Artikeln innehåller annonslänkar

Hyaluronsyra är en riktig hjälte mot torr hy!
Hyaluronsyra är en riktig hjälte mot torr hy! Foto: Jason LLoyd Evans

Hyaluronsyra – så bra är det för din hy (+ produkterna som funkar!)

Vad är hyaluronsyra, hur fungerar det och varför är det bra för din hy? Damernas Världs skönhetsexperter reder ut och förklarar!

Dagens skönhetsprodukter är fulla av spännande ingredienser, men exakt vad gör de och hur kan de hjälpa dig? Damernas Världs skönhetsexpert Maria Ahlgren djupdyker i fuktämnet hyaluronsyra och berättar varför denna superingrediens bör vara en del av din hudvårdsrutin – oavsett hudtyp.

Innehåll: Allt om hyaluronsyra – frågorna du får svar på i artikeln

Vad är hyaluronsyra?
Vad gör hyaluronsyra?
Hur använder man hyaluronsyra?
Hur väljer jag rätt hyaluronsyra för min hy?
För vem passar hyaluronsyra?
Handplockat! Produkter med hyaluronsyra som verkligen fungerar!

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra, eller HA (hyaluronic acid), är skönhetshyllans smartaste fuktmagnet. Men det är också ett fuktämne som finns naturligt i kroppens vävnader, inklusive ögon, leder och, framför allt, huden. Namnet till trots är hyaluronsyra inte en syra, utan en typ av sockerart. Molekylerna binder och attraherar fukt i och på huden, vilket ger en slätare, fylligare hud. Från 25-årsåldern minskar kroppens egen produktion av hyaluronsyra, vilket gör att vi behöver fylla på utifrån.

Fuktgel, Aqua bounce super concentrate, Biotherm. Läs mer och köp här.

Fuuktgel med hyaluronsyra, Aqua bounce super concentrate, Biotherm

LÄS OCKSÅ: Retinol – så funkar det och produkterna som är allra bäst

Vad gör hyaluronsyra?

Hyaluronsyra attraherar och binder vatten, vilket gör det till både fuktmagnet och fuktreservoar. Nere i huden bildar hyaluronsyra en geléliknande konsistens som agerar fyllnadsmedel och stötdämpare mellan hudens proteinstrukturer elastin och kollagen, vilket fyller ut huden inifrån. Därför används hyaluronsyra i fillers som injiceras under huden för att fylla ut rynkor och linjer. Effekten är dock bara temporär eftersom kroppen naturligt bryter ner hyaluronsyra. Som fuktgivare kan hyaluronsyra hålla upp till 1000 gånger sin vikt i vatten, vilket gör den värdefull för en återfuktad, mjuk hudbarriär och för elasticitet och släthet. Hyaluronsyra ökar också cellaktiviteten i huden, och gör den mer motsåndskraftig mot fria radikaler.

 Budgetkap! Hyaluron shot freshmix tissue mask, Garnier. Läs mer och köp här.

Hyaluron shot freshmix tissue mask, Garnier.

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om niacinamid – hejdå, stora porer och pigmentsfläckar!

Hur använder jag hyaluronsyra?

Mest effekt på djupet får du av ett serum med hyaluronsyra, eftersom serum innehåller högre koncentrationer och kortare, lättare molekyler än ytfokuserade crèmer. Klappa in ditt serum på hud som fortfarande är lite fuktig, låt sjunka in och avsluta med att låsa in fuktmolekylerna med en crème. En sheetmask med hyaluronsyra är fenomenal när du snabbt vill ha en fuktmättad, persikostudsig effekt.

Serum med hyaluronsyra, Hydro B5 serum, Medik8. Läs mer och köp här.

Serum med hyaluronsyra, Hydro B5 serum, Medik8.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om peptider (och så gör det underverk för din hy!)

Hur väljer jag rätt hyaluronsyra?

Hyaluronsyra med låg molekylvikt tränger djupare ner i hudlagren, medan långformad hyaluronsyra med högre molekylvikt bildar en vätskereservoar ovanpå huden. Många varumärken väljer molekyltyp efter önskad effekt, eller kombinerar hyaluronsyra med olika molekylär vikt i sina produkter för bredare effekt. Tidigare utvanns ofta hyaluronsyra ur tuppkam, men i dag använder de flesta varumärken syntetiskt tillverkad hyaluronsyra. På innehållslistan hittar du hyaluronsyra under namn som hyaluronic acid, sodium hyaluronate, natriumhyaluronat och sodium hyaluronate crosspolymer.

Serum med hyaluronsyra, Hyaluronic serum, Dr Barbara Sturm. Läs mer och köp här.

Serum med hyaluronsyra, Hyaluronic serum, Dr Barbara Sturm.

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om squalane – räddaren i nöden mot torr hy

För vem passar hyaluronsyra?

Alla! Vår hud mår bra av att ha välfyllda fuktreservoarer. På sommaren är serum och masker med hyaluronsyra välkommet eftersom solljuset torkar ut huden. UV-ljus bryter även ner kollagen, så lågmolekylär HA-påfyllning nere i hudens ”madrass”, alltså dermis där kollagenet och elastinet finns, är välkommet. Hyaluronsyra har inte någon portilläppande effekt, utan passar alla hudtyper.

Fler tips på bra produkter med hyaluronsyra

Från vänster:
1. Ansiktscrème, Tidal brightening enzyme water cream, Sunday Riley. Läs mer och köp här.
2.
 Sheetmask, Retreat sheet mask, 4 st, Reserol. Läs mer och köp här.
3.
Nattmask, Hydramemory mask, Comfort Zone. Läs mer och köp här.

Produkter med hyaluronsyra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!