Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Jason Lloyd-Evans/Shutterstock

Så trollar du fram lyster med hjälp av C-vitamin - serumen som gör jobbet!

C-vitamin är en av hudvårdens starkast lysande stjärnor. Den ger lyster till huden samtidigt som den gör huden fastare och spänstigare. Men när, hur och varför ska du använda det? Och ska du välja C-vitamin i serum, pulver eller kapslar? Vi reder ut!

C-vitamin är en av hudvårdsvärldens mest beprövade stjärnor, och ett absolut måste i jakten på en jämn persikohud som badar i glow. Mest effektivt är ett högkoncentrerat serum eller pulver som blandas med valfri produkt, men komplettera gärna med masker för askungeeffekt à la minute. Scrolla ned för att läsa mer om C-vitaminets betydelse för huden! 

Produkter med C-vitamin som ger huden glow

Enklaste sättet att ge huden C-vitamin är genom ett högkoncentrerat serum. Detta applicerar du under din ansiktskräm. (En del C-vitaminserum rekommenderas att användas enbart nattetid, läs på förpackningen.) Här nedan listar vi flera produkter med C-vitamin som kan hjälpa din hud att hitta lyster och klarhet: 

1. Serumkaplsar med C-vitamin från Exuviance 

Kapslar med extra kraft (20 % C-vitamin) från Exuviance.

Serumkapslar med vitamin C som är engångsförpackade och som du använder på kvällen under din nattkräm. Vitamin C Serum Capsules 60 kapslar, Exuviance. Läs mer och köp här.  

2. Serum med C-vitamin från Kora Organics 

C-vitamin serum från Kora Organics.

Serum med C-vitamin från Kora Organics, skapat av supermodellen Miranda Kerr. Serumet innehåller superfrukter som kakaduplommon, acerola körsbär, apelsin- och citronzest, extrakt från Nonifrukten och så 12% ascorbyl glucoside, en av de mest stabila formerna av C-vitamin.  Noni bright vitamin C serum, Kora Organics. Mer info och köp här (länk till Åhléns).

3. Serum med C-vitamin från Maria Åkerberg - budgetvänligt! 

Serum C från Maria Åkerberg.

C-vitaminserum från svenska märket Maria Åkerberg - till ett riktigt bra pris! Serumet innehåller förutom 10 % C-vitamin även A-vitamin som stimulerar nybildningen av kollagen i huden. Serum C, Maria Åkerberg. Mer info och köp här (länk till Lyko.) 

4. C-vitaminserum från Ole Henriksen 

Banana Bright Vitamin C Serum från Ole Henriksen.

Hudvårdsgurun Ole Henrikson har lanserat en ny serie produkter med C-vitamin, The Truth Collcetion, och en av produkter är självklart ett C-vitamin serum. Innehåller 15 % c-vitamin och även hyaluronsyra som jobbar på fukt och PHA (poly hydroxy acid) som är lämplig för känslig hud. Banana Bright Vitamin C Serum, Ole Henriksen. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

5. C-vitaminserum från Paula's Choice 

C-vitamin serum från Paula's Choice.

Och på tal om hudvårdsgurus - även Paula Begoun med egna varumärket Paula's Choice har C-vitamin i sitt sortiment. Denna booster innehåller 15 % C-vitamin och även E-vitamin samt ferulinsyra. Används under ditt vanliga serum och ansiktskräm som en extra C-vitamin shot för huden! C15 Super Booster, Paula's Choice. Mer info och köp här (länk till Skincity.)  

När och hur använder jag C-vitamin?

Eftersom C-vitamin skyddar huden mot dagliga sabotörer som sol, skärmljus och luftföroreningar så får du mest nytta av applicering på morgonen. Använd alltid solskyddsfaktor med minst SPF 30 för att skydda det solkänsliga C-vitaminet i huden. Har du mycket känslig hud bör du vänja huden vid C-vitaminserumet gradvis eller välj produkter med lägre procentsatser. Produkten måste skyddas från solljus, så därför förpackas ofta C-vitamin i mörka flaskor. Förvara gärna C-vitaminprodukter i kylen eller i ett mörkt, svalt skåp.

Fler skönhetsprodukter med C-vitamin:

1. Peelingmask med C-vitamin, Nordic-C glow reveal peeling mask, Lumene. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  
2. Ögoncrème med C-vitamin
, C+ collagen brighten & firm eye cream, Dr Dennis Gross. Läs mer och köp här. 
3. Hudvårdskit med C-vitamin
Best of vitamin-C face skincare kit, Pixi. Läs mer och köp här.

Vad är C-vitamin (askorbinsyra)?

Redan som små fick vi lära oss att C-vitamin håller förkylningar borta. C-vitamin (askorbinsyra) är ett vattenlösligt vitamin som fungerar som en kraftfull antioxidant. Antioxidanter kan beskrivas som rostskydd som skyddar cellerna från oxidativ stress orsakad av fria radikaler. C-vitamin finns naturligt i frukter och grönsaker, men uträttar även underverk när det appliceras på huden.

Vad gör C-vitamin i hudvård?

I hudvård fyller C-vitamin flera funktioner som kollagenbyggande, lystergivande, utjämnande och cellskyddande. C-vitamin spelar en stor roll i hudens kollagensyntes, alltså tillverkningen av proteinämnet kollagen som ger huden fyllighet, fasthet och spänst. Med åldern förlorar vi kollagen, vilket gör C-vitamin till en utmärkt ingrediens för alla som vill bromsa klockan. C-vitamin har också en lätt cellförnyande effekt, vilket ger en jämnare, klarare hudton med lyster. Sist men inte minst skyddar superantioxidanten C-vitamin hudcellerna mot sabotage från fria radikaler, som bildas av bland annat luftföroreningar, skärmljus och solen. C-vitamin är en perfekt kompanjon till SPF (solskydd) för att skydda huden mot skador.

Vitamin C i serum, pulver och kapslar

Halten av C-vitamin anges ofta i procent på flaskan. Välj minst 20 procent för maximal effekt. C-vitamin är ett instabilt vitamin som lätt oxiderar och blir verkningslöst. Därför krävs det att tillverkaren vet hur man stabiliserar och skyddar C-vitaminet, så välj ett beprövat, erkänt märke. Leta på innehållslistan efter godsaker som L-ascorbic acid, som är den aktiva formen av askorbinsyra (ren C-vitamin), eller effektiva derivat som magnesium ascorbyl phosphate och ascorbyl palmitate.

LÄS MER: Mycket skärmtid? Här är produkterna som kan rädda din hy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!