Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Jason Lloyd-Evans/Shutterstock

Så maximerar du din hudvård med hjälp av C-vitamin (hejdå glåmighet!)

C-vitamin är en av hudvårdens starkast lysande stjärnor. Men när, hur och varför ska du använda det? Och ska du välja serum, pulver eller kapslar? Vi reder ut!

C-vitamin är en av hudvårdsvärldens mest beprövade stjärnor, och ett absolut måste i jakten på en jämn persikohud som badar i glow. Mest effektivt är ett högkoncentrerat serum eller pulver som blandas med valfri produkt, men komplettera gärna med masker för askungeeffekt à la minute.

LÄS MER: Skönhetsredaktörens tio budord: ”Så fick jag mitt bästa hår någonsin”

Vad är C-vitamin (askorbinsyra)?

Redan som små fick vi lära oss att C-vitamin håller förkylningar borta. C-vitamin (askorbinsyra) är ett vattenlösligt vitamin som fungerar som en kraftfull antioxidant. Antioxidanter kan beskrivas som rostskydd som skyddar cellerna från oxidativ stress orsakad av fria radikaler. C-vitamin finns naturligt i frukter och grönsaker, men uträttar även underverk när det appliceras på huden.

Persikolen hy med hjälp av C-vitamin? Ja, tack! Foto: Jason Lloyd-Evans

Vad gör C-vitamin i hudvård?

I hudvård fyller C-vitamin flera funktioner som kollagenbyggande, lystergivande, utjämnande och cellskyddande. C-vitamin spelar en stor roll i hudens kollagensyntes, alltså tillverkningen av proteinämnet kollagen som ger huden fyllighet, fasthet och spänst. Med åldern förlorar vi kollagen, vilket gör C-vitamin till en utmärkt ingrediens för alla som vill bromsa klockan. C-vitamin har också en lätt cellförnyande effekt, vilket ger en jämnare, klarare hudton med lyster. Sist men inte minst skyddar superantioxidanten C-vitamin hudcellerna mot sabotage från fria radikaler, som bildas av bland annat luftföroreningar, skärmljus och solen. C-vitamin är en perfekt kompanjon till SPF (solskydd) för att skydda huden mot skador.

LÄS MER: Mycket skärmtid? Här är produkterna som kan rädda din hy

Vitamin C i serum, pulver och kapslar

Halten av C-vitamin anges ofta i procent på flaskan. Välj minst 20 procent för maximal effekt. C-vitamin är ett instabilt vitamin som lätt oxiderar och blir verkningslöst. Därför krävs det att tillverkaren vet hur man stabiliserar och skyddar C-vitaminet, så välj ett beprövat, erkänt märke. Leta på innehållslistan efter godsaker som

L-ascorbic acid, som är den aktiva formen av askorbinsyra (ren C-vitamin), eller effektiva derivat som magnesium ascorbyl phosphate och ascorbyl palmitate.

1. Serumkapslar med Vitamin C, AF vitamin C20 serum capsules, 60 kapslar, Exuviance. Läs mer och köp här. 

2. Serum med C-vitamin, Noni bright vitamin C serum, Kora Organics. Läs mer och köp här.

3. C-vitaminpulver som blandas med valfri hudcrème, 100% L-Ascorbic acid powder, The Ordinary. Läs mer och köp här. 

När och hur använder jag C-vitamin?

Eftersom C-vitamin skyddar huden mot dagliga sabotörer som sol, skärmljus och luftföroreningar så får du mest nytta av applicering på morgonen. Använd alltid solskyddsfaktor med minst SPF 30 för att skydda det solkänsliga C-vitaminet i huden. Har du mycket känslig hud bör du vänja huden vid C-vitaminserumet gradvis eller välj produkter med lägre procentsatser. Produkten måste skyddas från solljus, så därför förpackas ofta C-vitamin i mörka flaskor. Förvara gärna C-vitaminprodukter i kylen eller i ett mörkt, svalt skåp.

Utvalda skönhetsprodukter med C-vitamin:

1. Peelingmask med C-vitamin, Nordic-C glow reveal peeling mask, Lumene. Läs mer och köp här. 

2. Ögoncrème med C-vitamin, C+ collagen brighten & firm eye cream, Dr Dennis Gross. Läs mer och köp här. 

3. Hudvårdskit med C-vitaminBest of vitamin-C face skincare kit, Pixi. Läs mer och köp här.

LÄS MER: Därför ska du använda en ansiktsmist – och här är bäst i test 20202019

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!