Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Jason LLoyd-Evans

Allt du borde veta om niacinamid – hejdå, stora porer och pigmentfläckar!

Har du tröttnat på stora synliga porer, torr hy, blemmor och pigmentfläckar? Här är mirakelingrediensen niacinamid som hjälper dig!

Niacinamid är en av trendingredienserna som fullkomligt tagit beautyvärlden med storm den senaste tiden. Men vad är det, hur fungerar det och vem passar det? Damernas Värld reder ut allt du behöver veta och listar produkterna som håller vad de lovar.

Vad är niacinamid?

Niacinamid (nikotinamid) är en bioaktiv form av vitamin B3 som används i hudvårdsprodukter - ofta med fokus på porer, hudton, fukt och sundare hudbarriär.

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om peptider – så gör det underverk för din hy

Vad gör niacinamid?

Genom att stötta flera viktiga enzymfunktioner i huden ger niacinamid en lång rad effekter, som tajtare porer till följd av ökad elasticitet, färre pormaskar och blemmor, ökad spänst, slätare textur och en starkare barriär med mindre fuktförlust och bättre motstånd mot yttre stressfaktorer som triggar känslighet i huden. Men mest känt är kanske niacinamid för att ge en jämnare hudton, både till följd av minskad rodnad och färre pigmenteringar.

Treatment niacinamide formula, Emma S.  Mer info och köp här (länk till Lyko). 

Treatment niacinamide formula, Emma S.

För vem passar niacinamid?

Niacinamid är en ålderslös och demokratisk ingrediens som passar de flesta. Har du känslig eller rosaceabenägen hud som lätt får utslag, eller vill jobba mot ålderstecken som förslappade porer, pigmenteringar och minskad elasticitet, hittar du en vän i niacinamid. Den bromsar också framfarten av aknebakterien Cutibacterium acnes.

LÄS MER: AHA-syror är effektivt mot ålderstecken – allt du borde veta och bästa produkterna

Toner med niacinamid, Lernberger Stafsing. Mer info och köp här (länk till Åhléns). 

Toner med niacinamid, Lernberger Stafsing.

Hur väljer jag rätt produkt med niacinamid?

Titta på styrkan, men också på vad produkten innehåller i övrigt. Vill du ha en pigmentutjämnande effekt på melasma, solfläckar eller akneärr är Skinceuticals Discoloration serum (Mer info och köp här, länk till Skin City) ett bra val som kombinerar niacinamid med transexaminsyra. Är förstorade porer huvudfokus är Emma S nya gelcrème (Mer info och köp här, länk till Lyko) en spännande nykomling, medan Elixir Cosmeceuticals Niactil 4% (Mer info och köp här, länk till Lyko) har nått kulstatus som hudvårdens schweiziska armékniv med sin porförminskande, hudtonsutjämnande och rodnadsminimerande formula. För en torr, lättirriterad hud med behov av fukt och starkare barriär är Hydration serum från Verso (Mer info och köp här, länk till Hudoteket) en undergörare berikad med lipider från havre.

Re-texturizing niacinamide treatment, Kicks Beauty. Mer info och köp här (länk till Kicks). 

Re-texturizing Niacinamide Treatment, Kicks Beauty.

När ska jag använda niacinamid?

Niacinamid kan användas både morgon och kväll. Vanligast är niacinamid i serum som appliceras under dag- eller nattcrèmen. Niacinamid kan förändras i sin form av för lågt pH-värde, så låt det gå några minuter om du använder peelingsyror eller C-vitamin i samma hudvårdsrutin. Använder du flera produkter med niacinamid samtidigt eller tar tillskott med niacin (vitamin B3) kan du få en tillfällig rodnad - en så kallad ”niacinamide flush”. Det är helt ofarligt, men händer det så dra ner på mängden.

LÄS OCKSÅ: Allt du måste veta om hyaluronsyra – så bra är det för din hy

Niactil 4%, Elixir Cosmeceuticals. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

Niactil 4%, Elixir Cosmeceuticals.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!