Peeling med korn – bäst i test för lyster och sammetslen hud

Foto: Estrop

Peeling polerar hudytan, kickstartar cellförnyelsen och ger vinteransiktet välbehövlig lyster. Våra favoriter ger dessutom sammetsmjuk hud med porer som kräver förstoringsglas.

Kornpeeling – innehåll:

1. Bästa kornpeelingen – här är bäst i test

2. Lyckas med peeling – vanliga frågor och svar

3. 5 vanliga misstag när du peelar

Peeling 1: Dubbelverkande askungeprodukt – vår vinnare och bäst i test

Scrub & mask, 55 ml, Filorga. 

Den finkorniga crèmen både djuprengör och polerar bort döda hudceller, för att sedan skumma upp till en bubblande syremask. Hyn blir jämnare, klarare och persikomjuk. Ger en röda mattan-makeover på bara tio minuter.

BETYG: 5

Läs mer och köp här.

 

Peeling 2: Bebishud på tub

Triple microdermabrasion face polish, 75 ml, Exuviance. 

Trippelverkande krutpaket med AHA-syra, papayaenzym och mikrokristaller. Huden blir återfuktad och får synbart mindre porer. Har du känslig hy kan du skippa att skrubba och låta den verka som en peelingmask.

BETYG: 4,9

Läs mer och köp här.

 

Peeling 3: Effekt på ålderstecken

Multivitamin thermafoliant age smart, 75 ml, Dermalogica. 

Finkornig crème som värms upp vid vattenkontakt och polerar huden så den blir silkeslen. Innehåller även salicylsyra och mjölksyra som effektivt löser upp döda hudceller och gör ytan jämnare.

BETYG: 4,6

Läs mer och köp här.

 

Peeling 4: Porfri megaglow

Pure triple peel, 50 ml, Akademikliniken. 

Trestegsraket med riskli, enzymer och syror som effektivt städar bort orenheter och lämnar huden mjuk och återfuktad. Härlig doft. Svider i plånboken, men håller vad den lovar.

BETYG: 4,5

Läs mer och köp här.

 

Peeling 5: Lättanvänd propplösare

Waso soft+cushy polisher, 75 ml, Shiseido. 

Passar perfekt för yngre hudtyper eller hud med förstorade porer som lätt blir tilltäppta. Polerar med tofufibrer som är lugnande och mjukgörande. Irriterar inte trots ganska stora korn. Prisvärd produkt.

BETYG: 4,4

Läs mer och köp här.

 

Peeling 6: Härligt budgetalternativ

Brightening face exfoliator, 75 ml, Rituals. 

En klassisk scrubcrème som gör markant skillnad. Prisvärd, dryg och doftar gott. Något vassa korn utesluter känsligare hudtyper, och vissa testare upplevde huden som lite torr direkt efter användning.

BETYG: 4,4

Läs mer och köp här.

 

Peeling 7: Lyx varje dag

Gentle rose exfoliator, 50 ml, Elemis. 

Lugnande rosextrakt och små, återfuktande jojobakulor som polerar utan att rivas är en vinnande kombo, även för känslig hud. Tillräckligt mild för att kunna användas dagligen som en del av rengöringsrutinen.

BETYG: 4,2

Läs mer och köp här.

 

Peeling 8: Snäll för känsliga

Gentle refiner exfoliating cream, 50 ml, Clarins. 

Dryg, prisvärd och lättanvänd med korn i två storlekar, perfekt för den med känslig hud. Huden känns studsig och mjuk, men en bra fuktcrème krävs efteråt. Doftar lyxigt i badrummet.

BETYG: 4,1

Läs mer och köp här.

 

Att peela huden två eller tre gånger i veckan gör underverk för lystern

Så lyckas du med peeling – vanliga frågor och svar

Peeling är hudvårdssteget ingen glowjägare vill vara utan. Syror i all ära, men ibland vill vi polera hyn medhederliga korn. Damernas Värld guidar till skrubbandets ädla konst.

Foto: IBL

Varför ska jag peela huden?

SVAR: För att städa bort döda hudceller från hudytan och öka cellförnyelsen så att nya, pigga hudceller snabbare kan komma upp till ytan – att peela är snabbaste genvägen från glåm till glow. Döda hudceller blockerar aktiva hudvårdsingredienser i serum och crèmer, och renstädade porer ser mindre ut.

Kornpeeling eller kemisk peeling – hur vet jag vad som är rätt?

SVAR: Även om skönhetsredaktörer och hudterapeuter faktiskt föredrar kemisk peeling älskar många konsumenter sin korniga scrub. Man gillar den bebismjuka, rena känslan och den klara, omedelbara lystern och skräms av uttrycket "kemisk peeling", även om syror och enzymer i allmänhet är mildare än korniga kolleger.

LÄS MER: Kemisk peeling för ansiktet – bäst i test (som du kan göra hemma)

Vad är skillnaden på kornpeeling och kemisk peeling?

SVAR: Kornen jobbar på ytan, medan syror (som AHA, BHA och PHA) och enzymer verkar längre ner i huden och har mer långsiktiga effekter på linjer, hudstruktur och orenheter. Många av våra favoriter kombinerar syror eller enzymer med korn för extra askungeeffekt.

Hur ofta är det lagom att peela?

SVAR: Två till tre gånger i veckan, men läs på produkten. Följ instruktionerna noga – överpeeling är aldrig bra.

Ska jag peela även om jag har torr hy?

SVAR: Ja! Din hud skriker sannolikt efter peeling. Att polera bort fnaset innan du öser på med återfuktande serum, oljor eller crèmer ger din hud full frihet att slurpa i sig all fukt och näring den behöver.

Kan alla använda peeling med korn?

SVAR: Nej, känsliga hudtyper och personer med eksem, rosacea eller akne bör skippa kornpeeling när utslagen blommar, då hudproblemen kan förvärras. Du ska inte heller använda kornpeeling tätt inpå kemiska salongspeelingar.

Innehåller scruben mikroplaster?

SVAR: I princip alla kända varumärken har fasat ut plastkulor i peeling och ersatt dem med socker eller finmalda fruktkärnor.

 

5 vanliga fel vi gör med kornpeeling

1. Trycker för hårt 

För intensivt skrubbande kan skapa mikroskopiska repor i huden där bakterier kan samlas. På sikt kan huden få en grov struktur. Var fjäderlätt på handen.

2. Överpeelar 

Använder du hudvård med syror, unnar dig kemisk peeling på salong och kör en kornpeeling varje dag? Risken är då stor att du stör hudens barriär. Yttorrhet, rödhet, stramhet och irritation är signaler på att du bör bromsa peelandet.

3. Väljer för stora korn 

En rejäl scrub kan kännas rivigt upplyftande för stunden, men riskerar att slita på huden. Stora korn på ansiktet är som en fotfil på naglarna - ingen bra idé.

4. Skrubbar utan vatten 

Massera aldrig runt peelingcrèmen på torr hud - det är som att be om repor.

5. Hoppar över tvätten 

Huden måste vara ren när du peelar. Rengöring, peeling och återfuktning är hudvårdsrutinens heliga treenighet.

Att peela huden två eller tre gånger i veckan gör underverk för lystern.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!