Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Damernas Värld

AHA-syror minskar ålderstecken och ger lyster – här är allt du borde veta

Vad är AHA-syra, vad gör det med hyn, hur väljer jag rätt aha-syror och hur använder jag det på rätt sätt? Damernas Värld reder ut frågorna om superingrediensen – och tipsar om produkterna värda att investera i.

Dagens skönhetsprodukter är fulla av spännande ingredienser, men exakt vad gör de och hur kan de hjälpa dig? Damernas Världs skönhetsexpert tar vi en titt på AHA-syror och berättar varför denna superingrediens borde vara en del av din hudvårdsrutin.

Vad är AHA-syra?

AHA står för Alpha hydroxy acids, och är den största gruppen bland kemiska peelingsyror (det finns även BHA- och PHA-syror, där BHA är mest känd för att tackla finnar och täppta porer, medan PHA är den allra mildaste peelingsyran som främst jobbar fuktgivande på hudytan). Kemisk och syra i samma mening kan låta läskigt, men tvärtom är AHA-syror snälla hudvänner som ofta utvinns från naturliga källor som frukt, mjölk, sockerrör eller mandel. Några vanliga AHA-syror är glykolsyra (glycolic acid), mjölksyra (lactic acid) och mandelsyra (mandelic acid).

”AHA-syror är väl dokumenterade för sin effektivitet mot ålderstecken som fina linjer, minskad spänst, glåmighet”

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om peptider – och så gör det underverk för din hy

Vad gör AHA-syror?

AHA-syrorna ökar den viktiga cellförnyelsen, som saktar ner med åldern, och är därför väl dokumenterade för sin effektivitet mot ålderstecken som fina linjer, minskad spänst, glåmighet och försämrad hudstruktur. Syrorna lossar på det klister som binder samman döda hudceller, och med dem ur vägen kan nya, friska hudcellsbebisar stiga upp mot hudytan. Resultatet är en slätare, föryngrad hud med ny lyster. 

Med det livlösa pansaret av döda hudceller ur vägen ökar också hudens fuktnivåer, och torrhetsrelaterade hudproblem förbättras. AHA-syror började användas i medicinsk behandling av eksem hos barn (upptäckten av AHA-teknologin ledde till hudvårdsmärket Exuviance, som i dag har over 120 patent på AHArelaterade sammansättningar). Som bonus tas alla härliga näringsämnen i dina serum och crèmer upp mer effektivt.

”Syror är ett briljant inslag i hudvårdsrutinen – men bör behandlas med respekt”

Hur väljer jag rätt AHA-syra?

Hur långt ner i huden syran når beror på molekylstorlek. Glykolsyra går längst ner i huden, vilket gör den toppen mot solskador, pigmenteringar och rynkor, men den kan vara lite stark för känslig hud. Mjölksyra är snällare, medan mandelsyra har antiinflammatoriska egenskaper och ger bra effekt på känslig, aknebenägen hud. Många produkter kombinerar olika syror för bäst effekt. AHA-syror används ofta i förindränkta peelingpads, ansiktsvatten (toners), serum eller masker.

Hur använder jag AHA-syror?

Syror är ett briljant inslag i de flesta hudvårdsrutiner, men bör behandlas med respekt. Det är viktigt att följa instruktionerna – en hud som överbehandlas av syror kan drabbas av försvagad barriär, vilket kan bana väg för en rad besvärliga hudproblem. Var försiktig med att blanda olika syraprodukter från olika märken hemma – det är lätt att komma upp i för höga koncentrationer. Många så kallade avancerade cosmeceutical-märken har hudvårdsprogram där produkterna jobbar i synergi med varandra för att uppnå maximalt resultat. Eftersom den ökade cellförnyelsen blottar fina, unga hudceller som är extra solkänsliga så är solskydd extra viktigt att komma ihåg när du använder syror.

LÄS OCKSÅ: Vad gör aha-syror för nytta i kroppscrèmen? Vi reder ut!

Behandling med AHA-syra hemma – här är expertens bästa produkter!

1. 10 min AHA  + BHA + PHA face mask, Skin Treat

Budgetkap! Ansiktsmask med flera sorters syror, 10 min AHA + BHA + PHA face mask, Skin Treat/Kicks. Läs mer och köp här.

10 min AHA + BHA + PHA face mask, Skin Treat/Kicks

2. Rapid reveal peel, Dermalogica

Peelingkur för upp till 10 veckors anti age-behandling, Rapid reveal peel, Dermalogica. Läs mer och köp här.

Rapid reveal peel, Dermalogica.

 

3. Mask 15, Dermaceutic

Snabbverkande ansiktsmask med glykolsyra, Mask 15, Dermaceutic. Läs mer och köp här.

Rapid reveal peel, Dermalogica.

4. Enzyme peel, Verso

Ansiktsmask med peelingsyror och enzymer, Enzyme peel, Verso. Läs mer och köp här.

Enzyme peel, Verso.

5. Rejuvenating treatment masque, Exuviance

Ansiktsmask med föryngrande AHA- och PHA-syror, Rejuvenating treatment masque, Exuviance. Läs mer och köp här.

6.  Good genes glycolic acid treatment, Sunday Riley

Nattserum med glykolsyra, Good genes glycolic acid treatment, Sunday Riley/Sephora.  Läs mer och köp här.

Good genes glycolic acid treatment, Sunday Riley/Sephora.

LÄS MER: Hyaluronsura – så bra är det för din hy (+ produkterna som funkar!)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!