Artikeln innehåller köplänkar

Bäst i test mascara – vi listar våra recensioner och utser den bästa mascaran!
Bäst i test mascara – vi listar våra recensioner och utser den bästa mascaran! Foto: Dior

Mascara – här är bäst i test (och tipsen för fylliga fransar!)

Mascara är en stapelvara i necessären och utbudet växer för varje år. Vi har testat oss igenom allt från budgetmascara till lyxprodukter och utsett bäst i test 2020. Vi ger dig också tipsen för långa fransar, misstagen att undvika, och guide till den bästa mascaraborsten för just dig.

Letar du efter en mascara som ger långa och separerade, fylliga ögonfransar? Då har du kommit rätt. Vi listar de bästa tipsen för att få bäst resultat och listar bäst i test utifrån våra recensioner. 

Bästa mascaran 2020 – läs våra recensioner och hitta din favorit!

Här är hela topplistan över de bästa mascarorna . Scrolla ner längre på sidan om du vill läsa mer om varje mascara och se fullständiga recensioner.
Climax Mascara, Nars – bäst i test. Betyg: 5
Lash revival Mascara, Max Factor. Betyg: 4,8
Wonder perfect mascara, Clarins. Betyg: 4,6
False lash bambi eye mascara, L’Oréal Paris. Betyg: 4,5
Caviar volume panoramic mascara, Laura Mercier. Betyg: 4,3
Big ego mascara från Tarte. Betyg: 4
Damn girl från Too faced. Betyg: 3,9

Mascaran både lyfter, förlänger, tjockar till och definierar fransarna med bara några svep

1. Bäst i test! Climax mascara från Nars – perfekt volym

Climax mascara från Nars – vår recension.

Climax mascara, 6 g, Nars.
Lätt, något torr formula som inte kladdar. Separerar fransarna fint och går att bygga upp till önskad volym och intensitet utan risk för klumpar. ”Mascaran både lyfter, förlänger, tjockar till och definierar fransarna med bara några svep. Ingen fransböjare behövs – borsten fixar böjen. Borsten kan först upplevas som klumpig, men är ändå hanterbar och får med alla fransar. Det går inte heller att undgå att fransarna ser nymålade ut hela dagen”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson. Plus för pampig hylsa och att den är lätt att tvätta bort.
Betyg: 5
Läs mer och köp här.

2. Budgetmascara, Lash revival från Max Factor

Lash Revival mascara från Max Factor – vår recension.

Lash revival, 11 ml, Max Factor.
En perfekt vardagsmascara som ger fint och diskret resultat. Lämnar fransarna prydligt separerade och den formade borsten bidrar till fin volym från rot till topp. Lättjobbad borste och kladdar inte på ögonlock. Fin svärta och går att jobba upp för mer volym, men passar bäst för den som vill ha naturligt målade fransar. Ett riktigt budgetkap!
Betyg: 4,8
Läs mer och köp här.

3. Wonder perfect mascara 4d från Clarins – för känsliga ögon

Eyes wonder perfect mascara 4d från Clarins – vår recension.

Wonder perfect mascara 4d, 8 ml, Clarins.
Smal och lättarbetad borste som utför magi med alla fransar. Dessutom optimal för att måla inre och undre fransarna. Efter två svep får du perfekta vardagsfrallor, efter fem är du redo för en kväll med vännerna. Ger ett fint lyft, magnifik separation och en lätt böj. Formulan är lagom blöt, vilket gör den lätt att bygga upp till önskad effekt.
Betyg: 4,6
Läs mer och köp här.

4. False lash bambi eye mascara från L'oréal Paris – inga klumpar

Recension på False lash bambi eye mascara, L'Oréal Paris.

False lash bambi eye mascara, 8,9 ml, L’Oréal Paris.
Prisvärd trotjänare med bra, lagom stor gummiborste. ”Jag som har fransar som går åt alla håll hej vilt har svårt att hitta en mascara som verkligen separerar, vilket denna gjorde helt fantastiskt. Volymen går att bygga upp och fransarna klumpar sig inte”, säger webbredaktör Linda Nestor. Lovar ett rejält lyft, men för det krävs fransböjare.
Betyg: 4,5
Läs mer och köp här.

5. Caviar volume panoramic mascara från Laura Mercier

Caviar volume panoramic mascara från Laura Mercier – här är vår recension.

Caviar volume panoramic mascara, 12 ml, Laura Mercier.
Något knepig borste som efter en del övning ger ett fint resultat. Fransarna får superfin böj som håller hela dagen, bra separation och snygg svärta med glossig finish. Den skruvade borsten vrids över fransarna och ger fin längd. Inget för den morgonstressade – mascaran kräver sin teknik. Smular inte.
Betyg: 4,3
Läs mer och köp här.

6. Big ego mascara från Tarte – vegansk!

Vegansk mascara! Big ego från Tarte.

Big ego mascara, 7 ml, Tarte.
Fransarna blir elegant men ganska blygsamt definierade. Den relativt stora (på gränsen till för stora) borsten hugger tag i fransarna och ger en fin glansig svärta. Jobbar på längd mer än volym. Något blöt i konsistensen, men efter en veckas användande blir den lättare att hantera och kladdet minskar. Högt pris och för lite produkt drar ner betyget.
Betyg: 4
Läs mer och köp här.

7. Damn girl från Too Faced – maxad volymmascara

Recension på Damn Girl Mascara från Too Faced.

Damn girl, 13 ml, Too faced.
Ingen mascara för den blygsamma. Mascaran öppnar upp ögonen på bara ett svep och ger megavolym – perfekt för den som vill ha en maxad look med dramatiska fransar. För många lager riskerar att skapa klumpar. Stor, timglasformad och tjock borste som missar korta fransar. Kladdar något på ögonlocken. Håller hela dagen och kvällen.
Betyg: 3,9
Läs mer och köp här.

Välj mascara utifrån vilken effekt du vill ha. Smala borstar är exempelvis bra för att bygga lager men undvika klumpiga fransar. Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Lyckas med din mascara – tips och svar på vanliga frågor

Alla drömmer vi om långa fylliga ögonfransar som ramar in ögonen på bästa sätt – så här slipper du klumpar och pandaögon och får fina fransar som håller.

Mina fransar är spikraka. Finns det något hopp?

SVAR: Så klart! Börja med en bra fransböjare, som Tweezerman Procurl. Värm gummilisten under varmt vatten och böj (omålade) fransar tills den svalnat. Gå direkt till offensiv med en mascara av curltyp (vi älskar Benefit Roller lash mascara) som är skapad för att snabbt stelna och fixera böjen. Sicksacka närmast roten för att staga upp hårstrået. När du kommer till franstippen, håll kvar borsten så mascaran hinner stelna i ditt grepp.

Mina fransar är korta. Vad gör jag?

SVAR: Näringsbomba med ögonfransserum – de funkar verkligen. Satsa sen på förlängande mascara som bygger på franstippen med hjälp av fibrer. Vår testvinnare adderar många millimeter.

Varför hamnar mascaran under ögonen?

SVAR: Om det inte regnar eller är fuktigt är oljiga ögonlock och ögonkräm sannolikt att klandra, då olja löser upp mascarans vaxer. Testa att pudra lite löst puder över ögonområde och fransar (det bidrar dessutom till extra volymeffekt) innan du applicerar din mascara för att absorbera oljorna. En annan variant är att testa en så kallad tubmascara, där stråna lindas in i små "tuber" som löses upp i vatten – Sensai 38° mascara är en favorit. Vi gillar också Laura Merciers fixeringspuder Secret brightening loose powder som fixerar concealer under ögat och minimerar risken för tvättbjörnsstämpel.

Hur slipper jag klumpar?

SVAR: Klassiska knep är att torka av borsten inför applicering eller värma upp mascaratuben i ett glas varmt vatten för att göra crèmen mer rinnig. Eller byt till en smal gummiborste av kamtyp. Glöm inte att vicka borsten fram och tillbaka. Att använda rätt teknik är minst lika viktigt: gnugga in borsten mellan fransarna, så nära fransrötterna som möjligt, och sick-sacka dig långsamt utåt. På så vis täcker du hela fransen och samtidigt som du kammar igenom den. Se till att du arbetar i fransarnas naturliga växtriktning och inte kammar alla fransar åt ett och samma håll, det gör ofta att fransarna klumpar ihop sig.

Hur länge håller mascara?

SVAR: Ungefär tre månader, sedan ökar risken för bakterietillväxt och ögoninfektioner. Kompromissa inte!

Mascaran blir torr och smular sig. Varför?

SVAR: Om du inte gnuggat frenetiskt beror torrheten sannolikt på att mascaran är för gammal. Och sluta pumpa! Att pumpa applikatorn i hylsan trycker in luft som snabbar på torkningsprocessen.

Hur bygger jag lager på lager utan att det blir klumpar?

SVAR: Vill du bygga många lager är tricket att hitta en mascara där crèmen stelnar långsamt och därför ger lång speltid. Ett klassiskt knep är att torka av borsten inför varje applicering. Smala gummiborstar är kända för att jobba klumpfritt.

Primer för ögonfransarna, vad är det?

SVAR: Liksom primer för ansiktet är fransprimer ganska genialiskt. Den hjälper mascaran att hålla sig i topptrim hela dagen, och vårdar ofta fransarna på vägen. Dior Diorshow maximizer är suverän.

Hur får jag bort vattenfast mascara?

SVAR: Använd oljebaserad ögonmakeup remover. Dränk en bomullsrondell som du trycker mjukt mot ögonen i 5-10 sekunder. Torka sedan försiktigt neråt. Upprepa om det behövs, gnugga aldrig.

Jag gillar inte vattenfast mascara. Finns det andra sätt att få mascaran att hålla?

SVAR: Använd din favoritmascara som vanligt, och avsluta med ett svep genomskinlig, vattenfast mascara som låser in produkten, till exempel Nyx Proof it! waterproof top coat mascara.

Det finns så många olika varianter, hur väljer jag rätt?

SVAR: Vet du redan vilken typ av borste du gillar men är sugen på att byta mascara kan du testa ett annat varumärke med samma typ av borste, men som har en annan formula. Annars är personalen i butiken ofta en underskattad resurs som brukar ha bra koll på vilken typ av mascara som funkar bäst på olika typer av fransar.

Är dyra mascaror alltid bäst?

SVAR: Nej. Flera av de bästa mascaror vi testat genom åren ligger i budgetklassen.

Jag har känsliga ögon som lätt rinner, vilken mascara passar mig?

SVAR: Titta efter mascaror framtagna för just känsliga ögon, de bör vara oftalmologiskt testade och innehålla ett minimalt antal ingredienser som kan vara irriterande för ögat. Vi gillar Isadoras Hypo-allergenic volume mascara som är snäll mot ögonen och ger supervolym. Tänk också på att inte låna ut din mascara och att byta ut den ofta. Det brukar stå sex månader på förpackningen, men är du känslig är det helt klart lönt att byta ut den oftare än så, minst var tredje månad!

Ögonfransböjaren använder vi innan vi målar mascara, okej? Annars kan fransarna bli skadade. Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

4 vanliga misstag med mascara (och hur du undviker dem!)

1. Du målar för många lager.

De flesta mascaror hinner torka halvvägs genom lagerbyggandet, med klumpfransar som resultat.

2. Du pumpar borsten i hylsan.

Pumpandet trycker in luft i förpackningen, vilket gör att mascaran torkar ut snabbare.

3. Du använder vattenfast mascara varje dag.

Att ta bort vattenfast mascara kräver ofta att du gnuggar. Det frestar på ögonområdet, så spara den vattenfasta mascaran till bröllop/gymbesök/snöstormsdagar.

4. Du glömmer bort att sicksacka.

För att ge illusionen av långa fransar krävs koncentrerad svärta vid rötterna. Rör borsten fram och tillbaka innan du drar ut genom längderna.

5. Du böjer fransarna efter att du applicerat mascara.

Ajajaj! Formen blir knasig och du riskerar att skada fransarna.

Rätt mascaraborste gör stor skillnad – se vilken som passar just dig

Det är inte bara mascarans formula som avgör slutresultatet, borsten är ofta avgörande. Trots att det kan skilja sig mellan olika mascaror med samma typ av borst är det här några riktlinjer man kan ta med sig in i mascaradjungeln.

Tjock och tät – passar dig med långa fransar

+ Ger dramatisk volym på nolltid. Passar bäst på naturligt långa, täta fransar.

- Svårjobbad på korta fransar. Hög kladd- och klumprisk.

Monsieur big mascara, tät mascaraborste från Lancôme. Läs mer och köp här.

 

Konformad – Passar dig med korta ögonfransar

+ Kommer åt alla små fransar vid ytterkanterna, vilket ger en fyllig fransrad. Spetsen är idealisk för undre fransraden.

- Inga egentliga nackdelar.

Hypnôse Doll Eyes Mascara, konformad borste från Lancôme. Läs mer och köp här.

 

Kamborste – Passar dig med korta och tunna ögonfransar

+ Greppar tag i även de minsta strån, lyfter och adderar effektivt millimeter utan att ge klumpar. En böjd kamborste är raka, korta fransars bästa vän.

- Kan kräva flera lager för dramatisk effekt.

Studio sculpt lash, mascara med kamborste från Mac. Läs mer och köp här.

 

Piggborste – Passar dig med långa ögonfransar

+ Gummiborste med piggar brukar vara bra på att separera. Ger en naturlig look.

- Fransarna tenderar att se jämnlånga ut, vilket kan ge ett mer stumt än vippigt intryck.

Extra lash sculpting mascara onyx med piggborste från Laura Mercier. Läs mer och köp här.

 

Böjd – Passar dig med raka fransar

+ Lyfter och böjer raka strån. Täcker hela fransraden i några snabba svep. Ger ofta naturligt resultat.

- Kan vara lite svår att få fin på underfransarna.

High impact curling mascara med böjd borste från Clinique. Läs mer och köp här.

 

Bolltipp – Passar dig med små fransar

+ Små sjöborreliknande bollar på toppen utlovar bättre åtkomlighet på små fransar.

- Ofta mer marknadsföringshajp än innehåll, en konformad borste funkar lika bra. Kladdrisk.

Fler bäst i test från Damernas Värld

Ögonfransserum – allt du behöver veta och bäst i test

Ögonbrynsfärg – bäst i test och så får du till formen

Ögonkräm – bäst i test och hur du använder den rätt

Ögonbrynsserum – bäst i test och så vårdar du brynen

Eye makeup remover – bästa produkterna och tipsen för känsliga ögon

Eyeliner – bäst i test och tips för att lyckas med appliceringen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av Damernas Värld + hudvård från Babor. Köp nu!