Artikeln innehåller annonslänkar

Balsammetoden är bra för dig med torrt hår och torr hårbotten. Här hittar du godkända balsam och allt annat du behöver veta.
Balsammetoden är bra för dig med torrt hår och torr hårbotten. Här hittar du godkända balsam och allt annat du behöver veta. Foto: Alex Suprun/Unsplash

"Jag slutade använda schampo – och mitt hår har aldrig mått bättre"

Balsammetoden förvandlade Damernas Världs Marika Cederlunds hår. Från stripigt och slitet till tjockare och friskare på bara några månader. Tre år senare använder hon fortfarande skönhetsmetoden. Men hur fungerar balsammetoden och vilka är godkända balsam, inpackningar och schampon? Här är allt du vill veta, med före- och efter-bilder.

Balsammetoden – vad är det?

Du kanske har hört ordet, men vad är balsammetoden egentligen? Låt oss ta det från början. Balsammetoden är en del av no poo-begreppet (förkortning av "no shampoo") och syftar till att använda endast balsam när man tvättar håret. Varför?

Majoriteten av dagens schampon innehåller nämligen sulfater. Sulfater torkar ut håret vilket inte bara leder till sträva strån utan även kan orsaka mjäll och eksem i hårbotten. Torrheten som uppstår får hårbottens talgkörtlar att överproducera fett, vilket kan göra att man får fett hår snabbare. En ond cirkel med andra ord. För att dölja den här effekten adderar många tillverkare silikoner och mineraloljor i schampon – och även i balsam, inpackningar och i stylingprodukter – vilket ger en falsk känsla av att håret är friskt och rent. Grundregeln för balsammetoden är att använda godkända balsam som inte innehåller dessa ämnen som torkar ut och lurar håret.

Om du gör balsammetoden så använder du inget schampo utan bara godkända balsam, inpackningar och stylingprodukter.

LÄS MER: Skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahns bästa produkter för drömhåret

Godkända balsam, schampon & inpackningar – och hur du använder dem

Godkända balsam är de som inte innehåller silikoner (slutar ofta på -cone eller -xane i innehållsförteckningen), sulfater, mineraloljor och uttorkande alkoholer. Det kan vara en fördel att använda sig av två balsam, ett vårdande för längderna och ett "tvättbalsam" för hårbotten. Det vårdande balsamet används i topparna som behöver mer fukt, medan det lättare balsamet används för rötterna. Det kan vara lite svårt att avgöra om ett balsam är vårdande eller inte, men priset brukar fungera som en bra riktlinje. Vårdande balsam är ofta dyrare än tvättbalsam, och ska innehålla smör, oljor och fetter. Tänk på att tillverkare ibland ändrar ingredienserna i sina produkter, så har du hittat ett favoritbalsam är det värt att slänga ett öga på innehållsförteckningen ibland.

Balsammetoden: Godkända balsam.

1. Tvättbalsam från Garnier. Fructis strength & shine conditioner200 ml. Läs mer och köp här.

2. Tvättbalsam från Grow Gorgeous. Cleansing conditioner colour protect, 190 ml. Läs mer och köp här.

3. Vårdande balsam från Björn Axén. Organic moisturizing conditioner, 250 ml. Läs mer och köp här. 

4. Vårdande balsam från Kevin Murphy. Angel.Rinse, 250 ml. Läs mer och köp här.

Att sätta i gång med balsammetoden kan vara lite kämpigt till en början. Det första steget är att tvätta håret en sista gång med ett "avslutande schampo" som innehåller sulfater, men inte silikoner eller mineraloljor. På så sätt lämnas håret rent och utan restprodukter. Efter det avslutande schampot får man bara tvätta håret med godkända balsam. Då talgkörtlarna är är vana vid att överproducera fett kan det ta ett par veckor för håret att vänja sig, men när det väl gett med sig så är det inga konstigheter.

Sista-schampon för balsammetoden/no poo.

1. Sista-schampo från Matrix. Biolage hydrasource shampoo, 250 ml. Läs mer och köp här.

2. Sista-schampo från Sachajuan. Scalp shampoo, 250 ml. Läs mer och köp här.

3. Oparfymerat sista-schampo från Aco. Anti dandruff shampoo, 200 ml. Läs mer och köp här.

4. Sista-schampo från Wella. Sp hydrate shampoo, 250 ml. Läs mer och köp här.

Skillnaden när man tvättar håret med balsam i stället för schampo är att man behöver gnugga och massera hårbotten extra ordentligt med balsamet (vilket ju bara är positivt, då massage av hårbotten sägs kunna få håret att växa snabbare). Håret blir inte bara lenare, utan även enklare att kamma ur – och utan frustrerande tovor.

Nu när håret är helt rent och friskt från såväl skadliga sulfater, silikoner, mineraloljor och uttorkande alkoholer – gäller det att hålla i effekten. Glädjande nog kan du fortfarande använda stylingprodukter, inpackningar och torrschampon – men även dessa får inte innehålla ovan nämnda ingredienser. Här är ett par produkter som passar perfekt för balsammetoden:

Godkända inpackningar och stylingprodukter för balsammetoden.

1. Godkänd inpackning från L'Oreal. Botanicals lavender masque, 200 ml. Läs mer och köp här.

2. Godkänt torrschampo från Kevin Murphy. Fresh.Hair, 250 ml. Läs mer och köp här.

3. Godkänd hårolja från John Masters. Argan oil, 59 ml. Läs mer och köp här.

4. Godkänt värmeskydd från Schwarzkopf. Got2B guardian angel heat protection, 200 ml. Läs mer och köp här.

LÄS MER: Sulfatfria schampon – bäst i test

Balsammetoden före och efter – så mår mitt hår idag

Damernas Världs webbredaktör Marika Cederlund berättar om sin erfarenhet av balsammetoden:

"Jag gav upp hoppet om mitt hår för flera år sedan. Förvisso har jag slingat håret i många år, men annars bara varit snäll mot det. Inga sprayer, ingen värmestyling och inga slitande hemmafärgningar. Ändå blev mitt hår till en smärre katastrof så fort jag tvättade det med schampo. Vilket schampo jag än testade, oberoende av hur mycket balsam jag öste på med efter, var håret en enda ihopklibbad röra när jag klev ut ur duschen. Det var livlöst, tunt och tycktes aldrig kunna växa sig längre än till axlarna. Därför kan jag verkligen säga att beslutet om att sluta med schampo är bland de bästa jag tagit."

Marika Cederlunds före och efter-resultat. Idag, tre år senare, använder hon fortfarande skönhetsmetoden. "Till vänster var jag tvungen att klippa av håret för det var så slitet. Det var efter det jag började med balsammetoden, och mitt hår tog fart och blev friskt – på riktigt. Idag tvättar jag det med balsam tre gånger i veckan och använder inga andra stylingprodukter än hårolja till vardags. Jag slingar fortfarande mitt hår en till två gånger om året." Foto: Privat

"Mitt hår har blivit tjockare, friskare, glansigare, längre, och det tar mycket längre tid att få kluvna toppar. Jag slingar det fortfarande en till två gånger om året, och har inte gett upp något annat än schampot. Visst, det är inget Hollywood-svall, men det är det bästa mitt hår kan bli – och det är mer än tillräckligt! Har du problem med ditt hår eller hårbotten är det absolut värt att testa.”

Psst... Samma metod fungerar inte alltid för alla, inom no poo-begreppet kan man även välja att tvätta håret med exempelvis bara vatten, äppelcidervinäger eller bikarbonat. För dig som vill fortsätta med schampo är sulfatfria schampon och balsam ett väldigt bra alternativ – Damernas Värld har gjort ett stort test av dessa som du kan läsa om här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + Clarins produkter & necessär. Köp nu!