Artikeln innehåller annonslänkar

Så får du håret att växa snabbare – 6 knep som faktiskt fungerar

Drömmer du om ett långt och vackert hårsvall? Då är du inte ensam! Ett hårstrå växer cirka en centimeter i månaden, men det finns smarta knep för att få håret att växa snabbare och på sikt få ett starkare och friskare hår.

1. Skäm bort håret med fuktgivande hårinpackning 

Ju bättre ditt hår mår, desto större förutsättningar har det för att växa snabbare och bli längre. Ett slitet hårstrå växer sämre och bryts också av fortare. Skämmer du bort ditt hår med en inpackning i veckan tillför du näring och fukt. Satsa på en inpackning som är anpassad för din hårtyp och applicera den i handdukstorkat hår. Låter du dessutom inpackningen verka i en varm frottéhandduk blir effekten ännu bättre.

Lyxig hårinpackning från Kérastase serie Extensioniste, som är speciellt framtagen för att gå intensiv vård som boostar längderna och på sikt ger ett starkt, långt och vackert hår. Mer info och köp här (länk till Åhléns).

Hårväxtstimulerande inpackning från Maria Nilas heal-serie, vars produkter är specifikt framtagna för att lugna hårbotten. Innehåller vitamin E, apigenin och aminosyror som stimulerar hårsäckarna vilket ger ökad hårproduktion. Mer info och köp här (länk till Lyko).

2. Massera hårbotten och stimulera hårsäckarna 

En rejäl hårmassage ser inte bara till att din hårbotten blir fri från smuts, gamla hudceller och olja, den sätter dessutom fart på hårsäckarna och blodtillförseln – vilket gör att ditt hår växer snabbare. Passa gärna på att ge ditt huvud en massage på 5-10 minuter nästa gång du löddrar loss med schampo.

Långa, vackra hårsvall på catwalken. För att få håret att växa snabbt kan du bland annat ge dig själv en ordentlig hårmassage. Foto: Jason Lloyd Evans

3. Ät nyttigt - testa kosttillskott för håret 

En nyttig och allsidig kost är a och o om du vill att ditt hår ska växa snabbare. Se därför till att du verkligen får i dig nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter vid alla måltider. Undvik eller dra ner på så kallad skräpmat som innehåller mycket fett och salt. Det finns också särskilda vitaminkomplement att köpa, som sägs öka hårstrånas tillväxt. Satsa på sådana som innehåller silica, betakaroten och B-vitamin.

Hårvitaminer från Sugarbear vill stärka din hårkvalitet och innehåller bland annat A-, C-, D-, E- och B6-vitaminer, folsyra och biotin. En burk innehåller 60 tabletter, vilket räcker i 30 dagar då rekommendationen är att äta två om dagen. Mer info och köp här (länk till Meds.)  

Kosttillskott för hår från Apoteket passar dig som vill ge lite extra näring till håret. Kapslarna innehåller biotin, vetegroddsolja, vitamin B5, L-cystin (en byggsten i kreatin) och hirsextrakt. Burken innehåller 60 kaplsar, vilket räcker i 30 dagar. Mer info och köp här (länk till Apoteket)  

4. Skydda håret från varma stylingverktyg 

Varma stylingverktyg sliter på håret, så undvik sådana så mycket som möjligt och låt ditt hår istället självtorka. Måste du ändå dit med fönen, locktången eller plattången, se till att du först har applicerat en värmeskyddande produkt. Ett annat tips som ska motverka att hårstrån går av i förtid är att sova med håret samlat i en hög hästsvans.

Värmskydd från Lernberger Stafsing, Heat Protect Spray, i form av spray som ger skydd upp till 220 grader. Skyddar håret mot slitage och ger ett mjuk hår. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel). 

Sprayskydd från Ghd, Heat Protect Spray, som både skyddar håret mot värme och samtidigt ger återfuktning. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

5. Stressa mindre

Att undvika stress är viktigt för din hälsa och också ditt hår. När du är stressad minskar tillförseln av blod till hårsäckarna, vilket gör att ditt hår mår sämre och också växer sämre. Stressar du för mycket kan du tappa ovanligt många hårstrån, vilket gör att ditt hår känns tunnare. Vill det sig riktigt illa kan du utveckla stressjukdomen alopecia areata, vilket innebär att du tappar allt eller delar av ditt hår. Att vila från mobilen på kvällarna innan du går och lägger dig, ta en stund ute i naturen varje dag och ta dig tid att vila mellan varven är några steg för att minska på stress. 

För att håret ska växa fort och snabbt behövs fukt, nyttig kost och mindre stress. Foto: Jason Lloyd Evans

6. Toppa regelbundet

Att håret skulle växa fortare om du klipper det regelbundet är en myt, men däremot ser en regelbunden klippning till att ditt hår håller sig friskt. Att vänta flera månader mellan frisörbesöken gör visserligen att ditt hår hinner växa ut, men eftersom dina hårstrån troligen är så slitna måste du klippa av det mesta på en gång. Klipper du däremot topparna var 6-8:e vecka ger det alltså ett friskare – och på sikt – längre hår. 

 

LÄS MER:

• Så får du vackert och hälsosamt hår på 21 dagar - steg-för-steg guide! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!