Artikeln innehåller köplänkar

Korta frisyrer 2019 – trendiga och klassiska korta klipp för dam

Foto: Jason Lloyd-Evans

Sugen på att klippa en kort frisyr? Här hittar du inspiration! Frisören Hans Nilsson delar med sig av stylingtips, och svarar på den eviga frågan "Passar alla i en kort frisyr?"

Korta frisyrer för dam 2019, innehåll:

1. Trendiga korta frisyrer för 2019

2. Experten tipsar: Så stylar du korta frisyrer

3. Klassiska korta damfrisyrer

4. Tunt hår och kort frisyr? Expertens tips till dig!

5. Att tänka på när du tvättar kort hår

6. Korta frisyrer för kvinnor 40+, 50+ och 60+

LÄS MER: Vårens hetaste hårtrender 2020 – och så fixar du dem

Trendiga korta frisyrer för 2019

Varför är korta frisyrer en stark trend just nu?

– Jag tror att det finns en naturlig cykel när det gäller hårlängd. Vi har sett mycket långa frisyrer och hår ett tag, och nu kommer motsatsen: kort! Jag gillar egentligen inte ordet trend, utan tror mer på det personliga uttrycket, säger Hans Nilsson.

Vad är nytt för 2019?

– Vi ser mycket riktigt korta hår nu, Rose Marys baby-korta frisyrer. Det är väldigt fint när frisyren får vara så kort och formas efter ditt huvud. Men vi ser också många halvkorta frisyrer, där du får in både lugg och längd i nacken.

Foto: Wikimedia commons

En korthårig Mia Farrow i filmen Rosemary's Baby 1968.Nämn en person med kort hår att inspireras av just nu!

– Modellen Saskia de Brauw är väldigt bra inspiration! Hon har haft kort frisyr länge, men vågar leka med den. Hon ändrar färg och form, växlar mellan hårt och mjukt.

https://www.instagram.com/p/BpFAu6ihsWr/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading&utm_campaign=embed_loading_state_camera

 

 

Stylingtips: Så stylar du korta frisyrer, för rakt och lockigt hår

Frisören Hans Nilsson menar att skillnaden mellan att styla ett kort och ett långt hår är att du behöver lägga mer tid vid själva torkningsmomentet av en kort frisyr.

– För att kontrollera ett kort hår krävs arbete när du går från vått till torrt. För om det korta håret torkar fel blir det svårt att jobba med. Det stora knepet att lyckas med ditt korta hår är dock att ha en bra målbild. Att du vet vart du ska, att du använder rätt produkt och rätt redskap.

Hur stylar jag ett rakt kort hår? 

– Ett rakare hår behöver ha volymmousse eller mineralspray när det är fuktigt och sedan föna det torrt. Ha gärna i en blowout creme som ger kraft i håret. Då får du stöd och kraft i håret och kan sen gå in med platt- eller locktång för att skapa den finishen du vill ha. Så steg för steg är att du blöter håret, i med produkter som ger stadga, torka med fön och sen kan du styla.

Hur stylar jag ett lockigt kort hår?

– I ett lockigt, vått kort hår kan du gå in med curlcreme när det är fuktigt. Sedan formar du till det och torkar med en tratt eller diffuser eller låter självtorka. Få till formen innan du torkar håret. För det viktigaste är att du tycker det ser bra ut när håret är blött, då kommer det se bra även när det är torrt. Och vice versa, om det inte ser bra ut när det är blött kommer det inte heller se bra ut när det är torrt

LÄS MER: Hårfärger 2019 – hetaste färgerna och trenderna i år

När håret väl är torrt kan du gå vidare med stylingen.

– Du kan använda locktång för att förstärka lockarna eller dra ut lockarna med hjälp av fön och kam. Du kan sätta i ett hårvax eller en softare paste för att forma och ge stadga, eller en silkeskräm för en mjukare look.

– Om du har tunt lockigt hår är det bra att styla med en gelebaserad curlecreme som binder ihop håret. Har du ett grövre hårstrå är det bättre med en oljebaserad curlcreme som ger mer kraft, säger Hans Nilsson. 

Produkttips från redaktionen:

Spraymousse som ger ett kort hår volym och support från hårbotten. Innehåller keratin som stärker hårstråna. Läs mer och köp här. 

Vårdande havsmineralspray för volym och textur. Läs mer och köp här. 

Curlcreme från Bumble and Bumble speciellt framtagen för lockigt hår. Läs mer och köp här.

Ultrahypade hårfönen Supersonic från Dyson kan mycket väl vara den bästa hårfönen du någonsin kommer att äga. Läs mer och köp här.

En paste gör det lättare att forma håret och ger stadga till korta frisyrer. Denna lyxiga kommer från Oribe. Läs mer och köp här. 

En oljebaserad curlcreme passar dig med grövre hårstrån. Den här från Moroccan Oil innehåller arganolja. Läs mer och köp här.

 

Klassiska korta damfrisyrer att inspireras av

Korta frisyrer är en klassiker som aldrig går ur tiden, även små detaljer - som stylingen och längderna kan förändras. Men att gå från ett långt svall till en kort frisyr kan kännas som ett stort steg. Tänk om jag inte passar i kort hår? Frisören Hans Nilsson menar däremot att alla klär i en kort frisyr.

Passar alla i kort hår?

– Att klippa en kort frisyr är en stor imageförändring. Alla passar i en skräddarsydd kort frisyr som är anpassad efter ditt ansikte och efter din stil. Rätt frisör kan sätta rätt hår på rätt person. Just med kort hår handlar det jättemycket om attityd. Att du bär ditt hår med stolthet och självklarhet.

LÄS MER: Frisyrer 2019 – hitta rätta hårfärgerna och klippen för just ditt hår

Varför är kort frisyr en klassiker som vi ständigt återkommer till?

– Korta frisyrer är lätta att variera! Du kan lättare byta stil, från en hårdare look, till en mjukare, till en ruffsigare beroende på hur du stylar den. Det är enkelt att göra förändringar i ett kort hår.

Nämn någon med klassisk kort frisyr att inspireras av!

– Skådespelaren Tilda Swinton har haft kort hår länge, och är bra på att variera sin frisyr från lite hårdare till luftigare look.

https://www.instagram.com/p/Bt55hvMAhen/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading&utm_campaign=embed_loading_state_camera

 

 

Korta frisyrer för tunt hår

Foto: Jason Lloyd-Evans

Om du har tunt hår och vill ha en kort frisyr finns det några knep och tricks du kan använda dig av. Frisören Hans Nilsson tipsar:

– Ett finstråigt, tunt hår kan absolut ha en kort frisyr men det blir ännu viktigare att styla håret rätt. Om du låter håret självtorka efter duschen kommer formen att bli ganska tajt längs ditt huvud, och kan då upplevas som ännu tunnare än det är. Ett enkelt knep är att använda volymspray och blow-outcreme som ger body och boost. Sen fönar du håret samtidigt som du borstar med en tät borste fram och tillbaka. I motsatt riktning, och rätt riktning, i motsatt, i rätt... Då bygger du upp en luftighet i håret, vilket gör att det kommer upplevas som tjockare.

Produkttips från redaktionen:

Ett volymspray från Löwengrip som kombinerar egenskaperna av ett stylingpuder med ett hårspray. Skapar rörelse i håret och ger volymen du vill ha. Läs mer och köp här. 

En "blow out creme" från R+Co som både ger stadga och hjälper till att öka hårets volym. Använd i fuktigt hår innan du börjar föna och styla. Läs mer och köp här. 

Lyxig hårborste från Antonio Axu som är speciellt framtagen för fina, tunna hårstrån. Borstens nylonpiggar är extra långa för att komma ner i hårbotten och kunna ge ett luftigt resultat. Läs mer och köp här.

 

Att tänka på när du tvättar kort hår

Bara för att du har en kort frisyr med mindre hår än någon med lång frisyr, betyder inte det att du kan strunta i hårvård när du tvättar håret. Frisören Hans Nilsson förklarar:

– Det är lika viktigt att vårda ditt hår även om du har en kort frisyr. Vad du ska tänka på när du tvättar ditt hår beror på vad din målbild är. Om du vill ha ett luftigt hår, en luftig frisyr behöver du använda volymschampoo och volymbalsam.

LÄS MER: Sugen på att klippa lugg? Inspiration för alla ansiktsformer!

– Den trend vi ser komma starkast nu är friskhet, vare sig det gäller lång eller kort hår. Alla vill ha ett friskt och välmående hår! Då är det viktigt att använda återfuktande produkter när du tvättar håret. När håret ska torka kan du antingen använda leave-in-condition, eller leave-in med värmeskydd om du ska använda dig av verktyg för att få håret att torka.

Produkttips från redaktionen:

Att använda volymschampo och -balsam ger en luftigare look, vilket gör att håret ser fylligare ut. Läs mer om schampoot här och om balsamet här.

En mjukgörande leave-in produkt som även ger UV- och värmeskydd passar bra när du vill styla men samtidigt vårda ditt hår. Läs mer och köp här.

 

Korta frisyrer för kvinnor 40+, 50+ och 60+

LÄS OCKSÅ: Långt, kort, tunt och tjockt hår – 24 fina frisyrer för 50+Varför är korta klipp en favoritfrisyr för dam i åldergruppen 50+ och uppåt?

– För mig så är tanken att någon med en något högre ålder automatiskt ska ha en kort frisyr något förlegad. Det finns ju ingen regel som säger att "nu fyllde jag 60 år, då måste jag klippa håret kort", det är ju inte klokt! Vi måste själva få avgöra vad som passar oss. Däremot så stämmer det att håret kan bli något tunnare och torrare ju äldre vi blir, och då kan många välja att samla ihop längderna för att få fram en tydligare helhet med tjockare känsla, säger frisören Hans Nilsson.

Inspiration - kända kvinnor med korta frisyrer som är 40+, 50+ och 60+

Helen Mirren. Här bjuder skådespelaren på en ärlig mitt-under-styling-bild:

https://www.instagram.com/p/BuSqHkMjqyN/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading&utm_campaign=embed_loading_state_camera

 

Charlize Theron brukar växla frisyr från kort page till lång page. Här är en frisyr vi gillar!

https://www.instagram.com/p/BH0DZftDdp7/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading&utm_campaign=embed_loading_state_camera

 

Drottning Silvia må ha fler kungakronor och diamanter att pryda sitt hår med än oss. Men själva frisyren låna vi gärna inspiration till.

Foto: Camilla Åkrans, Kungl. Hovstaterna / Camilla Åkrans, The Royal Court of Sweden.

H.M. Drottning Silvia. Fotograferad inför 75-årsdagen av fotograf Camilla Åkrans.

 

LÄS MER:

• Hårfärger 2019 – hetaste färgerna och trenderna i år

Sugen på att klippa lugg? Inspiration för alla ansiktsformer!

• Skönhetsredaktörens bästa produkter för drömhåret

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!