Artikeln innehåller köplänkar

Vad är serum? Guide till hur du använder det rätt och bästa produkterna

Foto: Tassii

Serum! Investera i ett magiskt elixir med uppdrag att uppgradera din hud på djupet. Men vad är serum egentligen? När och hur ska man använda det? Och vilket är det bästa ansiktsserumet för just din hudtyp? Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren ger svar!

Ämnen i artikel:

Serum – guide och innehåll:

1. Vad är serum? Skönhetsredaktören förklarar

2. 6 ansiktsserum för olika hudtyper

3. Så använder du serum

Serumen är hudvårdsrutinens stora förvandlingskonstnärer. Med sina små molekyler och höga koncentrationer av aktiva ämnen når ett serum längre ner i hudytan än en crème. Medan crèmer har mer generella egenskaper är serum små supershots laddade med målinriktad spetskompetens. De flesta serum går att använda tillsammans med andra serum, så att du kan mixa och matcha för skräddarsydda resultat.

Serumens storhet ligger i koncentrationen, några ynka droppar räcker långt.

För att maxa effekten är det smart att följa hudens dygnsrytm och behov – på morgonen behövs antioxidanter och ingredienser som skyddar mot dagliga stressfaktorer som föroreningar och UV-ljus, medan ett nattserum ger raketbränsle åt den nattliga återhämtningen och cellförnyelsen. Lugnande serum och fuktbomber funkar när som helst på dygnet – det är omöjligt att överdosera på fukt. Låt inte prislappen avskräcka dig. Serumens storhet ligger i koncentrationen, några ynka droppar räcker långt.

LÄS MER: Hur mycket serum och ansiktskräm ska man applicera? Här är svaret!

 

6 serum för ditt ansikte (för olika behov och hudtyper!)

Serum 1. Uppdrag: Stoppa klockan med Verso

Antioxidant turmeric booster, 30 ml, Verso. Dag.

Gurkmeja är inte bara kökets superhjälte, inom hudvården har den förmågan att stoppa inflammation och oskadliggöra fria radikaler. I kombo med mikroalger och vitamin E ger dessa kraftfulla droppar en daglig fuktboost med antioxidanter som skyddar mot vardagens hudsabotage. Rödflammig, livlös eller trött hud blir som ny.

Läs mer och köp här.

Serum 2. Uppdrag: Fukt

Hydrabio serum, 40 ml, Bioderma. Natt.

Hud som frasar, rodnar, stramar och kliar är en kamp för många av oss, inte minst så här års. Lindringen kommer i form av denna franska apoteksfavorit, som effektivt styr upp hudens egna förmåga att återfukta sig och hitta ett yogiskt lugn på djupet. Parfymfri och säker även för de mest lättirriterade hudtyper.

Läs mer och köp här.

 

Serum 3. Uppdrag: Energi

Pure detox energy, 50 ml, Akademikliniken. Dag.

Badrumshyllans motsvarighet till den gröna detoxjuicen återställer energin i även den mest vissna hud. Extrakt från japanskt djuphavssalt och sockermolekyler ger huden verktyg att stå oberörd mot yttre föroreningar och ökar syreupptaget. Alger och papaya sätter fart på cellförnyelsen för lyster och spänst.

Läs mer och köp här.

Serum 4. Uppdrag: Maxa lystern

Skinlongevity vital power infusion, 50 ml, Bare Minerals. Dag/Natt.

Den japanska ön Okinawa är en av världens så kallade blå zoner, där befolkningen lever längst. Även japanernas hud är vida känd för sin vigör. En av hemligheterna sägs vara medicinalörten chomeiso, i folkmun "longlife herb". Detta ultralätta serum fungerar som en försäkringsplan som stärker upp och ger alla hudtyper varaktig livsgnista.

Läs mer och köp här.

 

Serum 5. Uppdrag: Persikospänst med vitamin C från Filorga

Nctf-intensive serum, 30 ml, Filorga. Natt.

Filorga är kända för sina salongsbehandlingar där en cocktail av aktiva ingredienser injiceras i huden. Här slipper du nålarna, men kan avnjuta synbara effekter som fylligare hud med tajtare passform, tack vare en cocktail av kollagen- och elastinstimulerande ingredienser, vitamin C och peptider.

Läs mer och köp här.

Serum 6. Uppdrag: Por- och fläckborttagning

Mela cream, 30 ml, Dermaceutic. Natt.

Förslappade porer, solfläckar och pigmenteringar toppar mångas lista över oönskade ålderstecken. Detta exfolierande serum innehåller kojicsyra, niacinamid, retinol, salicylsyra, lakritsrot och mandelsyra, som ger tydliga resultat mot ovälkomna ojämnheter. Vänj in huden stegvis – denna bombastiska cocktail ska hanteras med respekt.

Läs mer och köp här.

 

Guide – så använder du serum

Varför ska jag använda serum?

Ett serum har mer koncentrerade och aktiva ingredienser än en vanlig hudkräm och ger därför mer effektiv vård. De välgörande ingredienserna, som ofta består av olika vitaminer och antioxidanter, är uppbyggda av mindre molekyler så att de kan tränga längre ner i hudens lager än en kräm och därför göra mer nytta. Serumet är också katalysator för resten av din hudvård, och gör den mer effektiv. Tänk på serumet som hudvårdens motsvarighet till espressoshotten – krut i koncentrat.

När applicerar jag serum?

Serum ska oftast appliceras både morgon och kväll efter rengöring (och ansiktsvatten om du använder), men före din fuktkräm.

Min hud är supertorr! Vilken ingrediens ska jag leta efter när jag akut behöver fukt?

Hyaluronsyra binder vatten 1000 gånger sin egen vikt. När hyaluronsyrans molekyler "hackas" upp till nanopartiklar och tillsätts i serum får du fantastisk återfuktning på djupet. Ceramider är ett annat ord att leta efter.

Serum eller olja – vad är bäst?

Serum bygger traditionellt sett på vatten, och är formulerade för att kunna transportera nanomolekyler till dermis, alltså läderhuden, som i sin tur ger näring åt överhuden (epidermis). Oljor bygger på fett, och passar utmärkt på vintern, men molekylerna är ofta för stora för att nå ner lika långt som ett serum. För fukbalans på djupet är ett serum med hyaluronsyra svårslaget. Däremot kan du med fördel lägga olja ovanpå. Oljan har dessutom den fina effekten att den "låser" in fukten. Serum + olja är alltså en dunderkombo.

Förutom att ge fukt, vad kan serum användas till?

Eftersom serumet så fint slussar ner ingredienser till läderhuden, där all action sker, så är det ett utmärkt verktyg för resultatinriktad hudvård. Det finns serum för att sakta ner åldersprocessen, för att lätta pigmenteringar, jämna ut hudtonen, dämpa rodnad, lugna känslighet och så vidare. Ofta kan du kombinera ett resultatinriktat serum med ett fuktserum för toppfina resultat. Eller använd en typ av serum på dagen och ett annat på natten. Särskilt serum med c-vitamin är en superb morgonprodukt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!