Artikeln innehåller annonslänkar

Korta frisyrer 2020 för dam: lob, bob, page, pixie och andra inspirerande klipp för korta hår.
Korta frisyrer 2020 för dam: lob, bob, page, pixie och andra inspirerande klipp för korta hår. Foto: TT

23 korta frisyrer: lob, pixie och andra snygga klipp 2020

Är du sugen på att klippa en kort frisyr? Då har du hamnat rätt – här får du massor av inspiration till klipp för korta hår och hur du stylar dem.

Korta frisyrer passar alla – vare sig du är 20+, 40+, 50 + eller 60+. Tricket ligger i att hitta rätt frisyr för just dina ansiktsdrag och för din stil. Kanske gillar du en kort bob eller ett pixieklipp, eller en längre lob (long bob) eller klassisk page.

Damernas Värld tipsar om olika frisyrer för kort hår – från axellångt till rakat – och guidar, med hjälp av hårexperten Hans Nilsson, till hur du tar hand om ditt nya, korta hår.

Korta frisyrer för dam 2020: page, lob och bob

Mjuka, luftiga lobs är en het trend för korta hår. Foto: Jason Lloyd-Evans/TT

Page är ett vanligt kort klipp som i klassisk form är både glansig och symmetrisk, med en längd som slutar vid hakan eller axlarna. På senare år har två varianter av page, lob och bob, blivit omåttligt populära. En lob är som en lång page, men mindre skarp. Loben ska vara enkel att styla med volym och luftighet. Bob är ett kortare klipp som kan vara både skarpt eller lite uppklippt med rörelse.

LÄS MER: Hårtrender 2020 – här är vårens hetaste klipp 

En spikrak page ger din look attityd – låt håret vara längre framtill för en tydlig inramning. Foto: Jason Lloyd-Evans
Bob är en populär variant av korta frisyrer. Foto: Jason Lloyd-Evans

Korta frisyrer för tunt hår

Om du har tunt hår och vill ha en kort frisyr finns det några knep och tricks du kan använda dig av. Frisören och grundaren av hårmärket Noir Stockholm, Hans Nilsson, tipsar:

– Ett finstråigt, tunt hår kan absolut ha en kort frisyr men det blir ännu viktigare att styla håret rätt. Om du låter håret självtorka efter duschen kommer formen att bli ganska tajt längs ditt huvud, och kan då upplevas som ännu tunnare än det är. Ett enkelt knep är att använda volymspray och blowout cream som ger body och boost. Sen fönar du håret samtidigt som du borstar med en tät borste fram och tillbaka. I motsatt riktning, och rätt riktning, i motsatt, i rätt... Då bygger du upp en luftighet i håret, vilket gör att det kommer upplevas som tjockare.

Om du låter håret självtorka kommer formen bli ganska tajt längst ditt huvud, och kan då upplevas som ännu tunnare.
Har du tunt hår? Du passar du bra i en kort frisyr! Tänk bara på stylingen om du vill ge intryck av tjockare hår. Foto: Estrop Barcelona/Jason Lloyd-Evans/IBL / CAMERA PRESS / IBL

Stylingprodukter för korta, tunna hår:

Produkterna för dig med tunt, kort hår.

1. En blowout cream från R+Co som både ger stadga och hjälper till att öka hårets volym. Använd i fuktigt hår innan du börjar föna och styla. Läs mer och köp här. 

2. Volymspray från Löwengrip, All Time High Dry Volume Spray, som kombinerar egenskaperna av stylingpuder och hårspray. Skapar rörelse i håret och ger volymen du vill ha. Läs mer och köp här.  

3. Lyxig hårborste från Antonio Axu som är speciellt framtagen för fina, tunna hårstrån. Borstens nylonpiggar är extra långa för att komma ner i hårbotten och kunna ge ett luftigt resultat. Läs mer och köp här.  

 

LÄS MER: Bästa frisyrerna för dig med tunt hår – addera fyllighet och volym 

 

Så vet du om du passar i kort hår

Korta frisyrer är en klassiker som aldrig går ur tiden, även om små detaljer – som stylingen och längderna kan förändras. Men att gå från ett långt svall till en kort frisyr kan kännas som ett stort steg. Tänk om jag inte passar i kort hår? Hans Nilsson menar däremot att alla klär i en kort frisyr.

– Att klippa en kort frisyr är en stor imageförändring. Alla passar i en skräddarsydd kort frisyr som är anpassad efter ditt ansikte och efter din stil. Rätt frisör kan sätta rätt hår på rätt person. Just med kort hår handlar det jättemycket om attityd. Att du bär ditt hår med stolthet och självklarhet.

Hans Nilsson är hårstylist, frisör och grundare av hårsalongen och hårmärket Noir Stockholm.

Korta frisyrer har länge varit extra populära hos modeller. En kort frisyr sticker ut från mängden och kan skapa en skarp signaturlook. En modell som lyckats med detta är Edie Campbell: 2013 valde Marc Jacobs att låta alla sina 55 modeller, inklusive Kate Moss, bära peruker som efterliknade hennes korta frisyr till märkets höstvisning.

Modellen Edie Campbell i sin korta signaturfrisyr under Marc Jacobs AW13-visning. Foto: Jason Lloyd-Evans

Korta frisyrer för dam 2020: pixie, pojkkort eller rakat hår

Vågar du gå hela vägen genom att klippa riktigt pojkkort – eller kanske rentav raka bort håret? Tvekar du uppmanar vi dig att göra det! För många kan det kännas riktigt befriande att klippa av sig i håret, och faktum är att de flesta passar riktigt bra i den vassa looken. Som en bonus får du uppleva alla sorters längder och frisyrer när håret sedan växer ut.

Inspiration för korta frisyrer för dam: pojkkort och pixie-frisyr. Foto: Estrop Barcelona/IBL/Jason Lloyd-Evans
För en extra trendig och edgy look, matcha ditt rakade hår med ljusa ögonbryn som toppmodellen Adwoa Aboah. Foto: Jason Lloyd-Evans/IBL

LÄS MER: Hårfärger – hitta en färg som just du passar i 

Stylingtips: Så stylar du korta frisyrer, för lockigt och rakt hår

Hans Nilsson menar att skillnaden mellan att styla ett kort och ett långt hår är att du behöver lägga mer tid vid själva torkningsmomentet av en kort frisyr.

– För att kontrollera ett kort hår krävs arbete när du går från vått till torrt. För om det korta håret torkar fel blir det svårt att jobba med. Det stora knepet att lyckas med ditt korta hår är dock att ha en bra målbild. Att du vet vart du ska, att du använder rätt produkt och rätt redskap.

För att kontrollera ett kort hår krävs arbete när du går från vått till torrt.

Hur stylar jag ett lockigt, kort hår?

– I ett lockigt, vått kort hår kan du gå in med curl cream när det är fuktigt. Sedan formar du till det och torkar med en tratt eller diffuser eller låter självtorka. Få till formen innan du torkar håret. För det viktigaste är att du tycker det ser bra ut när håret är blött, då kommer det se bra även när det är torrt. Och vice versa, om det inte ser bra ut när det är blött kommer det inte heller se bra ut när det är torrt.

Korta frisyrer som du med lockigt hår passar i. Foto: IBL/Jason Lloyd-Evans / CAMERA PRESS / IBL

När håret väl är torrt kan du gå vidare med stylingen.

– Du kan använda locktång för att förstärka lockarna eller dra ut lockarna med hjälp av fön och kam. Du kan sätta i ett hårvax eller en softare paste för att forma och ge stadga, eller en silkeskräm för en mjukare look.

LÄS MER: Steg för steg: Så gör du trendiga, stora lockar – som håller hela festen

1. Intense curl cream från Moroccanoil vårdar och ger fukt till lockigt hår. Läs mer och köp här. 

2. Bra locktång från Cerawand till budgetpris. Läs mer och köp här. 

3. Leave in-cream Killer Curls från Kevin Murphy som stärker lockarna. Läs mer och köp här. 

Kort hår med lugg

Kort hår och lugg går ofta hand i hand, då de passar väldigt bra ihop. En lugg ramar in ansiktet och passar de flesta ansiktsformer, det viktiga är bara att ta reda på vilken lugg som funkar för just ditt ansikte. 

Kort hår + lugg = sant! Foto: Jason Lloyd-Evans/IBL

Att tänka på när du tvättar kort hår

Bara för att du har en kort frisyr med mindre hår än någon med lång frisyr, betyder inte det att du kan strunta i hårvård när du tvättar håret. Frisören Hans Nilsson förklarar:

– Det är lika viktigt att vårda ditt hår även om du har en kort frisyr. Vad du ska tänka på när du tvättar ditt hår beror på vad din målbild är. Om du vill ha ett luftigt hår, en luftig frisyr behöver du använda volymschampoo och volymbalsam.

– Den trend vi ser komma starkast nu är friskhet, vare sig det gäller lång eller kort hår. Alla vill ha ett friskt och välmående hår! Då är det viktigt att använda återfuktande produkter när du tvättar håret. När håret ska torka kan du antingen använda leave-in-condition, eller leave-in med värmeskydd om du ska använda dig av verktyg för att få håret att torka.

LÄS MER: Kändisfrisören Corinne: ”Vanligaste misstaget folk gör när de ska klippa håret själva” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!