Artikeln innehåller köplänkar

Så blir du av med påsar och mörka ringar under ögonen (bästa tipsen!)

De mörka ringarna och påsarna under ögonen är en ständig brottningsmatch och kan göra att vi inte ser ut att vara så pigga som vi känner oss. En orsak till påsar och mörka ringar kan vara vitaminbrist och sjukdom, men det finns även andra orsaker. Scrolla ner för våra bästa tips (kräm kan hjälpa!) kring hur du lindrar dina påsar och mörka ringar.

Problem med påsar under ögonen, svullnad, puffighet och mörka ringar är inte ovanligt. Oavsett om det beror på ärftlighet, dålig sömn eller ålder så finns det hjälp att få. Damernas Värld djupdyker i mörka ringar och tipsar om knepen och produkterna som råder bot på svullnaden – en gång för alla!

Orsaken till påsar under ögonen

Påsar under ögonen kan vara ärftliga, men kan också uppstå på grund av allergi eller dåliga matvanor. Sover du för mycket kan du få påsar under ögonen, liksom om du sover för lite. Många drabbas också av påsar under ögonen när de blir äldre.

LÄS OCKSÅ: Ögonkräm som garanterat får bort mörka ringar och puffighet under ögonen

Så motverkar du påsar under ögonen – kräm kan hjälpa

En kylande ögonkräm biter snabbt på påsar under ögonen och gör att svullnaden går ner. Det finns till exempel ögonkräm med kylande metall-applikatorer att köpa i sminkdisken. Ett annat smart knep är att förvara en ögonkräm i kylskåpet, så är den kall och redo när du behöver den. En sista utväg är att doppa en frottéhandduk i kallt vatten och trycka handduken mot påsarna under ögonen. Var bara försiktig så att din hud inte får en köldchock.

LÄS MER: Ögonmasker som trollar bort mörka ringar och svullnad

Bra produkter hjälper mot puffighet, mörka ringar och påsar under ögonen

Från vänster:

1. Pep-start, Clinique

Ögoncrème som fräschar upp och ger en vaknare look på bara tre sekunder. Produkten reducerar svullnad under ögonen och är återfuktande. Läs mer och köp här.

2. All about eyes rich, Clinique

Fyllig ögoncrème som tar bort mörka ringar under ögonen, skuggor och svullnader med både lång- och kortvarig effekt. Crèmen stimulerar kollagenet i huden vilket ökar elasticiteten. Läs mer och köp här.

3. 24k Eye Elixir, Pixi 

Anti-puff-serum med effektiva peptider som tar bort puffighet runt ögonen. Kollagenet i serumet hjälper till att reparera känslig hud runt ögonen och den svalkande roll on-applikatorn stimulerar hudens egen cirkulation. Läs mer och köp här.

4. Caffeine Solution 5% + EGCG eye serum, The Ordinary

Budgetfavorit! Lätt serum med hög koncentration av koffein som effektivt minskar påsar under ögonen och puffighet. Effektiv både direkt och på lång sikt. Läs mer och köp här.

5. Stress relief eye mask, Estée Lauder

Wow-mask med direkt effekt mot påsar och puffighet. Minskar svullnaden och lugnar stressad och trött hud. Använd med fördel som akutprodukt när huden känns extra trött och svullen. Läs mer och köp här.

6. Super eye serum, Verso

Lyxserum med garanterad effekt! Produkten innehåller retinol 8, ett a-vitaminkomplex som är mer effektivt än vanligt retinol. Det stimulerar hudens kollagenprodukt och minskar svullnad, ålderstecken och mörka ringar. Läs mer och köp här. 

 

Många upplever att gurkskivor eller urkramade, kalla tepåsar med kamomill-té har en dämpande effekt på svullnaden.

Enligt studier kan mycket koffein och en sockerrik kost orsaka eller förvärra problem med påsar under ögonen. Försök därför att äta så allsidigt och nyttigt som möjligt och dra ner på både socker och drycker som innehåller mycket koffein.

Drick mycket vatten, minst åtta glas per dag.

Hur många timmars sömn behöver du – sex, åtta eller mer? Se till att din kropp får den sömn den behöver, varken mer eller mindre. Sover du för lite kan påsar under ögonen komma som ett ovälkommet brev på posten, liksom om du sover för mycket. Hitta din sömnrytm och följ den.

LÄS OCKSÅ: Foundation – bäst i test (och tipsen för att hitta rätt nyans!)

Mörka ringar under ögonen kan bero på sjukdom

Mörka ringar under ögonen beror oftast på att huden där är som allra tunnast och att de blodådror som löper under ögat därför syns igenom. De mörka ringarna under ögonen kan vara ärftliga men kan också bero på sjukdom, allergier och dåliga sömn- eller kostvanor. Är du osäker - sök alltid vård på din vårdcentral.

LÄS MER: Concealer – här är bäst i test och tipsen för att lyckas

Så lindrar du besvären med mörka ringar under ögonen – 5 tips:

1. Sov så många timmar som din kropp behöver. Brist på sömn kan nämligen orsaka att blodådrorna under ögonen utvidgas, vilket ger huden under en mörk nyans.

2. Gurkskivor, liksom en urkramad kall te-påse på ögonlocken i tio minuter kan göra underverk för mörka ringar under ögonen. Garvsyra i te har nämligen en krympande effekt på blodådrorna.

3. En ögonkräm med K-vitamin kan stärka kapillärrören under den tunna huden och göra att blodådrorna syns mindre.

4. Ät en allsidig kost, rik på grönsaker och frukt. Brist på olika vitaminer kan nämligen orsaka mörka ringar under ögonen, liksom en alltför saltrik kost. Dra ned på saltet och drick också mycket vatten.

5. Concealer döljer snabbt problemen. Välj en variant som är särskilt anpassad för ögonen, eftersom de har en lättare formula som inte lägger sig i fina linjer och dessutom innehåller ljusreflekterande pigment. Arbeta lätt och koncentrera dig på området där huden är som mörkast, ett tjockt streck längs med hela ögat ser lätt bara onaturligt ut.

LÄS MER: Ögonkräm – bäst i test mot rynkor, puffighet och mörka ringar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!