Foto: IBL

Maxa ditt hudvårdsresultat – produkterna att använda dag, kväll och natt

Det är inte bara vad vi använder för hudvård, utan även när vi använder den som har betydelse för det vi ser i spegeln. Genom att synka hudvården med hudens biologiska dygnsrytm kan du få maximal utdelning. Vi listar produkterna­ som fungerar allra bäst för din hud morgon, dag och natt!

Hudvård dygnet runt – innehåll

1. Morgonprodukterna: Skydda hyn mot dagens föroreningar

2. Dagsprodukterna: Håll stresstecknen borta

3. Kvällsprodukterna: Preppa med antioxidanter

4. Nattprodukterna: Reparera dagens skador

Morgonpasset kl 06-09: Skydda hyn mot dagens föroreningar

På morgonen börjar huden gå upp i beredskap inför dagens utmaningar, som luftföroreningar och sol. Kroppens egen produktion av antioxidanter ökar, samtidigt som reparationsprocesserna saktar ner. Detta betyder att huden är extra UV-känslig så här dags. Inget slarv med spf:en på väg till jobbet alltså! Morgonens rutin bör fokusera på skydd mot skadliga UV-strålar, luftföroreningar, stress och det blå ljuset från digitala skärmar, som orsakar skador i huden, triggar hudens känslighet och piskar på ålders-tecken som pigmenteringar, minskad elasticitet och förlorad lyster. Lyckligtvis kan vi enkelt montera upp en sköld mot fördärvet med några vältajmande produkter. Ingredienser som antioxidanter och C-vitamin kommer bäst till sin rätt på morgonen, och solskydd med minst spf 30 är ett måste oavsett årstid. Är du en av alla oss vars porer tycks bli slappare för varje dag är morgonen den rätta tidpunkten för ett porminimerande serum.

Produkterna som maxar morgonrutinen:

1. Rengöringsvatten för känslig hud, Sensibio H2O från Bioderma. Läs mer och köp rengöringsvattnet här.

2. Serumkapslar med skyddande C-vitamin, AF vitamin C20 serum capsules från Exuviance. Läs mer och köp kapslarna här.

3. Dagcrème som stärker hudens försvar mot solljus och luftpartiklar, Essential energy day cream spf 20 från Shiseido. Läs mer och köp krämen här.

4. Fuktmist med skydd mot luftföroreningar, Anti-pollution mist från Verso. Läs mer och köp här.

 

Dagspasset kl 09–17: Håll stresstecknen borta

När vi är stressade ökar stres­shormonet kortisol i kroppen, vilket i sin tur triggar hudens oljeproduktion och inflammatoriska tillstånd, samtidigt som produktionen av fuktämnet hyaluronsyra tappar takt. Runt eftermiddags-fikat slår olje-produktionen i taket, och nu glänser sannolikt T-zonen i all sin prakt. Serum och talg halkar runt i en enda röra, och har handen åkt skytteltrafik mellan tangentbordet och kinden under dagen är det nu bakterierna har fest. Samtidigt känner många av oss torrhet och stramhet, och huden är supermottaglig för fuktämnen som hyaluronsyra och glycerin. En buffé av vitaminberikade fuktmistar och matterande produkter, som silikonstift och så kallade ”blottingpapper”, är den perfekta räddningen att ha i skrivbordslådan. För att hjälpa kroppen att hantera stress-hormonerna inifrån, testa kosttillskott med den ayurvediska roten ashwaganda (även kallad indisk ginseng).  När energidippenslår till, välj kallbryggt kaffe, coldbrew, eller matchalatte som ger uppåtkickar utan att elda på magsyran.

Foto: IBL

Produkterna som ger glow under dagen:

1. Blottingpapper som absorberar överskottsolja, Invisimatte blotting papers, från Fenty Beauty. Läs mer och köp här.

2. Fuktmist med lugnande vitamin B5, Face rescue mist, från Aco. Läs mer och köp misten här.

3. Stift med nedmattande effekt, Teint idol ultra wear stick blur universal från Lancôme. Läs mer och köp här.

4. Kosttillskott med ashwaganda, Ksm-66 från Medicine Garden. Motverkar stress för hudvård som verkar inifrån. Läs mer och köp här.

 

Kvällspasset kl 17–21: Preppa med antioxidanter

Lagom tills du ska ut i rusningstrafiken börjar hudens yttre skyddsbarriär tappa styrfart, så att luftföroreningar lättare tar sig in i huden där de fria radikalerna skapar oreda. Inte minst kollagen-produktionen äventyras av avgaser, rök och annat som flyter runt i luften, speciellt i städer. Nu är huden också som mest känslig för en process som heter glykation, där sockret vi fått i oss binder till protein i huden och bidrar till nedbrytning av kollagen . Så här dags vill vi preppa huden med antioxidanter som tar striden mot de fria radikalerna. Mista ansiktet med en vitaminberikad fuktspray innan du kliver ut i pendeltrafiken. Är du trött och puffig runt ögonen av en dag framför skärmen, svalka och fyll på fuktdepåerna med en ögonmask. Kollegorna kanske sneglar, men låt dem – det är du som kommer att skratta hela vägen till spegeln. Om du tränar efter jobbet eller pendlar i storstadsluft, försök att tvätta ansiktet så snart det går för att få bort svett och dagens skräp. Avsluta med en toner med peelingsyra som lyfter bort döda hudceller och optimerar upptaget av allt välgörande godis från badrumshyllan som du kommer mata hudcellerna med lite senare.

Produkterna som skyddar under kvällen:

1. Ögonmask med avsvällande effekt, Dragon’s blood eye masks från Rodial. Läs mer och köp masken här.

2. Ren­göringsservetter för snabb uppfräschning efter träningspasset. Post-­workout face+body cleansing swipes, från Clinique. Läs mer och köp här.

3. Ansiktsvatten som skyddar mot föroreningar. Le tonique anti-pollution invigorating tone, från Chanel. Läs mer och köp här.

4. Syresättande fuktmist med antioxidanter, Pure berry toner, från Akademikliniken. Läs mer och köp här.

 

Foto: IBL

Nattpasset kl 21–06: Reparera dagens skador

Vid niosnåret sägs huden vara som mest mottaglig, så se till att göra din kvällsrutin nu, även om du är en nattuggla. Enligt många experter är det en fördel att göra rutinen så tidigt det går på kvällen, så att huden hinner ta till sig alla godsaker inför natten. Natten betyder reparationsverkstad i huden när den får lugn och ro och kan fokusera på att reparera skador som uppstått under dagen. Hudens reparationsförmåga sägs vara ungefär 30 gånger högre nattetid, då kollagenproduktionen ökar och cellerna återhämtar sig, så det är på natten vi får ut maximala resultat av aktiva, cellkommunicerande ingredienser som peptider och retinol. Avslutningsvis vill vi flagga för det kanske allra bästa du kan göra för din hud kvälls- och nattetid – stäng av mobilen. Om du absolut måste scrolla, sätt på nattläget så du slipper det skadliga, blå ljuset. I hudens drömvärld stänger vi av mobilen i samma stund som kvällshudvårdsrutinen börjar.

Produkterna som jobbar när du sover:

1. Serumkapslar med retinol och ceramider, Retinol ceramide caps, från Elizabeth Arden. Läs mer och köp här. 

2. Nattcrème som optimerar hudens återhämtning, Sound sleep cocoon, från Dermalogica. Läs mer och köp här.

3. Nattcrème för den yngre, stressade huden med probiotika, Slow age nuit, från Vichy. Läs mer och köp här.

4. Serum som laddar om hudbatteriet, Imortelle reset overnight serum, från L’Occitane. Läs mer och köp här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!