Artikeln innehåller annonslänkar

Tjockare hår nu! Guide till mer volym (tipsen som fungerar)

Ett tjockt och fylligt hår med mycket volym är väl något som alla drömmer om, men få har. Här är bästa tipsen från hårexperterna och även tips på produkter som verkligen fungerar. Scrolla ned för att komma till produkterna:

Känns inte håret riktigt som det brukade? Plötsligt är hårstråna tunnare, kanske har några börjat skifta i grått. Och den där volymen, som tidigare kändes så självklar, är definitivt borta. Tyvärr är orsaken till stor del biologisk. Med åren tappar hårsäckarna kraft och blir sämre på att producera hår, men även klimakteriet, stress och felaktig kost kan ha en negativ effekt på hårets tjocklek eller orsaka tillfälligt håravfall.

Ett fylligare hår börjar vid schamponeringen, och med rätt tvättprodukter kommer du långt

Men finns det verkligen inget magiskt medel som ger oss det efterlängtade drömhåret? Nja, men kanske är det i alla fall på gång. Redan nu finns dock produkter som ger en temporär känsla av fylligare hår. Då används ingredienser (bland annat socker och salt) som ruggar upp hårstråna och för in luft mellan dem. Effekten försvinner dock så fort ditt hår blir fuktigt eller blött.

Men forskningen går framåt, och flera företag hävdar att de har hittat ämnen som ger en bestående fyllighetsförändring. Ett av dem är L'oréal-gruppen, med märken som Redken, Kérastase och Elvital. Maria Barré, utbildningscoach hos Kérastase, säger så här:

– Hårsäckarnas stamceller trivs bäst i en syrefattig miljö. Med hjälp av stemoxydin, en ingrediens som våra forskare har utvecklat, främjas en sådan miljö och hårsäckarna blir mer balanserade. Det i sin tur får håret att växa.

Så får du tjockare hår snabbt

Vill du snabbt hjälpa ditt tunna hår på traven, börja med att leta efter ord som "volume", "thickness" och "density" på dina schampoflaskor.

Lisa Wirström.

– Ett fylligare hår börjar vid schamponeringen, och med rätt tvättprodukter kommer du långt, säger Lisa Wirström, frisör och en del av hårvårdsmärkets Mr Smiths globala kreativa team.

– Men välj också produkter som har en stimulerande effekt på hårbotten. Att tillföra syre och främja blodcirkulationen hjälper nämligen tillväxten, fortsätter hon och får medhåll av Maria Barré.

– Kollagenet runt hårsäckarna kan stelna, beroende på både yttre och inre faktorer. När det händer tappar hårsäcken sin blodtillförsel, vilket gör att ditt hår påverkas negativt, förklarar hon.

Så visst finns det saker som du kan göra för att komma lite närmare det fylliga drömhåret, i väntan på det där mirakelmedlet!

 

LÄS OCKSÅ: Frisyrer 2019: hitta rätta hårfärgerna och klippen för just ditt hår

 

Så får du tjockare hår och mer volym med rätt verktyg - locktång, volymtång och hårfön

Locktänger, volymtänger och hårfönar är utmärkta verktyg för att skapa volym. En stor locktång ger mer volym än en mindre. En volymtång appliceras främst i hårbotten, för att på så sätt krusa och lyfta håret vid rötterna. En rundborste tillsammans med din hårfön kan utföra smärre underverk. Många volymgivande stylingprodukter fungerar ännu bättre om du använder dem i kombination med värmen från din hårfön. Att föna håret uppochned är ett gammalt knep som faktiskt fungerar.

– Använder du torrschampo ska du avsluta med att föna håret med kall luft. Då finfördelas fibrerna och ger ett ännu bättre resultat, tipsar frisören Lisa Wirström.

Varma stylingverktyg kan dock bidra till att ditt hår slits i förtid. Använd alltid värmeskydd, en skyddande stylingprodukt som finns i spray- eller lotionform och som hämmar slitaget. Att regelbundet använda vårdande produkter är också A och O, inte minst i hårbotten.

– Många med tunt hår är livrädda för vårdande ingredienser, eftersom de förr ofta tyngde ner håret. Jag brukar råda mina kunder att använda fina oljor och skölja ur dem noga. En hårmask som både innehåller uppbyggande proteiner och fukt ökar chanserna för fin volym, säger Lisa Wirström.

1. Stylingborste från OBH Nordica. En mix mellan en rundborste och locktång. Läs mer och köp här. 

2. Stor locktång från GHD. Skapa volym och mjuka vågor. Läs mer och köp här.

3. Volymtång från Remington. Applicera i hårbotten. Läs mer och köp här. 

Kan löshår som hairtalk ge ett tjockare hår?

Ibland räcker varken styling eller produkter. Moderna hårförlängningar eller förtjockningar, som populära Hairtalk, fästs med tunn tejp och ger ett naturligt resultat utan att slita på det egna håret. Med rätt vård sitter löshåret upp till åtta veckor innan det är dags för fästena att flyttas upp.

– Om du för en kväll vill ha ett megasvall ska du ha ett Hairband, fortsätter Emelie Johansson. Det uttagbara håret hängs på med en lina och kan ge lika mycket hår som en full förlängning (pris från 2 995 kronor).

Även för den som har drabbats av kala fläckar på skalpen, så det inte finns eget hår att fästa löshår i, finns hjälp att få.

– Om man är kal på hjässan använder vi en Hairwear, en hårersättningsdel med handknutna hårstrån som fästs med klämmor, berättar Emelie Johansson, frisör och utbildare på Hairtalk. En Hairwear kostar från 6 000 kronor beroende på storlek, och matchas ihop sömlöst med ditt eget hår för ett helt naturligt utseende.

 

LÄS OCKSÅ: För perfekt resultat – här är plattängerna som får bäst i test

 

6 produkter som kan hjälpa dig på vägen till mer volym och ett tjockare hår:

 

1. Vitaminer för tjockt och hälsosamt hår

Hair vitamines från Lernberger Stafsing. Kosttillskott för hälsosamt hår. Läs mer och köp här. 

 

2. Hårserum som stimulerar hårsäckarna 

Hårserum från Kérastase. Stimulerar hårbotten. Läs mer och köp här.

3. Hårmousse som ger volym till håret 

Stylingmousse från Löwengrip. Bra volymeffekt. Läs mer och köp här. 

 

 

4. Hårmask som tacklar håravfall 

Hårmask från Maria Nila. Inpackning som bidrar till minskat håravfall. Läs mer och köp här.

5. Hårstimulerande mousse för hårbotten 

Hårbottenmousse från Hair by Revitalash. Tillväxtstimulerande. Läs mer och köp här.

6. Volymspray för fint hår 

Leave in-spray från Eleni & Chris. Ger volym till fint hår. Läs mer och köp här. 

 

LÄS OCKSÅ: Bästa frisyrerna för dig med tunt hår – addera fyllighet och volym

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!