Artikeln innehåller annonslänkar

Allt du borde veta om peptider (och så gör det underverk för din hy!)

Vad har peptider för effekt som ingrediens i din hudvård och hur hjälper det mot rynkor, fina linjer och trött hy? Damernas Värld reder ut.

Vad gör peptider och hur kan de hjälpa dig? Damernas Världs skönhetsexpert tar en titt på peptider och berättar varför denna superingrediens borde vara en del av din hudvårdsrutin.

Vad är peptider?

Peptider är hudvårdsvärldens superkommunikatörer som vet precis hur man snackar snacket med en hudcell. Tänk på peptider som en stor, bullrig familj där alla har sin egen personlighet och kommunikationsagenda. Gemensamt för alla i den stora peptidfamiljen är att de är korta kedjor av olika aminosyror, alltså byggstenar av proteiner, som är sammanlänkade på olika sätt. Beroende på dess struktur kommunicerar de med proteinerna i vår hud – främst kollagen och elastin – på sitt eget unika vis. Enkelt uttryckt kan peptider ändra en hudcells beteende. Peptiden pratar, cellens proteiner lyssnar, och du visslar hela vägen från spegeln.

Budgetkap med peptider! Bugget Copper Peptides 1% från The Ordinary. Läs mer och köp här.

Vad gör peptider?

I hudvård är peptidernas syfte ofta att stimulera kollagen – hudens främsta protein för spänst och fyllighet, som minskar med åren – och att släta ut mimiklinjer, men det finns också varianter som stöttar reparationsprocesser, ökar fuktnivåerna, boostar cellförnyelsen och främjar viktiga barriärfunktioner. Peptider förekommer ofta i antiage-produkter, eftersom de hjälper hudcellerna att återfå sin ungdomliga vigör.

Anti-age-serum från Peter Thomas Roth, Un-wrinkle turbo face serum. Läs mer och köp här.

Hur använder jag peptider?

Peptider finns främst i serum och crèmer som lämnas kvar på huden. Aktiva ingredienser trivs bra i serum som når djupare ner i huden än crème. Peptider kan med fördel kombineras med C-vitaminprodukter – här hittar du vår guide till de bästa produkterna. Eftersom det finns så många peptider med olika användningsområden är det bäst att söka efter produkter som utlovar den effekt du önskar – som rynkutjämnande eller barriärstärkande – snarare än att söka på en specifik peptid.

Medik8 Liquid peptides – serum fullt av peptider. Läs mer och köp här.

Hur väljer jag rätt peptider?

Det finns hundratals olika peptider, och ute i hudvårdslabben föds ständigt nya peptidbebisar. En av rockstjärnorna i den kollagenbyggande kategorin är Matrixyl, som enligt en studie kan fördubbla kollagenmängden i huden. På senare år har kopparpeptider blivit trendiga. De ökar bildandet av kollagen och elastin, samtidigt som de skyddar mot fria radikaler, verkar inflammationshämmande och uppmuntrar bildandet av hudens fuktämne hyaluronsyra. Det finns också produkter som använder sig av så kallad ”drönarteknologi” där molekylerna söker sig direkt till de hudceller som behöver åtgärdas – vi älskar till exempel Liquid peptides från Medik8. Vidare finns syntetiska peptider som ska härma effekten av ett bistick eller ormbett, där muskeln tillfälligt slappnar av och linjer slätas ut. Många produkter kombinerar olika peptider för maximal effekt.

Bioline Lifting Code Peptide Pearls – superprodukt proppad med peptider. Läs mer och köp här.

För vem passar peptider?

Peptider är en säker ingrediensfamilj som passar de flesta. För personer som är känsliga mot retinol – en beprövad kändis i föryngringskategorin – är peptider ett suveränt alternativ i kampen mot klockan.

Fler produkter med peptider

1. Ögonkräm med peptider, Resilience Multi-Effect, Estée Lauder. Läs mer och köp här.

2. Nattmask med plumping-effekt, Peptide4 Plumping Pillow Facial, Elemis. Läs mer och köp här.

3. Boostande serum med peptiderLine correcting Booster Serum, No7. Läs mer och köp här.

LÄS OCKSÅ: Foundation – bäst i test (och tipsen för att hitta rätt nyans!)

Foto: Jason Lloyd Evans

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!