skillnad på foundation, bb-crème och cc-crème?

SVAR: Skillnaden är inte så stor. Bb ger ganska lätt täckning samt har någon hudvård och spf tillsatt. Cc står för "colour correcting" och jämnar ut hudtonen. Bb och cc-produkter finns ofta i bara någon enstaka nyans, medan foundation har bredare spektrum. Många gillar bb eller cc till vardags och foundation till fest, men det är en smaksak. I dag finns många foundations som ger naturligt resultat.

Hur hittar jag rätt nyans på mitt smink?

SVAR: Din foundation ska vara så lik din hudton att den smälter in obemärkt. Testa på käklinjen i dagsljus. Matcha hudens underton, som är antingen kall (rosa eller blå), varm (gul eller oliv) eller neutral. Osäker på din underton? Är du varm ser blodådrorna gröna ut genom huden, medan svalare undertoner visar sig som blåa blodådror. Ta hjälp av butikspersonalen! På Kicks finns även guideverktyget Colour id.

Borste, stick, svamp eller fingrar – hur applicerar jag för ett naturligt resultat?

SVAR: Vilket verktyg du använder är en smaksak – vissa föredrar beautyblender, andra pensel eller fingrar. Grundregeln är att börja med en återfuktad hud och arbeta från ansiktets mitt och utåt. Det är oftast i mitten vi behöver mest täckning. Börja med lite produkt och bygg på allt eftersom där det behövs. Less is more!

LÄS MER: Beautyblender – så här använder du den rätt

Hjälp, min foundation lägger sig i mina rynkor och linjer!

SVAR: Leta efter fuktrika, halvtäckande varianter. I dag finns flera foundations specifikt för mogen hy. Leta efter fuktrika, halvtäckande varianter och skippa allt som innehåller ordet "matt" på etiketten – det betyder puder som kan lägga sig i linjerna. Vi älskar Clarins Extra-comfort anti-aging foundation spf 15, 495 kr/30 ml.

Jag blir glansig innan klockan ens är lunch. Vad ska jag göra?

SVAR: Sky olja som pesten och grunda i stället med en dagkräm av geltyp, samt mattande primer som "fäster" makeupen vid huden. YSL All hours foundation eller Shiseido Synchro skin foundation (ej glow-varianten! ) tar dig genom både lunchen och eftermiddagen. Toppa upp under dagen med Urban Decays briljanta mattgörande fixeringsmist, De-slick makeup setting spray, 135 kr/30 ml.

LÄS MER: Primer – bäst i test och guide till hur du använder primers rätt

Jag har torr hud som ser fnasig ut. Hur löser jag det?

SVAR: Hudvård med fuktfokus är A och O. Med mild peeling och fukt i mängder brukar de flesta fnassituationer kunna lösas. Återfuktande primer underlättar appliceringen. Välj fuktberikad foundation, och applicera med en svamp av beautyblender-typ för att trycka in produkten i huden. Skippa allt som lovar oljekontroll! Vår testvinnare från Sensai passar bra för torrisar.

Hjälp, det blev en foundationkaka! Kan jag rädda basen, eller måste jag börja om från början?

SVAR: En kakig bas beror mycket på grundarbetet, som att man har återfuktat huden dåligt eller valt fel foundation. Men det går att rädda! Gnugga ut lite dagcrème eller serum mellan handflatorna och tryck dem sedan försiktigt över ansiktet. Värmen från händerna gör att basen smälter ihop med huden, och crèmen ger tillbaka huden dess naturliga lyster.

Den gyllene regeln för att lyckas med foundation är att börja med en återfuktad hud och arbeta från ansiktets mitt och utåt. Foto: IBL

Hur täcker jag plitor och ärr utan att se spacklad ut?

SVAR: Grunda som vanligt med mycket fukt och arbeta med en lätt, oljefri foundation. Gå sedan enbart på de drabbade partierna med en korrigerande concealer, gärna med en torr formula - vi gillar The Body Shop Matte clay concealer, 85 kronor. Använd en smal pensel för bästa precision. Har du större partier som du vill täcka? Satsa på en mer högpigmenterad foundation, men arbeta fortfarande i tunna, tunna lager.

Jag har rosacea och eksem. Är foundation verkligen för mig?

SVAR: Absolut! Idun Minerals gör mineralmakeup för de allra känsligaste hudtyperna. Deras puderfoundation, 355 kr, täcker rodnad och lugnar huden.

Var hittar jag foundation för mörkare hudtoner?

SVAR: Bareminerals, Lancôme, Idun Minerals, Mac och Inglot är några märken med nyanser bortom den beige färgskalan. Även Rihannas nya skönhetsserie Fenty Beauty har ett demokratiskt utbud, oavsett om du är ljus eller mörk. Pro Filt'r Soft matte longwear foundation, 345 kr/32 ml, finns i 40 nyanser på sephora.se.

Foto: PLAINVIEW

7 vanliga misstag du gör med foundation

1. Du har fel nyans på din foundation För ljus foundation lägger sig ovanpå hyn som en spöklik mask. För mörk nyans bildar en kaka som tynger ner dragen och åldrar dig flera år.

2. Du glömmer halsen Episkt misstag. Särskilt om du är skyldig till miss nummer ett ovan.

3. Du har en foundation med fel konsistens Är du torr, håll säkerhetsavstånd till produkter med "matte" eller "velvet" i namnet, vilket betyder puder. Använd en fuktgivande foundation och matta ner glans med transparent puder.

4. Du skippar primer En bra primer skapar perfekt underlag för foundation och gör att makeupen håller bättre. Klicka här för att komma direkt till vårt primertest!

5. Du missar undertonen  Hudens underton har ingenting med dess ljushets- eller mörkhetsgrad att göra. Den är antingen varm, kall eller neutral. Titta på insidan av handleden i naturligt ljus. Drar venerna åt det gröna hållet är din underton varm, är de blå är du kall. Många hamnar i mitten och benämns neutrala.

6. Du har samma nyans året runt  Din hud ändrar färg beroende på säsong, och det borde även din foundation göra. Köpte du en favorit i slutet av sommaren som nu är för mörk? Det finns korrigerande droppar från bland annat The Body Shop och Cover FX som blandas i produkten för att skruva upp eller ner ljushetsgraden.

7. Du testar nyans på fel ställe Testa alltid foundation längs med käkbenet i naturligt dagsljus. Då ser du om produkten smälter in i ansiktet utan att krocka med färgen på halsen. Utnyttja kompetensen i varuhusens makeupdiskar – de är proffs på att vägleda.

LÄS MER: Brun utan sol 2019 – produkterna som får bäst i test och smartaste tipsen

3 steg till en hållbar bas

1. Gör grundjobbet rätt Förarbetet är viktigt. Peela huden med jämna mellanrum för att bli av med döda hudceller, och massera fuktgivande serum och crème över ansikte och hals innan du applicerar din foundation.

2. Använd primer efter dagcrèmen En primer är proffsknepet som tar basen till en ny nivå. Den appliceras efter dagcrèmen och fungerar lite som dubbelhäftande tejp under din foundation, vilket gör basen mer hållbar och bidrar till en jämnare hudstruktur.

3. Välj rätt sorts foundation Hur länge basen håller beror på formulan och hur väl den går ihop med din hudtyp och hudvårdsrutin. Fundera över vilket resultat du vill ha (en perfekt sammetsfinish eller osynligt för blotta ögat?) och testa dig fram. Undvik nedmattande varianter om du är torr i huden och välj oljefritt om du lätt blir blank.

Fler bäst i test-artiklar

• Mascara

• Solpuder och bronzer

• Concealer

• Ansiktsrengöring

• BB cream och CC cream

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + Clarins produkter & necessär. Köp nu!