Artikeln innehåller annonslänkar

Vi listar den bästa sheetmasken 2021!
Vi listar den bästa sheetmasken 2021! Foto: IBL

Sheetmask – så fungerar det (+ bäst i test 2021!)

Sheetmasks, sheetmasker eller arkmask är ansiktsmasken som har tagit Sverige med storm. Vi listar produkterna som är bäst i test, svarar på frågor om hur man använder sheetmasks rätt och skönhetsexperten Maria Ahlgren berättar om sin besatthet av masken.

En riktigt bra sheetmask är räddaren i nöden mot torr och trött hy och blir en riktig energiboost när du behöver den som mest. Vi listar allt du behöver veta, produkterna som är bäst i test och svarar på frågorna du har om vilken sheetmask som passar just dig bäst!

Topplistan: Bästa sheetmasken 2021

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje sheetmask och se vilken som passar dig och din hy bäst.
Un-wrinkle 24k gold intense wrinkle sheet mask, Peter Thomas Roth. Betyg: 5
8 deep hydration mask, Verso. Betyg: 4,8
Vip the gold mask revitalizing bio-cellulose skin face mask, Starskin. Betyg: 4,7
Advanced night repair powerfoil mask, Estée Lauder. Betyg: 4,3
Hyaluronic intensive treatment mask, Magicstripes. Betyg: 4,1

1. Bäst i test 2021: Peter Thomas Roth Un-wrinkle  24k Gold Intense Sheet mask

Recension på sheetmasken Un-wrinkle 24k gold intense wrinkle sheet mask, Peter Thomas Roth.

Un-wrinkle 24k gold intense wrinkle sheet mask, Peter Thomas Roth.
Laddad med fukt, lugnande kollodialt guld och utslätande peptider som ger ett synbart, om än temporärt, minilyft. Huden känns fastare, återfuktad, magiskt mjuk och strålande klar. ”En solklar femma – jag älskar den”, säger en testare.
Betyg: 5
Läs mer och köp här.

2. 8 deep hydration mask från Verso – återfuktar torr hy på djupet

Recension på 8 deep hydration mask, Verso.

8 deep hydration mask, Verso.
Den vrålsköna gelémasken sitter perfekt. "Mitt törstiga ansikte sa bara slurp och njöt", säger en testare. Huden känns fuktmättad, jämn och fylligare i flera dagar. Poängavdrag för hög prislapp.
BETYG: 4,8
Läs mer och köp här.

3. Sheetmask från Starskin – glow, som en ansiktsbehandling hemma!

Recension på Vip the gold mask revitalizing bio-cellulose skin face mask, Starskin.

Vip the gold mask revitalizing bio-cellulose skin face mask, Starskin.
"Jag ser ut att komma direkt från en ansiktsbehandling! " säger en testare. Glow, fukt och spänst i toppklass och klarare hudton. Perfekt röda mattanmask inför festen.
BETYG: 4,7
Läs mer och köp här.

4. Sheetmask från Estée Lauder – perfekt för stressad hy

Advanced night repair powerfoil mask, Estée Lauder.
Den silverfolierade ytan låser in minsta välgörande molekyl från superkoncentratet av prisbelönta Advanced night repair serum, så att ingen magi går till spillo. Total makeover för stressad hud – wow! Minus för priset.
BETYG: 4,3
Läs mer och köp här.

5. Sheetmask från Magicstripes – djupt återfuktande 

Recension på Hyaluronic intensive treatment mask, Magicstripes.

Hyaluronic intensive treatment mask, Magicstripes.
Lite hal att få ur förpackningen och applicera, och mycket serum rann ut. Väl på plats sitter den tvådelade hydrogelémasken som en smäck, och törstig hud drar en lättnadens suck. Ger fin lyster och lenhet.
Betyg: 4,1
Läs mer och köp här.

Så lyckas du med sheetmask – 6 steg till optimal effekt

1. Rengör. För att masken ska få effekt måste makeup och smuts bort. Fuska inte!

2. Förbered huden med en mild peeling för att få bort döda hudceller som hindrar ingredienserna från att absorberas ordentligt.

3. Var försiktig så att inget serum rinner ut när du öppnar förpackningen. Serum som ligger löst klappar du in på hals, händer och dekolletage.

4. Applicera masken enligt instruktion och var noga så att den sitter rätt och sluter tätt. Hängande flärpar gör ingen glad.

5. Klappa in serumet i huden när du har lyft av masken.

6. Lås in fukten och alla andra härliga ingredienser med din vanliga crème. Är du riktigt torr kan du även lägga på lite olja.

Frågor och svar om sheetmasker

Det trendigaste du kan ha i ansiktet just nu är en sheetmask. Vi reder ut hur mirakelprodukten funkar och varför du vill ha den i din skönhetsarsenal.

Vad är en sheetmask?

SVAR: En sheetmask, eller arkmask, är en formklippt duk som laddats med en stor dos koncentrerat serum. Sheetmasker har länge varit populära i Japan och Sydkorea. Innovativa hudvårdsrutiner och produkter från Sydkorea är den största influensen i skönhetsvärlden just nu, och sheetmasken är trendens hjälteprodukt.

Vad gör en sheetmask?

SVAR: Sheetmaskernas fokus är ofta fukt, att ge en "plumping"-effekt, att tillfälligt jämna ut hudtonen eller skulptera genom att ha en dränerande effekt. Men det finns lika många löften som det finns masker. I vårt test har vi valt att fokusera på fukt, anti age och omedelbar askungeeffekt.

Vad är skillnaden mot en vanlig mask?

SVAR: Masken kommer engångsförpackad som serummarinerad duk, som kan vara av bomull, biocellulosa, algextrakt eller hydrogelé. Dukformatet låser in de aktiva ingredienserna så att huden verkligen kan gosa in sig. Traditionella ansiktsmasker fokuserar ofta på djuprengöring eller exfoliering, medan sheetmasken tillför näring och fukt.

Hur ofta ska jag använda en sheetmask?

SVAR: Två till tre gånger i veckan är toppen, men en sådan vana kan bli dyr. Maska när du har tid, råd och lust, helt enkelt! En sheetmask är en suverän quickfix när huden behöver en boost.

Kan jag ersätta mitt vanliga serum med en sheetmask?

SVAR: Nej, sheetmasker ska ses som ett komplement som ger en underbar, men tillfällig, fix. Huden älskar att få en liten dos serum varje dag.

Innehåller verkligen vissa sheetmasker snigelsekret?

SVAR: Japp! Snigelsekret har länge använts i asiatisk hudvård. Sekretet är en cocktail av ämnen som fuktbombar, reparerar och skyddar. I Tony Molys vinnarmask finns äkta snigelslem, medan andrapristagaren från Peter Thomas Roth innehåller en syntetisk variant.

_________________________________________________________

En sheetmask är en ansiktsmask i form av en duk av bomull, biocellulosa eller hydragelé (slemmigt men SÅ skönt!) som har marinerats i serum eller essens. Själva dukformatet gör att alla gottiga ingredienser inte kan fly, utan tränger in i huden där de kan nå sin fulla, beautyfierande potential.

Jag är en sheetmaskjunkie och har så varit sedan jag för tio år sedan flyttade till Tokyo och fick testa mitt livs första sheetmask. Då såg det ut såhär:

Det var ta mig tusan ingen fager syn, men ganska snart fick jag in snitsen och lärde mig drapera dukar över ansiktet som om jag aldrig gjort något annat. Idag, tio år senare, har lyckligtvis utvecklingen gett oss sheetmasks med "second skin"-teknologi, som gör att materialet omsluter huden som en andra hud.

En extra anledning till att älska sheetmasker är att de ofta säljs styckvis, så man kan mixa och matcha efter önskemål och behov. Efter flygresan vill jag till exempel ha något galet återfuktande, medan ett liten uppstramning är på sin plats innan festmakeupen ska åka på. På vintern eller under stressiga perioder älskar jag lugnande sheetmasker som trollar bort rodnad och lämnar hudtonen bländande jämn. Det finns även detoxande sheetmasks, sheetmasks för händerna och fötter och bandageliknande masker som fästs runt öronen och lyfter kalkonhalsen och käkkonturen.

I Japan och Korea finns även butiker som säljer sheetmasks med roliga tryck – vad sägs om Hello Kitty, en arg samuraj, Pokémon eller Gene Simmons i Kiss i ansiktet medan serumet jobbar sin magi?

Här testkör jag en simulator i en butik i Harajuku i Tokyo.
Valet blev en pandamask! Denna mask var dock mer selfievänlig än effektiv hudvårdare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!