Artikeln innehåller annonslänkar

Vilken brun utan sol är den bästa 2020 – som ger naturligt och fläckfritt resultat?
Vilken brun utan sol är den bästa 2020 – som ger naturligt och fläckfritt resultat? Foto: Jason Lloyd Evans

Brun utan sol – bäst i test 2020 och expertens tips för ansikte och kropp

Brun utan sol är den bästa genvägen till solkysst hud utan rynkor. I vår stora guide listar vi brun utan sol-produkterna för både kropp och ansikte som får bäst i test 2020, vad du ska tänka på när du applicerar (använd handske!) och guidar dig genom de vanligaste frågorna för ett fläckfritt resultat. Lycka till!

Välkommen till den mest maxade guide du kan hitta om brun utan sol. Vår expertpanel har utsett årets bästa brun utan sol för kropp och ansikte som både återfuktar och ger fin färg. För ja, den bästa genvägen till en snygg och säker bränna är brun utan sol. Här är guiden för ett fläckfritt resultat. Och vi lovar dig – det är inte så komplicerat som det verkar. 

Skrollar du ännu längre ned i artikeln kan du läsa om vanliga frågor och svar om brun utan sol, vanliga missar att undvika och fler bäst i test-artiklar från Damernas Värld

Topplista: Bästa brun utan solen 2020 

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje brun utan sol och se vilken som passar dig och din hud bäst.
Bäst i test 2020: Instant self tanning mousse, Ida Warg. Betyg: 5
Bästa brun utan sol-spray: Self tan purity vitamins bronzing water mist, St. Tropez. Betyg: 5
Bästa återfuktande brun utan sol: Self tanning hydrating body skin care, Sisley. Betyg: 4,8
Bästa brun utan sol för ansiktet: Aqua-gelée autobronzant, Biotherm. Betyg: 4,6
Bästa brun utan sol-lotion: Self tan milky-lotion, Clarins. Betyg: 4,5
Bästa brun utan sol-mousse: Instant bronzing self tan body mousse, Kicks Beauty. Betyg: 4,1
Bästa budget-brun utan sol: Self-tanning lotion, Aco. Betyg: 3,9

Produkten levererar en snygg två veckors-bränna på bara några ynka timmar.

1. Bäst i test! Bästa instant brun utan sol: Instant self tanning mousse, Ida Warg

Recension av Instant self-tanning mousse, 150 ml, Ida Warg – bäst i test 2020 enligt vårt omdöme!

Instant self-tanning mousse, 150 ml, Ida Warg.
Produkten levererar en snygg två veckors-bränna på bara några ynka timmar. Den lättapplicerade, fasta moussen ger färg direkt vid applicering vilket gör det enkelt att se till att hela kroppen täcks jämnt. På huden absorberas den direkt – toppen för den som har bråttom iväg. Efter tre timmar kan produkten tvättas av, men kan med fördel också lämnas kvar för en djupare ton. Dessutom härlig doft! ”Färgen blir jämn, snygg och gyllenbryn. Den försvinner gradvis och jag behöver inte oroa mig för fläckar. Och priset? Herregud, en kanonprodukt till budgetpris med lyxig känsla. Wow!”, säger digital chef Cassandra Lindblom. Pluspoäng för att produkten är vegansk!
BETYG: 5
Läs mer och köp här.

LÄS OCKSÅ: Ida Warg: ”Så får du perfekt resultat med min brun utan sol”

2. Bästa brun utan sol-spray: Self tan purity vitamins bronzing water mist, St. Tropez

Recension av Self tan purity vitamins bronzing water mist, 200 ml, St.Tropez.

Self tan purity vitamins bronzing water mist, 200 ml, St.Tropez.
Enastående BUS som elegant lägger sig som en lystergivande slöja över kroppen. Den lätta misten, med det smidiga munstycket skapar ett resultat som stavas perfektion. Ger en lätt färg som går att bygga på genom att försiktigt applicera flera lager. Gör ryggappliceringen enkel och har dessutom tropisk Mexico-doft som får näsan att gå bananas. ”Jag gillar verkligen att den är färglös, men trots det är den superenkel att få jämn och fin”, säger skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.
BETYG: 5
Läs mer och köp här.

3. Bästa återfuktande brun utan sol: Self tanning hydrating body skin care, Sisley

Recension av Self tanning hydrating body skin care, 150 ml, Sisley.

Self tanning hydrating body skin care, 150 ml, Sisley.
Återfuktar fnasiga ben med bravur och ger samtidigt en lätt nyansskiftning som efter tre användningar skapar en klädsam bränna. ”Priset kan kännas avskräckande, men eftersom produkten ersätter min vanliga lotion och samtidigt ger mig färg som håller länge, ser jag det i stället som ett kap”, säger skönhetsskribent Veronica Henriksson.
BETYG: 4,8
Läs mer och köp här.

Över natten trollar serumet fram en fin, solkysst hud som skiner.

4. Bästa brun utan sol för ansiktet: Aqua-gelée autobronzant, Biotherm

Recension av Aqua-gelée autobronzant, 50 ml, Biotherm.

Aqua-gelée autobronzant, 50 ml, Biotherm.
Prisvärt och megadrygt serum med pump som gör dosering perfekt. Ett riktigt superserum som sjunker direkt in i huden och lämnar en mjuk och återfuktad känsla. Över natten trollar serumet fram en fin, solkysst hud som skiner. Försvinner jämnt över ansiktet och kräver återapplicering var tredje dag för att hålla brännan fin.
BETYG: 4,6
Läs mer och köp här.

5. Bästa brun utan sol-lotion: Self tan milky-lotion, Clarins

Recension av Self tan milky-lotion, 125 ml, Clarins.

Self tan milky-lotion, 125 ml, Clarins.
Franska Rivieran på tub! En härligt svalkande lotion som direkt börjar utveckla en fin och naturlig färg – inget för den som vill ha en pangbränna. Trots något rinnig konsistens försvinner produkten in i huden på ett kick och huden blir härligt mjuk tack vare aloe vera och fikonextrakt. Går att använda på både kropp och i ansikte.
BETYG: 4,5
Läs mer och köp här.

6. Bästa brun utan sol-mousse: Instant bronzing self tan body mousse, Kicks Beauty

Recension av Instant bronzing self tan body mousse från Kicks Beauty.

Instant bronzing self tan body mousse, 200 ml, Kicks Beauty
Mousse med fast konsistens som nästan blir som vatten i kontakt med huden. Torkar snabbt, är lätt att få jämn på kroppen tack vare color guard-effekt som gör att du ser vart du applicerat. Färgen utvecklas efter två timmar och har nått full effekt efter fyra timmar. Tenderar att bli något orange.
BETYG: 4,1
Läs mer och köp här.

7. Bästa budget-brun utan sol: Self-tanning lotion, Aco

Recension av Self-tanning lotion, 150 ml, Aco.

Self-tanning lotion, 150 ml, Aco.
Prisvärd kroppskompis som ger försiktig färg, men återfuktar desto bättre. ”Crèmen är alldeles för rinnig – det gäller att vara snabb vid appliceringen. Produkten är svårare att fördela jämnt vilket gjorde att jag fick en del skarpa kanter och stora fläckar”, säger redaktionschef Jenny Bergquist. Kräver flera lager för att ge djupare färg.
BETYG: 3,9
Läs mer och köp här.

Tips på hur du applicerar, undviker fläckar och får bort brun utan sol

Tips 1: Peeling mot fläckar

Bästa försäkringen mot fläckigt resultat är peeling eller torrborstning två till tre gånger i veckan för att få bort döda hudceller och få fram mjuk, jämn hud med glow. Fuska inte på denna punkt! Skrubba eller torrborsta i cirkulerande rörelser i riktning mot hjärtat för att få fart på cirkulationen. Till ansiktet väljer du antingen peeling med korn, syra eller enzymer (produkttips nedan!). Skölj alltid med ljummet vatten efter torrborstning eller skrubbpeeling. Föredrar du kroppspeeling utan korn eller har vanliga hudtillståndet Keratosis pilaris, alltså små kroniska ”kalkonknottror” runt hårsäckarna på armar och ben, välj peeling i bodylotionformat som polerar bort döda hudceller med hjälp av syra.

LÄS MER: Foundation – bäst i test (och tipsen för att hitta rätt nyans!)

Tips 2: Återfukta mot fläckar

Ett måste för att undvika att din brun utan sol lämnar fläckar och ränder är att se till att torra hudpartier är ordentligt återfuktade. Koncentrera dig på områden där huden ofta är som mest torr, som knän, armbågar, fötter, nagelband och händer. För bästa resultat smörj med fet lotion eller olja och vänta någon timme tills produkten helt absorberats.

Undvik fläckar och ränder av brun utan sol med rätt metod. Foto: Jason Lloyd Evans

Tips 3: Använd en handske

1. Använd alltid applikationshandske. Vi lovar – det är en investering värd att göra. Risken för ränder och vita fläckar minskas drastiskt.

2. Dra alltid handsken från anklarna och handlederna och uppåt. Gör detta två gånger, massera alltså inte. Då ser du redan efter första appliceringen om du missat en fläck. Tänk på att din hud bara kan ta emot en liten mängd i taget, så applicera hellre flera små mängder än en stor klick.

3. Fortsätt upp mot magen, bröstet och armarna. Be gärna någon i din närhet om hjälp att smörja in ryggen. Var försiktig med områden som armhålan (undvik den inte, men var lite snål med produkt) och undersidan av armarna. I solen blir dessa områden aldrig lika bruna som resten av kroppen, så det ser lätt onaturligt ut om du smörjer lika intensivt där.

Bästa brun utan sol-handsken: St. Tropez, Tan Applicator Mitt Velvet Luxe. Läs mer och köp här.

Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

Tips 4: Finputsa för perfekt finish

Känner du dig färdiginsmord? Se till att färgen är utjämnad mellan tårna och fingrarna med hjälp av lite bomullspads. Områden som lätt får för mycket färg av brun utan sol är även knä- och armveck. Dra gärna av dem med en näsduk när du är klar för att minska mängden kräm.

Kontrollera att du inte har glömt bort att smörja in halsen och öronen med färg och se till att dina handflator är helt fria från brun-utan-sol.

Vänta gärna 20 minuter innan du klär på dig, eftersom brun-utan-sol-produkter kan missfärga plagg. När du väl klätt dig, satsa på lite mörkare, löst sittande kläder och undvik gärna ljusa och tighta kläder då de både kan missfärga kläderna och din färg.

LÄS MER: Skydda ansiktet mot solens strålar – här är 6 bästa solkrämerna

Få rätt brun utan sol-resultat i ansiktet med våra tips och produkter. Foto: Jason Lloyd Evans

Tips 6: Så applicerar du brun utan sol i ansiktet

Precis som din kropp behöver också ditt ansikte vara rent från smuts och döda hudceller innan du applicerar brun-utan-sol. Använd en mild peeling anpassad för ansiktet och arbeta med varsamma rörelser. Skölj av och följ upp med en återfuktande ansiktskräm som helt får absorberas.

Smörj ansiktet med en brun-utan-sol-produkt som är anpassad för ansiktet. Att använda samma produkt till ansiktet som till kroppen kan vara en dålig idé, eftersom de ofta är för feta i konsistensen och kan orsaka orenheter. Var särskilt varsam kring hårfästet och ögonbrynen när du applicerar färgen, smörj gärna in dem med lite vaselin innan så minskar du risken för missprydande fläckar.

Vanliga frågor och svar om brun utan sol

Steg ett – investera i en handske! Oavsett vilken brun utan sol du använder så kommer resultatet att bli klart mycket jämnare än om du bara använder händerna (dessutom slipper du onaturligt färgade handflator). Använd lite produkt i taget och jobba med svepande rörelser från anklarna och handlederna och uppåt. Gör sedan detsamma på magen och över dekolletaget. Ryggen är alltid lite problematisk, och det kan behövas en hjälpande hand, eller satsa på en brun utan sol i sprayformat. Avslutningsvis drar du det som är över på handsken, utan att fylla på ny produkt, i armhålan, över fötter, händer och i arm- och knäveck. 

Resultatet blir inte jämt. Vad gör jag för fel?

Kroppspeeling två till tre gånger i veckan är grunden för en len och mjuk hud, och är också A och O för en jämn fejkbränna. Skrubba ordentligt i cirkulerande rörelser. Kornskrubben Pure body peel från Akademikliniken är en storfavorit på redaktionen. Även en skrubbhandske fungerar utmärkt. Fokusera på att skrubba extra mycket på torra partier som armbåge och knäveck. Glöm inte att återfukta huden efter du har skrubbat, men undvik olja som kan bilda en hinna på huden och hindra brun utan sol-produkten från att tränga ner. Har du knottror på armar och ben, så kallade keratosis pilaris, är en peeling utan korn att rekommendera, till exempel Resist skin revealing body lotion with 10% aha från Paula’s Choice

Knogar, fotknölar och knäveck blir alltid fläckiga. Vad ska jag göra?

Kroppens torraste partier – som händer, fötter, knäveck och armbågar – kan behöva en extra fuktboost innan det är dags för brun utan sol. Smörj därför med en fetare crème cirka två timmar innan du applicerar din BUS. Kom bara ihåg att låta den återfuktande produkten absorbera ordentligt.

Måste jag duscha av min brun utan sol?

Det varierar mellan olika produkter. En del behöver inte tvättas av alls och en del ska tvättas av efter några timmar, beroende på vilken nyans du vill ha. Guidefärgen, alltså den färg som gör att du ser var du applicerat buset, fungerar som makeup och kan också färga av sig på lakan och kläder, och bör därför sköljas av.

Brun utan sol i ansiktet – vad ska jag tänka på?

Precis som med kroppen är det viktigt att peela, och såklart ha en ren yta att applicera på. Anpassa också din produkt efter din hudtyp. Brun utan sol för ansiktet kommer i form av både serum, crème och droppar som blandas med din dagcrème. Det finns också mist för ansiktet som ger en försiktig bränna och fint glow. 

Varför luktar brun utan sol?

SVAR: Den där typiska brun utan sol-lukten kommer från den kemiska processen i din egen hud när sockret i huden "karamelliseras" så att du blir brun. Det aktiva ämnet i brun utan sol är DHA (dihydroxiaceton), en sockerart som reagerar med proteiner i hudens yttersta skikt och gör din hud mörkare. Ju högre DHA en produkt innehåller, ju mörkare och djupare blir färgen.

Finns brun utan sol som inte luktar?

SVAR: Så länge det aktiva ämnet är DHA så går det inte att komma ifrån doften, men vissa fiffiga skönhetsvarumärken har hittat sätt att maskera doften. St Tropez har gått samman med dofthuset Givaudan, som ligger bakom dofter som YSLs opium och Diors J'adore, och utvecklat en doftteknologi där DHA-lukten bäddas in i en komplex (supergod!) doftbild så våra näsor inte kan urskilja några spår av DHA-doft. Här hittar du vår bäst i test-vinnare från St Tropez, som doftar fröjd.

Varför blir brun utan sol orange?

SVAR: Sannolikt har du applicerat för mycket produkt, eller valt en nyans som är för mörk för din naturliga hudton. Bäst resultat får du med en brun utan sol som är två-tre gånger mörkare än din egen hudton. Satsa på "gradual tanning" där brännan byggs upp små steg i taget.

LÄS MER: Badmode 2020: Säsongens snyggaste bikinis och baddräkte

Varför kladdar brun utan sol?

SVAR: Brun utan sol går inte in i huden lika snabbt som en vanlig lotion. Du kan få gå omkring och vänta på att den ska sjunka in om du inte vill riskera att få gula fläckar på kläderna eller lakanen.

Varför får jag fläckar av brun utan sol?

SVAR: Är inte huden ordentligt peelad ligger döda hudceller kvar på ytan som gör det omöjligt att få jämn brun utan sol-färg. Peela huden två till tre gånger i veckan, även när du bär brun utan sol (men låt det gå någon dag efter senaste applicering). Ett annat dilemma är torra hudfläckar som suger åt sig mer färg än återfuktad hud. Smörj därför alltid torra partier som knän och armbågar. Investera i en applikatorhandske och stryk på färgen istället för att massera i cirklar för att slippa fläckar. Och välj en färgad brun utan sol, så ser du direkt om du missat några fläckar.

Och när ska jag peela, vaxa och raka?

SVAR: Huden ska helst inte vara nyrakad, nyvaxad eller nypeelad, så raka, vaxa och/eller peela senast dagen innan. En överkurs, men som är väl värd att tidsinvestera i, är att exfoliera varje dag tre dagar innan du går igång med busandet för att säkerställa att huden är fri från döda hudceller. Underhåll fuskbrännan med en bodylotion med gradvis brun utan sol-effekt innan du börjar om på nytt

Bodylotion under brun utan sol - ja eller nej?

SVAR: Om du är torr, ja. Annars räcker det att smörja torra områden som knän, armbågar, hälar och händer. Tänk på att crèmen måste hinna gå in, och använd bodylotion utan olja eftersom olja kan lägga sig som en hinna mellan huden och buset.

LÄS MER: Res mer miljövänligt – så kombinerar du lyx och hållbarhet på semestern

Vad händer i huden när den blir brun utan sol?

SVAR: Samma som när brödet rostas och knäcken blir gyllene. Redan 1912 beskrev kemisten Louis-Camille Maillard hur sockerarter som reagerar med grupper av aminosyror (proteinkedjor) karamelliseras och får en guldbrun färg. I brun utan sol är det naturliga sockerämnet DHA (dihydroxiaceton) nästan alltid den aktiva ingrediensen. DHA reagerar med aminosyror i hudens yttersta hornlager

I vilken ordning ska jag bronza olika kroppsdelar?

SVAR: Börja på benen eller armarnas framsidor, så får du en naturlig och lite skulpterande effekt. Var extra petig vid fötter, knän, hälar, handledens insida och händernas ovansida där huden ofta är torr eller tunn.

Hur får jag bort brun utan sol?

SVAR: Färgen sitter i hudens yttersta hornlager, så den slits gradvis av peeling och rakning. För att få bort all färg i ett svep är en tan remover-produkter oslagbar. Vi älskar St Tropez Tan remover mousse, som bryter ner hornlagret med natriumbikarbonat och urea.

5 vanliga missar med brun utan sol

1. Du skippar preppet

Torr, fnasig hud suger åt sig brun utan sol med resultatet att kroppen snart ser ut som en lerstänkt världskarta. Torrborstning, skrubbpeeling eller en exfolierande kroppscreme med AHA-syra och enzymer gör jobbet (vi älskar Clean & pure enzyme & AHA peeling från Skin Treat).

2. Du väljer fel nyans

En produkt som lovar "deep" eller "dark" nyans kommer inte att förvandla blanka ben till Beyoncé-spiror över en natt. Är du ljus – bygg upp nyansen stegvis med ljusare nyanser.

3. Du missar händerna

Var noga med att tvätta handflatorna, men se till att det fortfarande finns produkt kvar på handryggen.

4. Du glömmer efterstädningen

Städa med en tunn pappersservett runt fotknölar, nagelband, knogar och andra ställen där färg lätt fastnar.

5. Du gnuggar tyg

Satsa på luftiga plagg. Efter din första dusch, undvik hårt gnuggande med handduken.

Fler bäst i test-artiklar från Damernas Värld

Bäst i test: Mascara

Bäst i test: Solpuder och bronzer

Bäst i test: Concealer

Bäst i test: Foundation

Bäst i test: BB cream och CC cream

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård & doftljus. Köp nu!