DV TESTAR: Vattenfast mascara

En bra vattenfast mascara ska tåla allt från salta bad och svettiga träningspass till tår­drypande bröllop. Här är de tio mascaror som fick bäst betyg i vårt stora test.

En vattenfast mascara är en perfekt följeslagare under sommaren, eftersom den ser till att dina fransar behåller färgen när du badar, tränar eller bara svettas extra mycket. Trots det är det många av oss som väljer bort den vattenfasta mascaran, eftersom vi upplever den som svår att tvätta bort. Damernas Värld lär dig allt du behöver veta om vattenfast mascara.

Maximera mascaran - applicera rätt
Vare sig du köper en dyr designermascara eller väljer en budgetvariant är det vik­tigt är att du applicerar den på rätt sätt.

1. Tryck ner borsten ordentligt i hylsan och dra sedan av överflödig färg på hylsans öppning. Lyft ögonlocket med hjälp av ett finger och applicera sedan mascaran i en vertikal, sick-sackande rörelse på de yttre ögonfransarna. Det ska kännas som att du "ruggar" på färgen.
2. Fortsätt att måla på med vertikala rörelser och arbeta dig inåt, mot inre ögonvrån.
3. Se till att du applicerar även i fransrötterna. Tryck och rugga på färgen med lätt hand.
4. Glöm inte att sära på eventuella hopklibbade fransar så fort som möjligt. När mascaran har torkat blir de svårare att separera.
5. Fläckar på ögonlocket? Torka genast bort med en bomullstops, gärna med lite remover.
6. Applicera på dina undre fransar, men var lätt på handen. Vinkla och vrid borsten för att komma åt överallt. För en naturligare look kan du strunta i de undre fransarna.

5 vanliga frågorVad är det som gör mascaran vattenfast?- Exakt vad det är hålls hemligt, men det rör sig om silikonbaserade och vattenfasta oljor, fetter eller vaxer som stöter bort vatten. Hur får jag bort den?- Att försöka skrubba bort färgen med tvål och vatten fungerar dåligt och för hårdhänt behandling är heller inte bra för den känsliga huden runt ögonen. Lösningen stavas ögonmakeup-remover som är särskilt anpassad för vattenfast makeup. Olje-baserade varianter är oftast att föredra eftersom de lättast löser upp och tar bort vattenfast makeup. Varför ska jag använda vattenfast mascara?- Den tål bad och bär du linser eller har känsliga ögon är det också ett bra val, eftersom vattenfasta mascaror brukar smula mindre än vanliga. Dessutom har de en lättare formula, så gillar du böjda fransar håller de den böjda formen längre. Finns det några nackdelar?- På lång sikt kan de verka uttorkande. Samma sak gäller rengöringsprodukter för vattenfasta
produkter. Använder du ofta vattenfast mascara kan du smörja in fransarna med återfuktande vaselin regelbundet, under natten till exempel.Vattenfasta eller vattenresistenta mascaror?- Inte alls samma sak. De senare är visserligen mer skonsamma eftersom du kan tvätta bort dem med dina vanliga rengöringsprodukter men de håller mycket sämre mot svett och vatten. 

Estée Lauder Sumptuous Waterproof Mascara, 285 kr. POÄNG: 4,9 OM PRODUKTEN: Lagom stor borste som fint fördelar mascaran på fransarna. Något torr formula, men resultatet är vackert svarta och böjda fransar med mycket volym, dryg känns den också. Sitter där den ska efter bad och är ändå enkel att tvätta bort på kvällen.

Yves Saint Laurent Singulier Nuit Blanche Waterproof, 320 kr. POÄNG: 4,5 OM PRODUKTEN: Lyxig hylsa med modern borste som både ger fantastisk volym och fin längd. Sitter precis där den ska efter en varm dag med bad och är lätt att tvätta bort med remover på kvällen. Det enda negativa är att den inte känns särskilt dryg. 

Helena Rubinstein Lash Queen Mascara Sexy Blacks Waterproof, 335 kr. POÄNG: 4,3OM PRODUKTEN: Vacker och greppvänlig hylsa med ganska  tjock mascara som kletar lite, så det gäller att vara snabb på handen för att undvika spindelben. Ger fin separation och håller bra för både vatten och fukt. Ger lite dåligt med volym men betyget blir ändå högt.

Rituals Waterproof Volumising Mascara, 159 kr. POÄNG: 4 OM PRODUKTEN: Ganska tunn borste som ger naturlig volym på fransarna, böjda blir de också. Smular inte det minsta och sitter ganska bra efter två dopp, men på kvällen skymtar vi en skugga under ögonen. Lätt att tvätta bort. 

Diorshow Iconic Extreme Waterproof Mascara, 315 kr. POÄNG: 3,9 OM PRODUKTEN: Lyxig hylsa men knepig borste som är svår att komma åt alla fransar med. Ganska torr konsistens som ger lite volym och längd, men inget vi blir exalterade över. Sitter ganska bra i kontakt med vatten men börjar smula på eftermiddagen. Lätt att tvätta bort.

L'Oréal Volume Million Lashes Waterproof, 165 kr. POÄNG: 3,7 OM PRODUKTEN: Lite otymplig men smart borste som gör att mascaran inte klumpar. Volymen blir inte lika bra som vi förväntat oss men hållbar­heten är det inget fel på. Den sitter så bra att den är svår att tvätta bort, också med remover. Trots det bra betyg!

Nivea Lash Elastic Mascara Waterproof, 130 kr. POÄNG: 3,5OM PRODUKTEN: Smal borste som ger fransarna fin längd men ingen volym. Formulan känns mjuk utan att fransarna klibbar. Sitter bra efter bad men är ganska svår att få bort på kvällen, envisa smulor dröjer sig kvar. Trots det en bra mascara i mellanprisklassen.

Lumene Blueberry Curl Waterproof Mascara, 135 kr.POÄNG: 3,2OM PRODUKTEN: Ordinär mascara som ger fransarna ett naturligt utseende utan vare sig extra volym eller längd. Men den sitter som berget och klarar till och med ett entimmes simpass utan att påverkas. Tyvärr är den svår att få bort, vilket drar ner betyget.

Max Factor False Lash Effect Waterproof Mascara, 175 kr. POÄNG: 3 OM PRODUKTEN: Klumpig borste med kletig formula, så risken för spindelben känns stor. Många lager behövs för att vi ska bli nöjda med längden, men fransarna blir snabbt fint separerade. I kontakt med vatten
sitter den verkligen som berget, även med oljeremover var den svår att få bort.

Isadora Build-Up Mascara Extra Volume 100% Waterproof, 115 kr. POÄNG: 2,5 OM PRODUKTEN: Mascaraborsten har för långa strån, vilket gör att vi lätt kommer åt huden vid applicering. Själva formulan är torr och känns smulig. På fransarna uteblir både längd och volym, däremot får de fin färg efter flera appliceringar. Tål både tårar och vatten väl, men försvinner gradvis under dagen.

I varje nummer av Damernas värld koras "bäst i test"-produkter i våra populära och oumbärliga DV TEST. Alla tidigare test hittar du här på Damernas.se ... 

DV TESTAR:EXKLUSIV LISTA: Läsarnas skönhetsfavoriter

DV TESTAR:TOP 10: Bästa mascaror

DV TESTAR:SKÖNHETSFAVORITER: Bubblare

DV TESTAR:DV-redaktionens skönhetsfavoriter

DV TESTAR:DV TESTAR: Cellulit-crèmer

DV TESTAR:DV TESTAR: VINNARE 2010

DV TESTAR:Årets nya mascaror

DV TESTAR:Kroppsoljor

DV TESTAR:Multifunktionella läppstift

DV TESTAR:Mousse som gör ansiktet rent

DV TESTAR: Remover

DV TESTAR: Vattenfast mascara

DV TESTAR: Peeling för ansiktet

DV TESTAR: SOS-crèmer

DV TESTAR: Flytande mineralfoundation

DV TESTAR: Remover utan flaska

DV TESTAR: Vibrerande mascaror

DV TESTAR: Makeupremover

DV TESTAR: Flytande eyeliner

DV TESTAR: Askungecrèmer

DV TESTAR: Ljusreflekterande concealer

DV TESTAR: Fotcrèmer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!