Artikeln innehåller annonslänkar

Vilket torrschampo är bäst i test 2020?
Vilket torrschampo är bäst i test 2020? Foto: IBL

Stor guide till torrschampo – bäst i test 2020 & smartaste knepen

Vi har testat torrschampon från billigare varianter som Batiste, till riktiga dyrgripar och utsett bäst i test (både för ljust hår, och torrschampo med färg för brunetter med mörkt hår). Dessutom ger vi bästa knepen för att lyckas med appliceringen hemma och svarar på vanliga frågor som vad är torrschampo egentligen och stämmer det att torrschampo är dåligt för håret?

Torrschampo är räddningen när håret behöver en uppfräschning. Rätt produkt ger också volym och håret blir härligt dagen efter-strävt och lättjobbat. Vi utser produkterna som vinner bäst i test – det allra bästa torrschampot i butik 2020 – och visar hur du använder det på rätt sätt. Längst ner i artikeln får du alla proffstips till hur du använder torrschampo på rätt sätt.

LÄS OCKSÅ: Djuprengörande schampo – bäst i test 2020

Bäst i test – bästa torrschampot 2020

Psst! Scrolla ner längre i artikeln för att läsa en mer utförlig recension om varje torrschampo och se vilket torrschampo som passar dig och ditt hår bäst.
Bäst i test 2020: Dryclean soft, Lernberg Stafsing. Betyg: 5
Sahara love story, Noir. Betyg: 4,8
Sweetie, Baptiste. Betyg: 4,6
Fresh.hair, Kevin Murphy. Betyg: 4,5
Spray and clean, Vision Haircare. Betyg: 4,3
Texturizing spray, Oribe. Betyg: 4
Death valley dry shampoo, R+co. Betyg: 3,8
Perfect hair day, Living Proof. Betyg: 3,8

Toppen när jag inte vill eller hinna tvätta håret för ofta

1. Dryclean soft, Lernberg Stafsing – torrschampo som vinner bäst i test 2020

Recension på Dryclean soft, 200 ml, Lernberg Stafsing.

Dryclean soft, 200 ml, Lernberg Stafsing.
Superlätt och smidig att använda. Smutskänslan försvinner direkt. ”Toppen när jag inte vill eller hinna tvätta håret för ofta”, säger en testare. Fin volym. En klar favorit på redaktionen. Finns även med färg för mörkt hår.
BETYG: 5
Läs mer och köp här.

2. Torrschampo från Noir – härligt doft och bra volym

Recension på Sahara love story, 250 ml, Noir.

Sahara love story, 250 ml, Noir.
Känns som ett jämt och fluffigt moln med en härlig doft som inte tar över. Effekten håller runt två dagar. Kul med ett nytt svenskt hårmärke som tillverkar allt på hemmaplan. En riktig hit. Finns även med mörka pigment.
BETYG: 4,8
Läs mer och köp här.

3. Batiste – bästa billiga torrschampot

Recension på Sweetie, 200 ml, Baptiste.

Sweetie, 200 ml, Baptiste.
Väldigt bra budgetprodukt som är lättapplicerad. Håret känns bra och lättstylat. Tyvärr lite för söt doft med tendens att lukta mellanstadiet. ”Om det inte vore för doften, vore den en solklar femma”, säger en testare.
BETYG: 4,6
Läs mer och köp här.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga misstag du gör med ditt torrschampo

4. Torrschampo för maxad volym från Kevin Murphy

Recension på torrschampo från Kevin Murphy.

Fresh.hair, 250 ml, Kevin Murphy.
Härlig doft av citrus. Håret känns genast mycket fräschare. Produkten håller vad den lovar och håller i upp till tre dagar. Håret blir mattare och får mycket volym.
BETYG: 4,5
Läs mer och köp här.

5. Torrschampo med färg från Vision Haircare

Recension på torrschampo från Vision Haircare.

Spray and clean, 200 ml, Vision Haircare.
Först kändes håret lite blött, men när man masserat in produkten blev resultatet jättebra. Jämn, lätt och behaglig applicering. Funkar utmärkt för volym. Finns även i brun variant.
BETYG: 4,3
Läs mer och köp här.

6. Torrschampo från Oribe – lika bra som volympuder

Recension på torrschampo från Oribe.

Texturizing spray, 300 ml, Oribe.
Ger en behaglig glans samtidigt som den städar bort den fettiga känslan i håret. Lätt att trycka lite för hårt, vilket kan resultera i för mycket spray på samma ställe. Ger fin ”vispad” volym. Det höga priset sänker betyget.
BETYG: 4
Läs mer och köp här.

7. Torrschampo utan sträv känsla från R+co

Recension på torrschampo från R+co.

Death valley dry shampoo, 300 ml, R+co.
En väldigt behaglig produkt som är enkel att fördela. Håret känns luftigt och inte lika fett. Hållbarheten var okej, men hade gärna kunnat vara längre än åtta timmar. Funkar på alla hårfärger.
BETYG: 3,9
Läs mer och köp här.

8. Torrschampo för Living Proof – passar blondiner

Recension på torrschampo från Living Proof.

Perfect hair day, 198 ml, Living Proof.
Doften var stark till en början, men la sig ganska snabbt. Den nytvättade känslan håller i två dagar och är lätt att borsta ur. Produkten gör sitt jobb men är lite för dyr. Viss dammrisk för mörka hår.
BETYG: 3,8
Läs mer och köp här.

LÄS OCKSÅ: Illaluktande ballerinaskor? Så här kan du lösa problemet med hjälp av lite torrschampo

Hur använder jag torrschampo?

Det finns egentligen två anledningar att använda torrschampo:

1. För att fräscha upp mellan hårtvättarna och inte behöva tvätta håret lika ofta. Att tvätta håret och därefter föna sliter på håret (för att inte tala om hur det sliter på oss att kliva upp i ottan för att tvätta barret!). Det optimala är att tvätta två gånger i veckan, och däremellan fräscha upp med torrschampo. Torrschampo innehåller ingredienser som absorberar överskottsolja och "moppar" bort den flottiga känslan. Däremot kan torrschampo aldrig djuprengöra varken hår eller hårbotten på samma sätta som ett vanligt schampo, så använd det inte som din enda rengöringsmetod. Ett bra vanligt schampo är ett måste.

2. För att få volym. Torrschampo består av alkohol och/eller stärkelsepulver som suger upp oljan som "plattar" till och tynger ner håret.

LÄS OCKSÅ: Återfuktande schampo och balsam – produkterna som får bäst i test!

Hur applicerar jag torrschampo?

Börja med att dela upp håret i sektioner. Skaka flaskan - detta är viktigt! Spraya alltid först på det oljigaste partiet. Håll flaskan cirka 20 cm från håret – håller du den för nära riskerar du att få en "dammfläck".

Rör flaskan fram och tillbaka för att undvika en "klump" på ett ställe. Ser du produkten på partiet du sprayat har du gått på för hårt - less is more. Fokusera på området närmast hårbotten - det är här oljan du vill absorbera finns.

När du har sprayat ett jämt lager torrschampo i alla partier, låt det sjunka in under några minuter. Detta är viktigt! Börja du massera direkt blir resultatet garanterat inte som du vill ha det.

Massera in produkten är ett måste – annars ligger torrschampot som ett trist dammlager ovanpå hårstrået. Jobba in det ordentligt, men var inte för hårdhänt.

Och nu till det sista och superviktiga steget - borsta igenom håret för att distribuera torrschampot jämt och få bort överskottsprodukt. Känn igenom håret så att du inte missat något parti. Det är bättre att fylla på i efterhand än att försök åtgärda en torrschampoöverdos (tro oss, vi vet).

Hur ofta ska jag använda torrschampo?

Om du börjar varje morgon med att spraya torrschampo i håret kan du vara säker på att få ett överskott "damm" i håret. Dessutom torkas håret ut och hårsäckarna kan täppas till. Nöj dig med en gång mellan de vanliga tvättarna. Följ stegen ovan för perfekt resultat som behåller fräschören.

LÄS OCKSÅ: 11 smarta saker du kan använda ditt torrschampo till (ditt liv blev precis lite lättare)

Varför blir håret vitt av torrschampo?

Ville du ha Victoria's secret-bounce, men fick en steldammig Mozart-peruk? Den dassiga, vita ytan beror på att du sprayat för mycket, för nära eller valt ett torrschampo i fel nyans. Håll flaskan på 20 cm avstånd och följ tipsen ovan, så ska du se att du slipper Mozart-peruken. Vissa torrschampo av låg kvalitet ger också den vita hinnan – välj en av Damernas Världs bäst i test-favoriter här ovan och följ appliceringstipsen så är du på säkra sidan.

Hjälp! Mitt hår blev vitt och dammigt av torrschampo. Vad gör jag?

Ta fram fönen och blås på medelhög värme (inte på högsta, det förstör produkten). På så sätt blåser du iväg det vita pudret. Och var mer snål vid nästa applicering.

Finns det torrschampo med färg för oss brunetter med mörkt hår?

Absolut! Är du mörkhårig så välj ett torrschampo som är avsett just för mörkt hår, annars riskerar du att få en vit hinna i håret. I Damernas Världs stora test av torrschampo här ovan kan du se vilka varianter som passar brunetter bäst.

Är torrschampo dåligt för håret?

Kan man tappa håret av torrschampo? Ja och nej. Använder du ofta torrschampo finns det risk att dina hårsäckar täpps till och försvagas, vilket i värsta fall kan leda till håravfall. Att på daglig basis rigoröst massera in torrschampo kan också leda till att hårstrån bryts av, särskilt vid tinningarna där håret är som tunnast. Använd bara torrschampo en gång mellan varje hårtvätt och massera in med lätt hand, så bör du vara på säkra sidan. Märker du att hårbotten är irriterad eller kliar, pausa från torrschampot.

Fler bäst i test från Damernas Värld

• Bäst i test: Hårinpackningar

• Bäst i test: Hårolja

• Bäst i test: Schampo och balsam utan sulfater

• Bäst i test: Plattång

• Bäst i test: Djuprengörande schampo

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!