Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Jason Lloyd Evans/montage

Allt du borde veta om squalane – räddaren i nöden mot torr hy

Vad är squalane (eller skvalan som det också kallas) och hur kan det rädda din hy? Här är allt du behöver veta om superingrediensen.

Vinter och torr luft innebär för många en snustorr, stramande hud där nålfina linjer framträder som över en natt. Hos vissa av oss överkompenserar huden yttorrheten med att pumpa ut extra talg, och torr hud med plitor och flottig T-zon är ett faktum. Möt squalane, en av vinterns hjälteingredienser som stöttar och balanserar barriären genom misären – och på sikt bromsar förtida ålderstecken.

Budgetfavorit! Ansiktsrengöring i balm-till-oljaformat, Squalane Cleanser från The Ordinary. Läs mer och köp här.

The Ordinary Squalane Cleanser.

Vad är squalane?

Squalane är ett fettlösligt ämne som i sin molekylstruktur är mycket likt fuktämnet squalene, som finns naturligt i vår lipidbarriär (den yttersta barriären som skyddar huden mot skadliga ämnen och fuktförlust). Främst finns kroppens squalene i talgen, men halten sjunker ju äldre vi blir. Squalane i hudvård kommer oftast från veganska källor som oliver, vetegroddar eller sockerrör, men förr var hajlever den främsta källan till den eftertraktade oljan. Oftast hittar du squalane - eller skvalan som det ibland skrivs på svenska - i produkter för torr hud 

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om niacinamid – hejdå, stora porer och pigmentsfläckar!

Produkttips! Fuktserum med squalane och hyaluronsyra, Serum sérum serum micro-capsule youth reserve,  Foreo. Läs mer och köp här.

Serum sérum serum micro-capsule youth reserve, Foreo

Vad gör squalane?

Huden identifierar squalane som ett kroppseget ämne, vilket gör det till en mycket effektiv fuktgörare – huden vet precis hur den ska jobba med ämnet för att hålla sig återfuktad och spänstig. När squalanet lägger sig till rätta mellan hudcellerna känns huden omedelbart mjukare. Det kan också balansera överaktiv talgproduktion i fet hud och är en bra antioxidant som skyddar mot fria radikaler och, till viss del, UV-skador. En ytterligare finess är att squalane agerar transportör och slussar ner andra, viktiga ingredienser djupt i huden.

LÄS OCKSÅ: Hyaluronsyra – så bra är det för din hy (+ produkterna som funkar!)

Produkttips! Foundation i fast puderform, Squalane melting foundation spf 30, Make The Make/Skincity. Läs mer och köp här.

Squalane melting foundation spf 30, Make The Make/Skincity

För vem passar squalane?

Nästan alla hudtyper kommer överens med squalane. Eftersom huden tror att den har att göra med sitt eget oljeämne är det ett bra oljeval för personer som lätt får tilltäppta porer eller finnar. När huden uppfattar att den har tillräckligt med sebum - den mix av triglycerider, vaxämnen och squalene som produceras av talgkörtlarna - kan talgproduktionen balanseras, med färre finnar och igenproppade talgkörtlar som resultat. Medan en torr hud känner sig återfuktad och nöjd. Eftersom ämnet är nästan hudidentiskt är risken för allergi i princip obefintlig - ett bra val för känsliga hudtyper.

LÄS OCKSÅ: AHA-syror minskar ålderstecken och ger lyster – här är allt du behöver veta

Produkttips! Oljeserum för ansiktet, Strengthening oil face elixir, Skin Treat. Läs mer och köp här.

Strengthening oil face elixir, Skin Treat

Hur använder jag squalane?

Squalane säljs både som ren 100-procentig olja och tillsatt i produkter med andra ingredienser. Oljeskeptiker? Hundraprocentig squalane är en så kalllad torrolja, som inte lägger sig som en smörig hinna. Peter Thomas Roths Oilless oil har uppnått kultstatus, och kan till och med användas runt ögonen för att mjukgöra, släta ut och öka elasticiteten.

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om peptider (så gör det underverk för din hy!)

Produkttips! Ögoncrème med lugnande effekt, Hydrating eye cream, Bobbi Brown. Läs mer och köp här.

Hydrating eye cream, Bobbi Brown

Produkttips! Fuktcrème för känslig och torr hud, Seeking silence facial hydrator, Aesop. Läs mer och köp här. 

Seeking silence facial hydrator, Aesop

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård & doftljus. Köp nu!