Färga håret perfekt hemma!
Färga håret perfekt hemma! Foto: Jason LLoyd Evans

Så får du till den perfekta hårfärgen – hemma eller på salong

Inspireras till att intensifiera din egen färg eller skapa en helt ny hårlook. Följ med på en djupdykning i årets hårfärgtrender, franska frisörhemligheter och jakten på den perfekta hårfärgen – vare sig du fixar den hemma eller på salong.

En titt i skönhetsvärldens kristallkula avslöjar att vi nu äntrar en ny era där naturliga färger som balayage och cendré får samsas med punkigare nyanser som platinablekt och chockrött. Din frisör kommer fortfarande aldrig att rekommendera dig att gå mer än en nyans från din naturliga hårfärg, men med

 Damernas Världs guide till rätt vård och återuppbyggande produkter behöver en färgning inte längre vara det oåterkalleliga åtagande det en gång var. Hemma eller på salong – följ stegen för en grund som garanterat skapar ett lyckat färgningsresultat.

Stor guide: Allt du behöver veta om årets största frisyrtrender 2020

Modellen Ruth Bells korta hår har en snygg blond nyans. Foto: Jason LLoyd Evans

Preppa håret med håroljor

Att boka första lediga tid hos frisören kanske känns som det mest pragmatiska sättet att ta steget till en ny färg, men med lite tålamod och rätt förberedelser kan du spara på slitaget som en färgning kan bidra till. Undvik tuffa stylingverktyg och sulfatbaserade schampon, samtidigt som du arbetar intensivt med nattliga oljeinpackningar under veckorna före en kemisk behandling. Kokosolja, avokadoolja och mandelolja har ett högt innehåll av lipider som håret älskar. Ett djuprengörande schampo dagen före din färgsession kan få färgen att fästa jämnare och penetrera håret ordentligt. Titta efter ord som ”clarifying” och ”purifying” på schampoflaskan, vilket betyder att det hjälper till att transportera bort gamla stylingrester och föroreningar ur håret.

Läs mer: Djuprengörande schampo – här är produkterna som får bäst i test 2019

Olaplex eller L'oréals Smartbond är egentligen de enda produkterna som kan reparera skadan på håret

Bonda med din färg

Ditt hår består av disulfidbindningar, och det är de som avgör dess porositet. (Horn har exempelvis fler disulfidbindningar än hårstrån och är därmed hårdare.) Slitande behandlingar med kemikalier kapar dessa bindningar så att proteinet i håret bryts ner, vilket gör det skört och frissigt. Det finns bondingprodukter som fördröjer den här processen, som Olaplex eller L’Oréals Smartbond, och de är egentligen de enda produkterna som kan reparera den kemiska skadan på bindningarna, genom att återskapa dem på molekylär nivå.

 

1. L'oréal Smartbond – balsam som kompletterar tillhörande salongsbehandling. Läs mer och köp här.
2.
Olaplex – schampo och balsam för hemmabruk. Läs mer och köp här.

Hitta din perfekta hårfärg

För hemmafärgaren kan utbudet i produkthyllan framstå som en djungel, men du kan bespara dig själv mycket förvirring genom att kolla på sifferkoden på produkten i stället för bilden på förpackningen eller dess namn. Den första koden står för hur mörk färgen är – 1 står för svart och 12 är den ljusaste nyansen – och den andra koden står för undertonen.

Färga fram mjuka rötter

Vet du med dig att du inte orkar hålla efter din nya färg kan du undvika en skarp utväxt och skapa snyggt mjuka rötter från start genom att färga i en nyans nära din naturliga som du sedan försiktigt borstar ut från rötterna med en kam. Det skapar en mjuk övergång som ser naturlig ut.

Se till att du har rätt information om ditt hår om du byter frisör eller experimenterar hemma

Håll koll på din hårhistoria

Längden spelar stor roll när du färgar: Ju längre hår, desto längre är dess historia, och du måste veta vad de olika partierna varit med om tidigare för att nå rätt resultat. Går du alltid till samma frisör håller hen så klart koll, men se till att du också har rätt information om du byter frisör eller experimenterar hemma. Det är heller inte nödvändigt att färga om hela håret varje gång du har fått en utväxt – det skapar en beläggning av färgpigment som både blir svår att bli av med och kan gå över i en oönskad nyans. Satsa i stället på att vårda dina toppar.

Fräsha upp håret mellan färgningar

Om din färg tappar i styrka kan du fräscha upp den med en färgad mask eller en så kallad färgbomb. De fungerar som en hårinpackning och du kan antingen välja att förstärka och vårda din egen hårfärg eller testa något mer extremt i några veckor. Pigmenten tränger inte in i hårstrået utan lägger sig ovanpå och tvättas successivt ur med schampo. Dessutom innehåller maskerna uppbyggande proteiner, vårdande vitaminer, UV-skydd och oljor, som tillsammans skyddar, livar upp och gör håret mjukt och glansigt.

Skippa produkter med ”sulfate” eller ”sulfonate” vilket är de mest slitande ingredienserna

När håret är skadat: vårda rätt

Det är inte bara sol, vatten och schampo som påverkar din hårfärg, utan även fria radikaler som finns i luften. De fria radikalerna skapar en oxidationsprocess i hårstrået som kan matta ner och bleka din färgning. Även efter din färgning behöver du undvika de starka och billigare sulfaterna i din rengöring, så skippa produkter med ”sulfate” eller ”sulfonate” vilket är de mest slitande ingredienserna. Leta i stället efter modernare rengörare, till exempel ”glucoside” (glukosider) eller ”isethionate”. Tycker du att ditt hår blir mer poröst av din vårdande produkt? Prova att utesluta extra proteiner till håret genom produkter – när håret får för mycket proteiner ger det nämligen motsatt effekt och håret får i stället en ”grötig” konsistens.

Läs också: Vårdande och återfuktande schampo och balsam – här är bäst i test 2020

"Så vet du vilken hårfärg som passar dig"

Christophe Robin, Frankrikes främsta kolorist och mannen som fixar håret på stilikoner som Catherine Deneuve och Inès de la Fressange, berättar sina bästa knep för vacker färg och hälsosamt hår. En hel värld avundas franska kvinnors hår.

Christophe Robin är en av världens främsta kolorister.

Vad är hemligheten bakom den chica hårlooken?

– Franska kvinnor är populära stilikoner eftersom de alltid ser sofistikerade ut, men de har samtidigt en lätt nonchalant inställning till håret. De stylar håret väldigt lite och satsar i stället mer på att underhålla håret med daglig vård, regelbundna klippningar och vacker färg.

Vad är dina bästa frisörknep för färgat hår?

– Jag brukar jämföra hårvård med hudvård: Om du tar hand om din hud behöver du mindre makeup. Samma sak gäller håret, vårdar du håret kan du låta det gå längre mellan färgningarna och du behöver inte styla det lika mycket. Tvätta i stället håret med ett sulfatfritt schampo som har rätt pH-värde. Var även försiktig när du hanterar ditt blöta hår, sov med vegetabilisk olja en natt i veckan, skydda ditt hår från solen och ta hand om skalpen. Värmeverktyg sliter också mycket och mattar ner färgen.

Hur vet jag vilken hårfärg som passar mig?

– Naturen gör redan ett bra jobb så håll dig i närheten av din riktiga färg, men ta hjälp av ett proffs för att hitta de små nyansskillnader som förstärker intrycket av dina ögon och hud. Den perfekta hårfärgen lägger man inte märke till, man ser bara en fantastisk person. Samla på dig bilder på hår som du tror att du kan passa i och ta med till frisören, så undviker ni missförstånd.

Hur vårdar jag hårbotten?

– Stimulera och öka blodcirkulationen i hårbotten med en hårborste av svinborst som också hjälper till att distribuera dina naturliga oljor över längderna. Gör även en djuprengöring en gång i veckan för att få bort olja och gamla stylingrester som täpper till och skapar en ogynnsam miljö för hårväxt. Mitt skrubbschampo innehåller havssalt som exfolierar och balanserar hårbotten.

Behöver grått hår specialvård?

– Grått hår har en annan textur och behöver mer fukt och näring för att inte bli torrt och sprött. Du kan också behöva produkter som tar bort gula toner, vårdar och reparerar för en vacker grå man.

Damernas Värld väljer! Bra produkter för färgat hår

Från vänster:

1. Skyddande spray, Protect & prevent spray, Moroccanoil.
2. Mjukgörande och glansgivande hårolja, Elixir ultime huile rose, Kérastase.
3. Schampo, K-Pak clarifying shampoo, Joico.
4. Temporär hårfärg, Color shot washout, Björn Axén.
5. Vårdande schampo för grått hår, Color extend graydiant shampoo, Redken.
6. Färgmask för eftervård, Color mask, Rapunzel of Sweden
7. Temporär hårfärg, Temporary gel color, Christophe Robin.

Trendguide: Allt du behöver veta om årets trendigaste hårfärger

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Damernas Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande