Misslyckas aldrig med mascara igen med Damernas Världs smarta knep!
Misslyckas aldrig med mascara igen med Damernas Världs smarta knep! Foto: Camera Press

Sex vanliga missar du gör med din mascara (yes, vi också!)

Vill du ha perfekt resultat med din mascara? Då gäller det att ha koll så att du inte råkar göra någon av de här missarna när du applicerar.

Att applicera mascara är en större konst än du kan tro – och det finns flera vanliga missar som gör att resultatet inte alls blir lika bra som det hade kunnat bli. Damernas Värld listar sex vanliga missar som vi alla borde undvika framöver.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test – årets bästa mascara är utsedd!

1. Du går all in på nedre fransraden

Du har säkert ofta hört ”glöm inte applicera mascara på nedre fransraden”, men enbart ett (sparsamt) lager räcker utmärkt, eller inget alls beroende på hur mycket du applicerat på övre fransraden! Risken är att du får ett väldigt översminkat intryck om du har för mycket mascara på nedre fransraden, och applicerar du enbart mascara där får du ett ojämnt slutresultat.

2. Du glömmer Z-rörelsen

Om du gnuggar in borsten längs fransroten innan du sveper upp borsten längs fransarna får du mer volym eftersom mascaran appliceras på större yta av fransarna än om du bara sveper rakt upp. Tänk att du ska röra borsten som ett Z så applicerar du mer svärta på fransarna.

Applicera inte för många lager mascara! Foto: Camera Press

3. Du applicerar för många lager

En annan sak du läst sedan urminnes tider är att du ska ha flera lager mascara. Men det gav du upp vid första klumpansamlingen som gjorde att du var tvungen att tvätta bort allt och göra om proceduren från början. Fler lager än ett gör dock att fransarna får mer volym, men två lager räcker bra för att få till fylliga och långa fransar.

4. Dina fransar är inte rena

Om du inte tvättat bort alla gamla resten från tidigare mascara, utan målat på gammal torkad mascara, kommer mascaran du du applicerar över att sitta sämre och klumpigare. Dessutom fastnar gammal torkad mascara på borsten och tas med ner i behållaren om du målar på flagnande gammal mascara.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga sminkmissar som får dig att se äldre ut

5. Du får luft i mascaran

När du ska ta mer mascara på borsten är det lätt att du liksom börjar pumpa för att få så mycket mascara som möjligt.  Det som händer då är att du pumpar  ner luft i hylsan och mascaran torkar snabbare.

6. Du skrapar av borsten mot kanten för hårt

Hylsan är till för att ge bosten rätt mängd mascara, och det är inte meningen att du ska skrapa av överflödig mascara och gamla torkade mascararester ner i behållaren igen. Skrapa lätt!

LÄS OCKSÅ: Experten avslöjar vanligaste missarna du gör med din parfym

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!