Artikeln innehåller annonslänkar

Tips på hur du får bort svullna ögonlock.
Tips på hur du får bort svullna ögonlock. Foto: Jason Lloyd-Evans

Så botar du svullna ögonlock under 1 minut (enkelt tips!)

Har du problem med svullna ögonlock? Vi guidar till hur du blir av med svullnaden kvickt, allt du behöver är en handduk och varmt vatten.

Har du lätt att få svullna ögonlock – inte minst när du vaknar upp efter att ha gråtit till en sorglig film kvällen innan? Puffiga och svullna ögonlock gör att man ser trött ut och dessutom gör de den redan känsliga hyn runt ögonen ännu mer känslig mot exempelvis krämer och smink. Därför vill man bli av med svullnaden, kvickt!

Men, kom ihåg: svullna ögonlock kan bero på annat än dålig sömn, stress, tårar eller känslig hy. Allergi eller ögonfransförlängning kan till exempel orsaka svullna ögonlock, och om ögonlocken dessutom kliar är bäst att kontakta en läkare. Vill du däremot lösa en tillfällig svullnad när det krisar har vi ett tips som funkar på under en minut: nämligen varmt vatten!

Tips! Ögonkräm – bäst i test och hur du använder den rätt 

Så får du bort svullna ögonlock

Gör så här: Häll varmt vatten på en liten handduk (så varmt som din hy klarar av). Badda den varma handduken över hela ögonlocket med ett ständigt tryck, så ”sugs” svullnaden bort. Detta går fort och du kommer att få något skrynkligt russin-aktiga ögonlock istället, men var bara lugn – det försvinner snabbt.

Detta tips gäller alltså för själva ögonlocket. Är du svullen i hyn ovanför ögonlocket, så de nästan hänger över ögat lite, finns flera tips att ta till. 

Säg hejdå till svullna ögonlock! Foto: IBL / CAMERA PRESS/Camera Press

Fler tips för svullna ögonlock

1. Kyl ned - Kyla gör underverk mot svullnad. Lägg en kall tepåse (som du låtit ligga i frysen i 15 minuter), en kall sked (också från frysen) eller tunna skivor av gurka direkt ur kylen, på ögonlocken, och låt verka i 20 minuter.

2. Bra ögonkräm - Har du återkommande problem med svullna ögonlock är det värt att investera i en bra ögonkräm som förebygger svullnaden på längre sikt. Gelfyllda ögonmasker är också väldigt behagliga att lugna området med.

Ögonkrämer och ögonmasker mot svullna ögonlock.

Ögonkräm från Filorga, Optim-Eyes Eye Contour Cream, 15ml. Trippeleffekt som mot svullnader, mörka ringar och linjer. Läs mer och köp här.
Ögonmask med gel från Åhlens. Lugnande och kan användas flera gånger om. Läs mer och köp här (länk till Åhléns)
Ögonkräm från Clarins, Eye Contour Gel, 20 ml. Motarbetar påsar och bra för känslig hy. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel). 

3. Drick vatten, undvik salt

Visste du att för mycket salt i maten kan orsaka svullna ögonlock? Livsmedelsverket rekommenderar max 6 gram salt om dagen, ungefär en tesked. 

Tips! Bäst i test: ögonmasker som trollar bort mörka ringar och svullnad

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!