Grått hår? Expertens bästa tips och snygga frisyrer

Varför får man grått hår? Och i vilka långa och korta frisyrer passar kvinnor i åldrarna 40+, 50+ och 60+? Vare sig du vill färga eller slinga de gråa stråna, eller behålla ditt hårs naturliga färg – här är allt du vill veta om ditt vackra, gråa hår!

Varför får man grått hår när man blir äldre?

 Annie Ankervik jobbar bland annat som frisör på DOM Hairdressing i Stockholm och frilansar som hårstylist. Följ Annie på Instagram här.

– När man blir äldre är det vanligt att många upplever att håret blir tunnare samt att strukturen förändras, antingen till det grövre eller skörare. När alla hårstrån förlorat sitt naturliga melanin (pigment) blir håret vitt. Grått hår är en blandning av vita hårstrån och naturligt pigmenterade hårstrån. Varför hårsäcken slutar producera pigment är lite av en gåta – men främst relateras det till ålder, stress eller skada på hårsäcken, säger Annie Ankervik, frisör och hårstylist.

Korta frisyrer är extra populära i åldrarna 40+, 50+ och 60+. Ge oss några snygga frisyrer att inspireras av!

Lyn Slater – professorn som blev modeikon, är inspirerande för alla åldrar. Hon vågar leka med olika frisyrer vilket visar att kort hår är allt annat än ensidigt! Helen Mirren, Charlize Theron, Iris Apfel, Meryl Streep... Gemensam nämnare för alla dessa kvinnor är att de har starka frisyrer som sticker ut – men också att de är starka karaktärer. Att ha en frisyr som passar din person är alltid det viktigaste!

LÄS MER: Frisyrer 2019 – hitta rätta hårfärgerna och klippen för just ditt hår

Lyn Slater rockar sin vita page. Foto: IBL

Och vilka frisyrer passar grått hår? (Såväl korta som långa)

– Jag älskar grafiska frisyrer till grått hår! En välklippt bobfrisyr eller page är helt fantastiskt. Detta är frisyrer där jag tycker att färgen verkligen kommer till sin rätt – alla hårstrån löper hela vägen ned och det gör färgen "hel". Dessa frisyrer bidrar också till att håret ser väldigt glansigt ut. Har du långt hår är det supersnyggt att köra på den ihållande bayallagetrenden. Behåll vitt hår framtill och accentuera det bakre håret med kalla lowlights. Ingmari Lamy är en ständig inspirationskälla med sitt långa, vita svall!

Charlize Theron, Ingmari Lamy och Meryl Streep i frisyrer som passar kvinnor såväl åldrarna 40+, 50+ som 60+.

Vad ska man tänka på när man färgar och/eller slingar grått hår?

– Man kan fundera på ett par frågor innan man besöker frisören: Vill jag att färgen ska täcka de vita hårstråna till hundra procent eller vill jag ha en mjukare täckningsgrad? En mindre täckningsgrad ger en mjukare utväxt. Ska jag färga över de vita stråna helt eller bara accentuera dem? Det är väldigt mycket vanligare att man som kvinna färgar bort alla sina vita strån än att män gör det. Jag tycker det är dags för kvinnor att bära sina gråa/vita hår med pondus och power!

LÄS MER: Vogue-redaktören Sarah Harris, 40: Så lärde jag mig att älska mitt gråa hår

Hur tar man hand om ett "moget" hår?

– Ett välvårdat på rätt person är alltid rätt oavsett ålder. Jag brukar råda mina kunder att öka på fuktkurerna för håret med åren. Ett väl återfuktat hår är ett friskt hår! Man kan även tänka på att föna håret rätt, det vill säga att varje hårstrå fönas i den riktning det växer i. Det hjälper håret att behålla fukten längre. Mångas hår blir tunnare med åren och det kan man försöka motverka genom att massera hårbotten ordentligt vid shamponering. Det stimulerar hårsäckarna och håller hårbotten mjuk och i balans.

Vilka frisyrer gör att man ser yngre ut?

– Den frisyren som man trivs i! Ibland bör man kanske även tänka över om man har ändrat färger i övrigt. Både hy, bryn och ögonfärg kan ändras med åldern. Det kan göra att den hårfärg som man alltid haft har plötsligt är för hård. För mörka, kalla eller kompakta färger kan ibland förstärka linjer i ansiktet, som med rätt färg eller form försvinner avsevärt.

Foto: IBL.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!