Artikeln innehåller annonslänkar

Skönhetsredaktören: Så tacklar du 10 vanliga skönhetsplågor i sommar

I kulisserna av Instagrams perfekta #semesterselfies lurar diverse snyggplågor. Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren hjälper dig att navigera mellan sommarens flagande brännor, insektsbett, raggarduschar, smältande makeup och hårkatastrofer.

Sommarplåga 1: Det saknas rinnande vatten

Lösning: Raggardusch 2.0!

Festival, roadtrip, sommarstuga utan fungerande dusch eller stranddagar som övergår i spontana festligheter. Ibland krävs mindre konventionella rengöringsmetoder.

Räddningen stavas smarta rengöringsservetter och ansiktsrengöring av micellär typ som effektivt städar rent utan vatten (men glöm inte bomullsrondellena).

Intimservetter: Deodoc Intim deowipes. Läs mer och köp här.

Deoservetter: Sephora Always fresh deodorant wipes. Läs mer och köp här.

Micellärt rengöringsvatten: Filorga Solution micellaire anti-age. Läs mer och köp här.

Sommarplåga 2: Soleksem

Lösning: Kortison, kläder och keps!

Lättare fall av solutslag eller eksem kan ofta lindras genom att tillföra mycket fukt. ”Vid måttliga besvär kan en mild kortisonkräm ge bra effekt. I svårare fall kan man använda antihistamin (allergitabletter) tillsammans med en mild kortison.

Viktigt att tänka på är att hud som reagerat med solutslag eller eksem helt bör skyddas från solen. Helst med kläder. Sitter det i ansiktet bär gärna keps eller hatt, och smörj med hög solskyddsfaktor”, råder Jessica Leijon. Välj solskydd utan parfym då en reaktiv hud, som annars klarar parfym bra, kan få en negativ reaktion i ett utsatt läge.

Parfymfri solskyddscrème: Aco Sun nourishing face sun cream spf30. Läs mer och köp här.

 

Sommarplåga 3: Pigmentfläckar

Lösning: Fysikaliskt solskydd!

Att pigmentfläckar förökar sig med raketfart i solen vet alla som begåvas med en liten brunfläckig mustasch, ett skuggigt pannband eller en mindre kontinent i urringningen så fort strålarna kikar fram.

Vill du stoppa pigmenteringarnas framfart måste du vara kompromisslös med vilket solskydd du väljer. Mineraler som lägger sig ovanpå huden och reflekterar bort solens strålar, så kallat fysikaliskt solskydd, är ditt bästa val. Håll utkik efter zinkoxid eller titaniumdioxid på ingredienslistan.

Vår svagt tonade favorit jämnar dessutom ut hudtonen, är proppad med antioxidanter som sätter upp stoppskylten mot diverse ålderstecken och funkar som prima primer under makeup.

Tonad solskyddscrème: Exuviance Sheer daily protector spf50 PA+++. Läs mer och köp här.

 

Sommarplåga 4: Finnar av solkräm

Lösning: Icke tilltäppande produkt + rengöring!

Sommar, sol och... finnar? Många skippar hellre solskyddet än riskerar en invasion av plitor. Oftast är det solkräm med ingredienser som täpper till porerna eller en reaktion mot ett kemiskt solskydd som ställer till det.

Välj därför ett fysikaliskt solskydd, där mineraler lägger sig ovanpå huden och får onda strålar att studsa bort. Var noga med att krämen är märkt ”non-comedogenic”, eller ”icke-komedogen”, vilket betyder att den inte täpper till porerna.

Rengöring på kvällen är superviktigt. En löddrande rengöring löser upp rester av solkrämen. Komplettera med mild peeling eller rengöringsborste några gånger i veckan.

Fysikaliskt solskydd: Clinique Mineral sunscreen fluid for face spf30. Läs mer och köp här.

Rengöringsborste: Clarisonic Mia2 i färgen Pink. Läs mer och köp här.

 

Sommarplåga 5: Solkräm i ögonen

Lösning: Sportsolskydd!

Löpning eller yoga på stranden blir inte alltid lika härligt i verkligheten som i Instagrams välfiltrerade bildflöde. Solkräm i ögonen betyder tårar, svid och suddiga linser.

Lösningen är ett sportanpassat solskydd. Smörj in ansikte och kropp 15 minuter innan du ger dig ut i solen. ”Tänk på att om du använder handduk för att torka bort svetten så torkar du även bort delar av solskyddet. Undvik att applicera solskydd ovanpå en rik hudkräm som mättat huden och gör att produkten lägger sig mer på ytan”, tipsar Jessica Leijon.

Svettresistent solkräm: Dermalogica Protection 50 sport spf50. Läs mer och köp här.

Mattgörande ansiktssolkräm: Eucerin Sun fluid mattifying face spf50, 169 kr/50 ml.

 

Sommarplåga 6: Kliande bett och småsår

Lösning: Läkande sos-kräm!

Sommarben med småsår och insektsbett kan drabba även stora flickor, för att inte tala om trasiga nagelband eller tillfälliga eksem. Ladda semesternecessären med en sos-kräm som påskyndar hudens reparationsprocesser och minskar risken för ärr. En fransk apotekshjälte har vår fulla tillit.

Reparerande kräm: A-derma Epitheliale a.h duo ultra repairing cream. Läs mer och köp här.

Sommarplåga 7: Makeupen smälter

Lösning: Absorberande pappersark!

Bröllopsfest, eftermiddagscocktails eller jobb i 30 graders värme. Det är svårt att känna sig representabel när makeupen halkar ner mot skosulorna.

Lösningen är så kallade ”blot papers”, alltså ultratunna pappersark som absorberar svett och överskottsolja. Tryck försiktigt och voilà – fräsch som en nyponros.

Mattgörande makeup-papper: Nyx Matte blotting paper. Läs mer och köp här.

Sommarplåga 8: Flammig makeup

Lösning: Crèmeprodukter! Låt pressade puderprodukter som kan glida runt och bli flammiga på huden stå åt sidan, och använd istället makeup i crèmeform, säger makeupartisten Mia Högfeldt.

Investera i en oljefri foundation av longlasting-typ, crèmerouge och crèmeögonskugga. En snygg kindpalett funkar ofta även på ögonen.

Foundation: Estée Lauder Double wear light stay-in-place makeup spf10. Läs mer och köp här.

Skimrande kindpalett: Isadora Face sculptor strobing i nyans Warm glow. Läs mer och köp här.

Crèmerouge: Ciaté Blush pop i nyans The one. Läs mer och köp här.

 

Sommarplåga 9: Snygg utan badrumsstopp

Lösning: Partykit i strandväskan!

Lata stranddagar som omärkbart flyter över i spontana grillfester är en våt dröm på pappret, men i verkligheten är det svårt att känna sig festfräsch med ansiktet kladdigt av solkräm och sand.

Ha en liten necessär redo i strandväskan med rengöringsservetter och några väl utvalda sminkprodukter. Makeupartisten Mia Högfeldt tipsar om en enkel rutin: ”Böj fransarna och lägg ett lager vattenfast mascara, gärna bara på övre fransraden. Markera vattenlinjen på övre ögonlocket med en vattenfast penna. Borsta upp brynen och markera med penna. Lite läppglans och voilà!”.

Vattenfast kajalpenna: Urban decay 24/7 Glide-on eye pencil i nyans Desperation. Läs mer och köp här.

Ögonfransböjare: Tweezerman Classic curler. Läs mer och köp här.

Rengöringsservetter: No7 Quick thinking 4 in 1 face wipes. Läs mer och köp här.

 

Sommarplåga 10: Falnande manikyr

Lösning: Doppsäkra naglarna!

Långa simturer och morgondopp är välgörande för kropp och själ, men inte för manikyren. Vattnet luckrar upp nageln och får lacket att lyfta från nageln.

Därför ska du inte tumma på underlacket. Lacket fäster då på underlacket, och din egen nagelyta kan leva rövare där under bäst den vill. Lås in hela härligheten med ett snabbtorkande överlack, och smörj med nagelolja varje kväll för att maxa hållbarheten.

Sommarens stora trend med negativa naglar, alltså tunna ränder eller prickar som flyter ovanpå en transparent målad nagelyta, fyller inte bara en estetisk funktion, utan är också världens smartaste sommarmanikyr eftersom flisor knappt kan uppstå. Gellackmanikyr på salong är också en återkommande före-semesterrutin på redaktionen.

Underlack: Ciaté Underwear base coat. Läs mer och köp här.

Snabbtorkande överlacksdroppar: Essie Quick-e drying drops. Läs mer och köp här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!