Artikeln innehåller köplänkar

Mascara – här är bäst i test (och tipsen för fylliga fransar!)

Foto: Dior

Mascara är en stapelvara i necessären och utbudet växer för varje år. Vi har testat oss igenom prisvänliga varianter från märken som Maybelline och Max Factor till lite dyrare modeller från bland annat Sensai och Chanel, och utsett bäst i test. Vi ger dig också tipsen för långa fransar, misstagen att undvika, och guide till den bästa mascaraborsten för just dig.

Ämnen i artikel:

Stort test av mascara – här är bästa mascaran

1. Stort test av mascara – här är bästa mascaran

2. Lyckas med mascara – tips och svar på vanliga frågor

3. 4 vanliga misstag med mascara

4. Så väljer du rätt mascaraborste för just dina fransar

5. Fler bäst i test från Damernas Värld

 

Mascara 1: Lösfranseffekt från Yves Saint Laurent

Volume effet faux cils the curler mascara, 6,6 ml, Yves Saint Laurent.

Den svängda borsten gör det till en barnlek att få naturligt böjda fransar i två lätta svep. De får volym, blir elegant definierade och lagom svarta utan att klumpa. Mascaran är lagom blöt i forumlan, kladdar och smular inte och tvättas enkelt bort. Något dyr, men en bra investering.

BETYG: 4,8

Läs mer och köp här.

 

Mascara 2: Bäst till budgetpris från Max Factor

Volume infusion, 13,1 ml, Max Factor.

Fyllig borste med kortare strån som är lätt att använda. Ger fin volym och snyggt separerade fransar som går att bygga upp till maffig svärta. ”Det räcker med några drag för att det ska bli snyggt både till vardags och fest. Överraskande bra och håller vad den lovar”, säger en testare. Innehåller keratin som vårdar fransarna.

BETYG: 4,6

Läs mer och köp här.

 

Mascara 3: Smart hybridborste från Estée Lauder

Pure color envy lash multi effects mascara, 6 ml, Estée Lauder.

Ger maxade fransar och snygg böj. Garanterat smulfri och klarar intensiva träningspass, men kräver effektiv rengöring. ”Smidig dubbelborste vars korta borst separerar och förlänger, medan de längre, tätare borsten ger intensiv svärta och volym”, säger en testare.

BETYG: 4,5

Läs mer och köp här.

 

Mascara 4: Megavolym från Sensai

Lash volumiser 38°, 10 ml, Sensai.

Volymmascara med bra hållbarhet som löses upp vid 38 grader – genialiskt och tidssparande. Den långa borsten har strån i olika längder och hakar enkelt tag i även de minsta fjunen, även underfransarna. På ett svep ökar fransarnas midjeomfång och ger glossig svärta. Ger fransar som skriker snarare än viskar.

BETYG: 4,4

Läs mer och köp här.

 

Mascara 5: Bra till vardags från Maybelline

Total temptation mascara, 149 kr, Maybelline.

Ger täta fransar och fin längd. Hård och lättarbetad borste med fylliga strån som passar många vippor, korta som långa. ”För de perfekta kvällsfransarna ser jag till att böja fransarna innan och målar ett extra lager för maxad svärta och intensitet. Mascaran torkar ganska snabbt, så det gäller att jobba fort”, säger en testare.

BETYG: 4,3

Läs mer och köp här.

 

Mascara 6: Kräver ansträngning

Revolution de Chanel mascara, 6 g, Chanel.

Det är mycket av allt redan i första draget – svärta, volym och fyllighet. Mascarans rejäla gummiborste är dock för tjock för att greppa de yttersta fransarna, vilket gör att volymen försvinner. Något blöt i konsistensen vilket kräver försiktighet vid applicering. Kräver lite mer jobb, men klumpar sig inte trots flera lager. Passar alla fransar.

BETYG: 4,2 

Läs mer och köp här.

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Välj mascara utifrån vilken effekt du vill ha. Smala borstar är exempelvis bra för att bygga lager men undvika klumpiga fransar.

Lyckas med din mascara – tips och svar på vanliga frågor

Alla drömmer vi om långa fylliga ögonfransar som ramar in ögonen på bästa sätt – så här slipper du klumpar och pandaögon och får fina fransar som håller.

Mina fransar är spikraka. Finns det något hopp?

SVAR: Så klart! Börja med en bra fransböjare, som Tweezerman Procurl. Värm gummilisten under varmt vatten och böj (omålade) fransar tills den svalnat. Gå direkt till offensiv med en mascara av curltyp (vi älskar Benefit Roller lash mascara) som är skapad för att snabbt stelna och fixera böjen. Sicksacka närmast roten för att staga upp hårstrået. När du kommer till franstippen, håll kvar borsten så mascaran hinner stelna i ditt grepp.

Mina fransar är korta. Vad gör jag?

SVAR: Näringsbomba med ögonfransserum – de funkar verkligen. Satsa sen på förlängande mascara som bygger på franstippen med hjälp av fibrer. Vår testvinnare adderar många millimeter.

Varför hamnar mascaran under ögonen?

SVAR: Om det inte regnar eller är fuktigt är oljiga ögonlock och ögonkräm sannolikt att klandra, då olja löser upp mascarans vaxer. Testa att pudra lite löst puder över ögonområde och fransar (det bidrar dessutom till extra volymeffekt) innan du applicerar din mascara för att absorbera oljorna. En annan variant är att testa en så kallad tubmascara, där stråna lindas in i små "tuber" som löses upp i vatten – Sensai 38° mascara är en favorit. Vi gillar också Laura Merciers fixeringspuder Secret brightening loose powder som fixerar concealer under ögat och minimerar risken för tvättbjörnsstämpel.

Hur slipper jag klumpar?

SVAR: Klassiska knep är att torka av borsten inför applicering eller värma upp mascaratuben i ett glas varmt vatten för att göra crèmen mer rinnig. Eller byt till en smal gummiborste av kamtyp. Glöm inte att vicka borsten fram och tillbaka. Att använda rätt teknik är minst lika viktigt: gnugga in borsten mellan fransarna, så nära fransrötterna som möjligt, och sick-sacka dig långsamt utåt. På så vis täcker du hela fransen och samtidigt som du kammar igenom den. Se till att du arbetar i fransarnas naturliga växtriktning och inte kammar alla fransar åt ett och samma håll, det gör ofta att fransarna klumpar ihop sig.

Hur länge håller mascara?

SVAR: Ungefär tre månader, sedan ökar risken för bakterietillväxt och ögoninfektioner. Kompromissa inte!

Mascaran blir torr och smular sig. Varför?

SVAR: Om du inte gnuggat frenetiskt beror torrheten sannolikt på att mascaran är för gammal. Och sluta pumpa! Att pumpa applikatorn i hylsan trycker in luft som snabbar på torkningsprocessen.

Hur bygger jag lager på lager utan att det blir klumpar?

SVAR: Vill du bygga många lager är tricket att hitta en mascara där crèmen stelnar långsamt och därför ger lång speltid. Ett klassiskt knep är att torka av borsten inför varje applicering. Smala gummiborstar är kända för att jobba klumpfritt.

Primer för ögonfransarna, vad är det?

SVAR: Liksom primer för ansiktet är fransprimer ganska genialiskt. Den hjälper mascaran att hålla sig i topptrim hela dagen, och vårdar ofta fransarna på vägen. Dior Diorshow maximizerär suverän.

Hur får jag bort vattenfast mascara?

SVAR: Använd oljebaserad ögonmakeup remover. Dränk en bomullsrondell som du trycker mjukt mot ögonen i 5-10 sekunder. Torka sedan försiktigt neråt. Upprepa om det behövs, gnugga aldrig.

Jag gillar inte vattenfast mascara. Finns det andra sätt att få mascaran att hålla?

SVAR: Använd din favoritmascara som vanligt, och avsluta med ett svep genomskinlig, vattenfast mascara som låser in produkten, till exempel Nyx Proof it! waterproof top coat mascara.

Det finns så många olika varianter, hur väljer jag rätt?

SVAR: Vet du redan vilken typ av borste du gillar men är sugen på att byta mascara kan du testa ett annat varumärke med samma typ av borste, men som har en annan formula. Annars är personalen i butiken ofta en underskattad resurs som brukar ha bra koll på vilken typ av mascara som funkar bäst på olika typer av fransar.

Är dyra mascaror alltid bäst?

SVAR: Nej. Flera av de bästa mascaror vi testat genom åren ligger i budgetklassen.

Jag har känsliga ögon som lätt rinner, vilken mascara passar mig?

SVAR: Titta efter mascaror framtagna för just känsliga ögon, de bör vara oftalmologiskt testade och innehålla ett minimalt antal ingredienser som kan vara irriterande för ögat. Vi gillar Isadoras Hypo-allergenic volume mascara som är snäll mot ögonen och ger supervolym. Tänk också på att inte låna ut din mascara och att byta ut den ofta. Det brukar stå sex månader på förpackningen, men är du känslig är det helt klart lönt att byta ut den oftare än så, minst var tredje månad!

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Ögonfransböjaren använder vi innan vi målar mascara, okej? Annars kan fransarna bli skadade.

4 vanliga misstag med mascara (och hur du undviker dem!)

1. Du målar för många lager.

De flesta mascaror hinner torka halvvägs genom lagerbyggandet, med klumpfransar som resultat.

2. Du pumpar borsten i hylsan.

Pumpandet trycker in luft i förpackningen, vilket gör att mascaran torkar ut snabbare.

3. Du använder vattenfast mascara varje dag.

Att ta bort vattenfast mascara kräver ofta att du gnuggar. Det frestar på ögonområdet, så spara den vattenfasta mascaran till bröllop/gymbesök/snöstormsdagar.

4. Du glömmer bort att sicksacka.

För att ge illusionen av långa fransar krävs koncentrerad svärta vid rötterna. Rör borsten fram och tillbaka innan du drar ut genom längderna.

5. Du böjer fransarna efter att du applicerat mascara.

Ajajaj! Formen blir knasig och du riskerar att skada fransarna.

 

Rätt mascaraborste gör stor skillnad – se vilken som passar just dig

Det är inte bara mascarans formula som avgör slutresultatet, borsten är ofta avgörande. Trots att det kan skilja sig mellan olika mascaror med samma typ av borst är det här några riktlinjer man kan ta med sig in i mascaradjungeln.

Tjock och tät – passar dig med långa fransar

+ Ger dramatisk volym på nolltid. Passar bäst på naturligt långa, täta fransar.

- Svårjobbad på korta fransar. Hög kladd- och klumprisk.

Monsieur big mascara, tät mascaraborste från Lancôme. Läs mer och köp här.

 

Konformad – Passar dig med korta ögonfransar

+ Kommer åt alla små fransar vid ytterkanterna, vilket ger en fyllig fransrad. Spetsen är idealisk för undre fransraden.

- Inga egentliga nackdelar.

Hypnôse Doll Eyes Mascara, konformad borste från Lancôme. Läs mer och köp här.

 

Kamborste – Passar dig med korta och tunna ögonfransar

+ Greppar tag i även de minsta strån, lyfter och adderar effektivt millimeter utan att ge klumpar. En böjd kamborste är raka, korta fransars bästa vän.

- Kan kräva flera lager för dramatisk effekt.

Studio sculpt lash, mascara med kamborste från Mac. Läs mer och köp här.

 

Piggborste – Passar dig med långa ögonfransar

+ Gummiborste med piggar brukar vara bra på att separera. Ger en naturlig look.

- Fransarna tenderar att se jämnlånga ut, vilket kan ge ett mer stumt än vippigt intryck.

Extra lash sculpting mascara onyx med piggborste från Laura Mercier. Läs mer och köp här.

 

Böjd – Passar dig med raka fransar

+ Lyfter och böjer raka strån. Täcker hela fransraden i några snabba svep. Ger ofta naturligt resultat.

- Kan vara lite svår att få fin på underfransarna.

High impact curling mascara med böjd borste från Clinique. Läs mer och köp här.

 

Bolltipp – Passar dig med små fransar

+ Små sjöborreliknande bollar på toppen utlovar bättre åtkomlighet på små fransar.

- Ofta mer marknadsföringshajp än innehåll, en konformad borste funkar lika bra. Kladdrisk.

 

Fler bäst i test från Damernas Värld

Ögonfransserum – allt du behöver veta och bäst i test

Ögonbrynsfärg – bäst i test och så får du till formen

Ögonkräm – bäst i test och hur du använder den rätt

Ögonbrynsserum – bäst i test och så vårdar du brynen

Eye makeup remover – bästa produkterna och tipsen för känsliga ögon

Eyeliner – bäst i test och tips för att lyckas med appliceringen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!