Artikeln innehåller annonslänkar

Vilken plattång är bäst? Damernas Värld har svaret!
Vilken plattång är bäst? Damernas Värld har svaret!

För perfekt resultat – här är plattången som får bäst i test 2020

Ska du köpa ny plattång? Då har du kommit rätt! I vår bäst i test-artikel listar vi de bästa plattängerna på marknaden just nu – från Ghd till Babyliss och Obh Nordica. Vi har låtit vår testpatrull testa 9 olika plattänger och här är resultatet:

En plattång är stylingverktyget du behöver – oavsett om du vill locka håret eller få spikraka längder. Men hur får man till perfekt resultat och vilken plattång är egentligen bäst i test? Vi ger dig tips och knep samt plattängerna som är värda att investera i. Längst ner i artikeln hittar du knep för att locka eller platta håret på rätt sätt.

Topplista – bästa plattången 2020

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje plattång och se vilken som passar dig, din budget och ditt hår bäst.
Ghd new gold styler. Bäst i test! Betyg: 5
• Dyson Corrale. Bästa sladdlösa plattång! Betyg: 5
Babyliss Cordless Straightener 9000. Betyg: 4,9
Original iron, Cloud Nine. Betyg: 4,8
Digital sensor straightener, Babyliss. Betyg: 4,7
Straight & Curl Nano Pro, Obh Nordica. Betyg: 4,6
Steampod, L'oréal Professionel. Betyg: 4,5
Infinity styler, HH Simonsen. Betyg: 4,4
Evolve gold titanum styler, Hot Tools. Betyg: 4,3

Stryker ner friss och gör håret glansigt

1. Bäst i test! Plattången Ghd new gold styler – värd varenda krona

Recension på Ghd new gold styler. Bäst plattång enligt Damernas Värld.

Ghd new gold styler.
Lätt i handen och följsam. Stryker ner friss och gör håret glansigt. Enkel att locka med, snabb uppvärmning. Förinställd på 185 grader, som är den optimala temperaturen för effektiv styling utan hårt slitage. Den må vara lite dyr, men värd investeringen.
Betyg: 5
Mer info och köp här (länk till Kicks). 

2. Bästa sladdlösa plattång: Dyson Corrale

Recension på Dyson Corrale – bästa sladdlösa plattång 2020!

Dyson Corrale
”Jag tyckte mig få en otrolig glans och raka hårstrån men ändå med en naturlig finish och inte den peruk-känsla som vissa plattänger kan orsaka. Men det går såklart att få till det superraka resultatet om man tar lite tunnare längder. Jag brukar uppleva att håret kan bli elektriskt efter plattångande men inte efter använt Dysons Corrale. Jag upplevde att det fortfarande fanns fukt och liv kvar i hårstråna vilket gjorde att jag heller inte behövde någon ytterligare stylingprodukt efteråt. 

Det bästa med hela denna upplevelse var ändå det hållbara resultatet. Jag sov med utsläppt hår, gick ute i mycket fuktig luft samt hade tofs och ändå var håret i princip friss-fritt i dagar efteråt, vilket måste tyda på att det här verkligen är en plattång som stylar på en högteknologisk nivå!” 

Det enda minus till denna påkostade plattång är det ljud av hårstrån som raspar mot de ”lufthål/gluggar” på värmeplattornas sidor. ”För att försäkra mig om att inte dessa orsakade något slitage var jag tvungen att hålla plattången i ett stabilt rakt läge och låta bli att svänga till topparna som jag vanligtvis gör”, säger Anja Skeppe Grahn
BETYG: 5
Läs mer och köp här.

3. Trådlös plattång: Babyliss Cordless Straightener 9000 

Recension på Babyliss Cordless Straightener 9000.

 

Babyliss Cordless Straightener 9000
För att få önskat resultat fick jag ta mindre mängder hår och ta hjälp av borsten för att kamma ut hårstråna i samma drag som jag plattade. För att förenkla stylingen skulle jag rekommendera att föna håret med en rundad borste innan. 

Trots högsta värmenivån så känns det som att plattorna inte blir tillräckligt varma vilket gör att det tog ganska lång tid att ta sig genom hela håret. Det krävs mer uppdelning av håret och antingen dra långsamt eller flera gånger på samma längd för att verkligen fixera plattningen. 

Jag skulle säga att det här är mer som vanlig plattång i budgetklassen som har just den finessen att den är trådlös. Välfungerande och gör sitt jobb men inget underverk som stylingverktyg. Dagen efter måste jag bättra på plattningen då frisset är tillbaka på vissa ställen”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.
BETYG: 4,9
Mer info och köp här (länk till Lyko). 

4. Frisörernas favoritplattång: Original iron från Cloud Nine 

Recension på Original iron från Cloud Nine.

Original iron, Cloud Nine.
Många stjärnfrisörers favorit, och vi förstår varför. Fem värmeinställningar, varav den lägsta är skonsamma 100 grader. Värms upp snabbt. "Fantastiskt stylingresultat oavsett om jag vill ha spikraka längder eller mjuka vågor", säger en testare.
Betyg: 4,8
Mer info och köp här (länk till Eleven). 

5. Straight & curl nano pro från Obh Nordica – bra plattång för lockar

Recension på Straight & Curl nano pro från Obh Nordica.

Straight & Curl Nano Pro, Obh Nordica.
Optimal till lockning med värmeplattor på sidorna, men kräver övning. Med bra produkter håller resultatet i tre dagar. "Längderna blir följsamma och frisset försvinner", säger en testare.
Betyg: 4,6
Mer info och köp här (länk till Åhlens). 

Känns som att jag har varit hos frisören

Guide: Så lyckas du med plattång

När du väl har fått kläm på tekniken är plattången ett svårslaget stylingverktyg. Oavsett om du vill stryka ut småhår, fixa spikraka längder eller skapa vågor finns det några knep som garanterar succé.

Foto: Estrop Barcelona

Hur varm ska plattången vara?

SVAR: Idag har de flesta plattänger fler värmealternativ än vad som egentligen behövs - de höga temperaturerna uppemot 230 grader var från början till för keratinbehandlingar på salong. Tunnare eller färgskadat hår gillar inte den höga temperaturen, därför är det bra att hålla sig kring 160 grader. Tjockare hår behöver lite mer power för att ge med sig, men måttstocken säger att inget över 185 grader egentligen gör någon skillnad.

Är keramikplattor bäst på plattången?

SVAR: Det beror på din typ av hår. Keramik är den mest skonsamma varianten, men tjockt hår med naturliga lockar låter sig sällan tämjas av keramik. Då är det bäst att satsa på titaniumplattor.

Mitt hår blir torrt efter att jag plattar det. Vad gör jag för fel?

SVAR: Här gäller det att börja i duschen. Förbered håret med schampo, balsam och leave in-spray som är märkt med "smoothing", det vill säga en massa välbehövlig fukt. Det är viktigt att låta plattandet ta tid. Arbeta i långsamma rörelser från roten till topparna för bäst resultat.

Hur vinklar jag tången för att skapa olika looks?

SVAR: En plattång med rundade kanter är en briljant investering. Med den kan du platta, locka och skapa mjuka vågor. Här handlar det om att använda rätt teknik och att öva. För att skapa lockar och vågor tar du en slinga av håret och håller ett stadigt grepp om tångens nedre del. Sätt tången vid slingans rötter och vrid plattången inåt mot skalpen ett helt varv. Sedan drar du tången längs håret mot topparna. Här kan du leka med storleken på slingan och hur lång tid du tar på dig att dra tången genom håret för att skapa olika resultat. Önskas spikrakt hår gäller det att hålla plattången stilla med värmeplattorna parallella mot marken.

Foto: Estrop Barcelona

5 regler för att lyckas platta snyggt

1. Fuktpreppa i duschen

Ett välåterfuktat hår är grunden för lyckad värmestyling utan friss. Börja redan i duschen med fuktschampo- och balsam.

2. Ha en torr start 

Vill du koka ditt hår? Svaret är antagligen nej, och därför är det superviktigt att håret är snustorrt innan platttången kommer fram.

3. Slösa med värmeskyddet 

Värme sliter hårt på håret med slitna toppar och friss som resultat, så ett bra värmeskydd är A och O.

4. Föna rätt 

Gör som frisörerna och börja stylingen med att först föna håret slätt nedåt med en stor paddelborste. Det ger en bra grund, och du behöver inte ha håret inne i tången lika länge när du kommer till plattningssteget.

5. Sektionera mera 

Precis som när du lockar håret bör det delas upp i sektioner när du plattar det. Delar du upp håret är det lättare att undvika att platta samma område flera gånger och skapa onödigt slitage, och du når hårslingor som du kanske annars missar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!