Artikeln innehåller köplänkar

Ögonfransserum – allt du behöver veta och bäst i test

Ögonfransserum som verkligen fungerar – vi listar bäst i test och recenserar populära varianter.

Foto: IBL

Ögonfransserum som verkligen fungerar – vi listar bäst i test och recenserar populära varianter.

Ögonfransserum och brynnäring kan vara biljetten till längre ögonfransar och fylligare bryn. Men vilka fungerar egentligen? Vilket ögonfransserum är bäst? Blir ögonbrynen tjockare? Är ögonfransserum farligt? Här reder vi ut några vanliga frågor om frans- och brynnäring – och utser bäst i test!

Ämnen i artikel:

Drömmer du om naturligt långa och flörtiga ögonfransar? Damernas Värld ger dig guiden du behöver till ögonfransserum och listar vilka som är bäst i test. Vi upp ingredienserna som är godkända och tipsar bara om ögonfransserum som verkligen fungerar – och som är ofarliga.

2013 förbjöd Läkemedelsverket ögonfransserum innehållande prostaglandinanaloger, som kan orsaka irritationer i ögat, ögonfärgsförändringar och mörkare hudfärg kring ögonen. Flera serum fick försäljningsförbud och därför försvann mycket av hypen. De produkter som i dag finns att köpa i Sverige är ofarliga, men var medveten om att serum med prostaglandinanaloger fortfarande går att köpa utomlands.

Topplista: Bästa ögonfransserumet

Scrolla ner för att läsa en mer utförlig recension av alla ögonfransserum för att hitta ett som passar både dig och din plånbok – det finns både billigare och dyrare varianter på listan.
1. Revitalash Advanced, Revita Lash. Betyg: 5
2.
Xlash pro eyelash serum, Xlash. Betyg: 4,9
3.
Stimulash intensive night conditioning lash enhancer, Fushion Beauty. Betyg: 4,7
4.
Natural eyelash enhancer, LashFood. Betyg: 4,5
5.
Eyelash Fortifying Growth Serum, Depend. Betyg: 4,5
6.
Optim Eyes Lashes & Brows, Filorga Betyg: 4,2
7.
Full Lash Serum, Shiseido Betyg: 4,1
8.
Lash Thickener & Conditioner, Glo Skin Beauty Betyg: 4
9.
Liftactiv serum 10 eyes & lashes, Vichy. Betyg: 3,9

Prisvärd och den fungerar verkligen – fransarna blir långa och starka

1. Bäst i test! Revitalash advanced från Revita lash – fungerar verkligen!

Recension på Revitalash advanced från Revita lash

Revitalash Advanced, 3,5 ml, Revita Lash.
Revitalash Advanced är en gammal favorit i beautyvärlden som stimulerar ögonfranstillväxten med en unik blandning av kliniskt bevisade aktiva ingredienser som hjälper till att upprätthålla hälsosam tillväxt hos ögonfransar och ögonbryn och förebygga förtida håravfall. Prisvärd och den fungerar verkligen – fransarna blir långa och starka.
Betyg: 5
Läs mer och köp här.

2. Pro eyelash serum från Xlash – längre fransar på 30 dagar

Recension av Xlash pro eyelash serum från Xlash.

Xlash pro eyelash serum, 6 ml, Xlash.
Xlash lovar längre fransar på 30 dagar och visst ser vi resultat! Korallextrakt, rosenrotextrakt, antioxidanter, aminosyror och mineraler skapar en drömkur för längre och mörkare fransar som underhålles med applicering ett par gånger i veckan efter man uppnått önskat resultat.
Betyg: 4,9
Läs mer och köp här.

3. Stimulash intensive night conditioning lash enhancer från Fushion Beauty – bra för känsliga ögon

Recension av Stimulash intensive night conditioning lash enchancer.

Stimulash intensive night conditioning lash enhancer, 4.5 ml, Fushion Beauty.
Stjärningrediensen capixyl lovar förebygga håravfall, stimulera hårtillväxten och rätta till eventuell obalans vid hårroten. Sympeptide sätter fart på keratinproduktionen, AKA: nya, friska fransbäbisar föds. Applicera som en eyeliner på ren hud innan du kryper till kojs.
Betyg: 4,7
Läs mer och köp här.

Funkar givetvis lika bra i brynen

4. Natural eye lash enhancer från LashFood – vegansk!

Recension på Natural eyelash enhancer från LashFood.

Natural eyelash enhancer, 3 ml, LashFood.
Innehåller över 99% naturliga ingredienser, varav 25% är ekologiska. Men det hindrar inte denna goding från att vara biologiskt hi-tech och supereffektiv. Här har man satsat på en cocktail av nanopeptider, vitaminer och finfina fettsyror. Funkar givetvis lika bra i brynen. Pluspoäng för att produkten är vegansk!
Betyg: 4,5
Läs mer och köp här.

5. Eyelash fortifying growth serum från Depend – budgetkap!

Recension på Eyelash fortifying growth serum från Depend.

Eyelash Fortifying Growth Serum, 6 ml, Depend.
Mycket produkt till liten peng! Det här stärkande ögonfransserumet från Depend innehåller peptider och aminosyrer som hjälper dina fransar och bryn att bli fylligare inom ett par veckor. Pluspoäng för återfuktande ingredienser!
Betyg: 4,5
Läs mer och köp här.

Va-va-vooom-effekt för både fransar och bryn!

6. Optim eyes lashes & brows från Filorga – wow-effekt för både fransar och bryn

Recension Optim eyes lashes & brows från Filorga

Optim Eyes Lashes & Brows, 13 ml, Filorga
Va-va-vooom-effekt för både fransar och bryn! Ögonfransserumet kan appliceras både på fransar och bryn och utlovar ökad hårtillväxt genom stimulerande ingredienser. Ögonfransserumet kommer med två delar: ett booster-serum samt volumizing care. Steg ett är berikat med kera-extend cv-kompex och nctf som stimulerar hårsäckarna för längre fransar och bryn. Steg två är en dubbelverkande mascara som ger näring och volym med ett fiberrikt serum som funkar bra som primer.
Betyg: 4,2
Läs mer och köp här.

7. Full lash serum från Shiseido – stärker skadade fransar

Recension på Full lash serum från Shiseido.

Full Lash Serum, 6 ml, Shiseido
Applicera Shiseidos fransserum på ögonfransar och bryn både morgon och kväll som ett avslutande steg i hudvårdsrutinen för att öka längd och volym. Serumet är berikat med extrakt av frukten ziziphus jujuba som ska stimulera hårsäckarna och stärka svaga och skadade fransar.
Betyg: 4,1
Läs mer och köp här.

8. Lash Thickener & Conditioner från Glo Skin Beauty – billigt och bra ögonfransserum

Recension på Lash Thickener & Conditioner från Glo Skin Beauty.

Lash Thickener & Conditioner, 7 ml, Glo Skin Beauty
Vårdande och stärkande ögonfransserum med näringsämnen som ska göra fransarna både längre och fylligare. Applicera näringen under din mascara – pluspoäng för plånboksvänligt pris och för att produkten är framtagen speciellt för kontaktlinsbärare. Pluspoäng för det låga priset!
Betyg: 4
Läs mer och köp här.

9. Liftactiv sereum 10 eyes & lashes från Vichy – återfuktande och stärkande effekt

Recension på Liftactiv sereum 10 eyes & lashes från Vichy.

Liftactiv serum 10 eyes & lashes, 15 ml, Vichy.
Inte ett renodlat fransserum, utan ett uppstramande ögonserum som även har en stärkande och återfuktande effekt på fransarna. Du får inte samma skyskrapelånga stilettfransar som med de andra produkterna, men en perfekt produkt för dig som: A) Inte vill lägga tid på ett extra steg i kvällsrutinen, utan vill baka in den frans-förstärkande effekten i en produkt du ändå använder. B) Vill underhålla friska fransar, snarare än sätta in panik-åtgärder.
Betyg: 3,9
Läs mer och köp här.

LÄS OCKSÅ: Bästa mascaran – se hela testet och vilka som får högst poäng

...och 3 (genialiska) sminkprodukter med inbyggd fransnäring!

Fransprimer och mascara i ett

Diorshow Maximizer mascara primer 3DDior.
Exakt HUR mycket älskar man en produkt som både är en fransprimer som tar mascaran till nya nivåer OCH en näringsbomb som ger maffigare fransar på sikt? Massor kan vi intyga. Använd varje dag under din vanliga mascara och invänta omvärldens frågor om lösfrallor.
Läs mer och köp här.

Mascara som förlänger fransarnas livscykel

Mascara Terrybly growth booster mascara, By Terry.
En stapelvara i vår skönhetsredaktörs makeupväska. Mascaran i sig ger magnifika resultat, med vavavoom-volym, glossig svärta och längd. Att den är berikad med ett komplex som förlänger fransarnas livscykel är bonus. Drömfransar alert.
Läs mer och köp här
.

Eyeliner som hjälper fransarna att växa

So intense lash fortifying eyeliner, Sisley.
Tänk dig att måla på Bardot-linjen som vanligt på morgonen, och några veckor senare upptäcka att fransarna gjort ett tillväxtskutt utan att du behövt anstränga dig det minsta. Drömmen är sann med den kolsvarta, lättjobbade eyeliner med arginin och peptider.
Läs mer och köp här.

Ögonfransserum – vanliga frågor och svar

Om du är som vi så har du med all säkerhet någon gång önskat dig längre och fylligare ögonfransar. Och har du, i likhet med flera av oss, plockat sönder ögonbrynen i din ungdom så har du säkert undrat hur man får fylligare ögonbryn. Visst – det finns både fransförlängning och så kallad "micro blading", där hårliknande streck tatueras in, men det kräver både underhåll och en välfylld plånbok.

Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren är ett stort fan av både ögonfransserum och brynnäring och har under åren testat en lång rad varianter (även flera av dem som svartlistades när Läkemedelsverket för några år sedan förbjöd ögonfransserum innehållande prostaglandin-analoger – hua!). Här svarar hon på vanliga frågor och korar sina bästa ögonfrans- och brynserum.

Är ögonfransserum farligt?

Härom året varnade Läkemedelsverket för öronfransserum, efter att ha spårat ämnet prostaglandinanaloger i var tredje ögonfransserum som de analyserat. Bland biverkningarna rapporterades irritationer och färgfärändringar i iris (hjälp!). Flera populära ögonfransserum fick därför säljförbud och företagen fick eld i baken att formulera ny effektiva, men ofarliga produkter, utan prostaglandinanaloger. De ögonfransserum och ögonbrynsserum som idag finns på svenska marknaden är alltså säkra att använda – men utomlands och på nätet går det fortfarande att köpa produkter med de potentiellt skadliga prostaglandinanalogerna. Köp därför aldrig ögonfransserum på andra ställen än välrenommerade salonger, butiker och auktoriserade nätbutiker som ÅhlénsKicks, Nordic Feel eller Lyko.

Men var beredd på att den nya generationens säkra ögonfransserum inte alltid är fullt lika effektiva som sina prostaglandin-fyllda föregångare. Men det är ett lågt pris att betala för att få behålla ögat friskt (och irisen o-missfärgad!).

Foto: IBL

Få dina drömfransar och bryn med hjälp av serum.

Hur fungerar ögonfransserum?

En grundförutsättning för hårtillväxt, oavsett var på kroppen, är att hårsäcken får näring. Ögonfransserum fungerar på två sätt. Dels stimuleras fransroten med näring och protein, vilket hjälper kroppen att bygga starka fransar under tillväxtfasen. Fransarna som växer fram blir starkare, tjockare, längre och ibland mörkare. Dels innehåller fransserum ofta ingredienser som skyddar mot yttre hot som kan få fransarna att falla av i förtid – fransens livscykel blir helt enkelt längre. Vanliga ingredienser är olika typer av peptider och aminosyror (protein), näring och vitaminer (t ex vitamin E eller B5) och någon fuktingrediens.

När ser jag resultat?

När du ser resultat beror på var i tillväxtscykeln fransarna eller brynstråna är när du börjar kuren, men mellan 4-6 veckor är det vanliga.

LÄS OCKSÅ: Damernas Världs stora guide till ögonfransförlängning

Hur länge måste jag använda ögonfransserum?

När du nått fullt resultat räcker det med att underhålla två gånger i veckan. Eftersom fransserumen idag enbart vårdar behöver du inte vara rädd för att använda ögonfransnäring under längre perioder.

Kan jag vara allergisk mot ögonfransserum?

Man kan vara allergisk mot allt, det finns aldrig garantier. Ögonfransserum från seriösa ansedda tillverkare är, precis som hudvård, testade för att inte orsaka allergi. Prova först på insidan av handleden. Har du inte fått någon reaktion efter 48 timmar ska du kunna känna dig säker att kicka igång Operation superfransar/modellbryn. Men följ alltid medföljande instruktioner! De är skrivna av en anledning. Mest är inte bäst.

Kan jag som gravid använda ögonfransserum?

Nej. Det finns helt enkelt inga studier, så ta det säkra före det osäkra. Har du någon allvarlig kronisk sjukdom, ammar eller är gravid, skippa fransserum.

Ögonfransserum kan ge riktigt långa, snygga fransar.

Varför blir mina ögonfransar och ögonbryn glesare och tunnare?

Som om det inte räckte med kalkonhals och kråksparkar – med åldern saktar även tillväxten av bryn och fransar av. Men att plötsligt tappa fler ögonfransar och/eller brynhår än normalt kan vara ett tecken på stress. Kroppen prioriterar helt enkelt att skicka näring till andra delar av din hårt prövade kropp, och struntar i allt vad #BrowsOnFleek heter. Se till att äta ordentligt med B-vitaminer och järn och kanske överväga ett kosttillskott i kombo med fransnäring. Och tagga ner! Misstänker du sjukdom går du givetvis ögonen böj till doktorn.

LÄS OCKSÅ: Få välformade ögonbryn med våra bästa tips (vi lovar att du inte hört alla tidigare)

Fler bäst i test från Damernas Värld

Mascara – bäst i test (och så får du de snyggaste fransarna!)
Ögonbrynsserum – bäst i test och så använder du det
Vad är serum? Guide till hur du använder det rätt och bästa produkterna
Ögonkräm – välj den bästa för att förhindra mörka ringar och rynkor
Bästa eye makeup remover och tipsen för känsliga ögon
Eyeliner – bäst i test och tips för appliceringen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!