Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: TT

62-åriga makeupartisten om produkten man bör undvika på mogen hy

Makeupartisten Rose-Marie Swift har ett eget ekologiskt märke och är känd för sin enkla elegans – och som supermodellerna Giselle Bündchen och Miranda Kerrs favorit. Här delar hon med sig av nyckelknepen bakom minimalistisk hudvård och den naturliga signaturlooken.

Det var när makeupartisten Rose-Marie Swift efter en lång och framgångsrik internationell karriär blev envist sjuk som startskottet firades av för egna märket, kultiga Rms Beauty, vars signifikativa vita små burkar syns i var och varannan skönhetsredaktörs och makeupartists handväska. 

– Läkarna kunde inte hitta vad det var för fel på mig, så jag lät genomföra en mängd avancerade blod- och urintester och håranalyser. När provsvaren kom tillbaka fick jag frågan om jag jobbade inom kosmetikaindustrin. Jag skyller inte på, och har aldrig skyllt mina hälsoproblem på kosmetikaindustrin, men det blev ett uppvaknande för mig och jag började utbilda mig själv vidare i hur jag kunde erbjuda ”ren” kosmetika för modellerna jag jobbade med, berättar Rose-Marie. 

Rose-Marie Swift är makeupartist och grundare av skönhetsmärket Rms beauty. Foto: TT

Att tala om kosmetika som ren och därmed insuinera att det skulle finnas oren sådan är omdiskuterat och i vissa sammanhang till och med kontroversiellt när det innefattar vissa specifika ingrediensers vara eller icke vara (lex parabener), men det går inte att blunda för segmentets utveckling. 

– Människor har verkligen fått upp ögonen för hur världen blir förorenad och respektlöst behandlad, och hur det i sin tur påverkar vår hälsa. Vi inser att vi kan börja med oss själva och våra individuella val, och att det i sin tur kan göra skillnad. Jag applåderar alla som uppmuntrar en hälsosam och ren livsstil i vårt förorenade samhälle, säger Rose-Marie.

LÄS MER: Gucci, 48, sminkar stjärnorna i Hollywood – här är hennes bästa tips för perfekt hy 

Du samarbetar i dag med flera stora namn, som Gisele Bündchen och Miranda Kerr, som båda är stora anhängare av dina produkter. 

– Alla de kvinnorna efterfrågar rena skönhetsprodukter, hälsosam mat och strävar hela tiden efter att hitta lösningar som respekterar moder jord och miljön. 

Rose-Marie Swift: ”Så får du till den perfekta basen”

Du är känd för att skapa en naturlig bas och en perfekt, till synes osminkad look. Hur gör du?

– Jag anser verkligen att enkelhet är elegans, att inte överarbeta makeupen är en del av det. Men allt börjar med en hälsosam hud. Jag rekommenderar tillskott med pre- och probiotika varje dag och att mjukgöra huden med en olja som ger huden lyster. Sedan lägger jag min UnCover up, en foundation, precis där det behövs; på rodnader, pigmenteringar och blemmor. Living luminizer, en highlighter utan glitter, ger en elegant lyster utan att det syns att du använder makeup. Vår Lip2cheek i nyansen Demure är subtilt, naturligt rosig och fin på både kinder och läppar. 

Några av Rose-Maries basfavoriter från Rms beauty.

1. Foundation, UnCover up, Rms beauty. Mer info - köp här (länk till återförsäljare).
2.
Multiprodukt för kinder och läppar, Lip2cheek, Rms beauty. Mer info - köp här (länk till återförsäljare).
3.
Highlighter, Living luminizer, Rms beauty. Mer info - köp här (länk till återförsäljare). 

Hur väljer man rätt bas, vad ska man tänka på? 

– Jag anser att ju äldre man är, desto mindre foundation kan man bära. En foundation kan inte kamouflera fina linjer, utan framhäver dem snarare. En lätt foundation med en droppe olja ger en mer ungdomlig glow. En täckande, torr och matt foundation är inte bra i någon ålder, tycker jag. Lägg rouget på kinden under ögat, i höjd ovanför näsvingarna. Att lägga rouget högt ger ett mer piggt utseende. Jag gillar crèmerouge och att applicera det med fingrarna och ge ansiktet en lätt massage för att pigga upp det. 

Jag anser att ju äldre man är, desto mindre foundation kan man bära.

LÄS MER: 20, 30 eller 50? Så väljer du rätt foundation för din ålder 

Modellen Lauren Hutton vet hur man får till en snygg bas för mogen hy. Foto: Davide Maestri/WWD/REX / Copyright (c) 2016 Shutterstock. No use without p

Vilka andra knep har du tagit med dig under åren?

– Jag tycker att puder gör sig bäst för att fylla i brynen. Pennor och gelformulas fastnar i porer och ger en tung känsla som ser onaturlig ut. Gör aldrig brynen kantiga i fronten – det drar brynen mot varandra och ger en illusion av ögon som sitter tätt och ger en hård känsla. En annan viktig aspekt är ljuset. Lyft ansiktet mot ljuset i stället för att undvika det. Det är ljuset gör ditt ansikte vackert, inte skuggorna. Alla modeller känner till det knepet. Ta en spegel och titta ner i spegeln och jämför sedan med hur du ser ut när du vänder dig och spegeln mot ljuset. Det är som magi!

LÄS MER: Bryngurun Anastasia Soare: ”Vanligaste misstaget folk gör med sina ögonbryn” 

Hudvård är grunden till allt, och du talar ofta om oljor. Berätta lite mer. 

– När jag var väldigt ung använde jag bara olivolja, nu använder jag min egen Beauty oil och Kakadu evening elixir. Fler dermatologer än någonsin rekommenderar olja, men det är viktigt att välja rätt. Jojobaolja är närmast hudens egna sebum (naturliga fett), buriti innehåller mycket betakaroten och vitamin A, kakaduolja är C-vitaminrik medan kokos tar bort all makeup och hjälper till att hålla fransarna välmående. Den sistnämnda är bra för att den är så multifunktionell; man kan ha den i badet, när man rakar sig, som deo, på ansiktet – tänk dock på att det är viktigt är att välja en kokosolja av absolut bästa kvalitet. Huden behöver olja!

1. Ekologisk, kallpressad kokosolja, Superfruit. Mer info – köp här (länk till återförsäljare).  
2.
Olja för kvällen, Kakadu evening beauty elixir, Rms beauty. Mer info – köp här (länk till Rms beauty).  
3. Chlorella-tabletter, Organic clean chlorella, Pukka. Mer info – köp här (länk till återförsäljare).  

LÄS MER: Bättre hy och glansigare hår – 7 smarta sätt att använda kokosolja på 

Vad har du för hälsorutiner? 

– Gröna juicer, fasta, magnesium och chlorella (en sortsgrönalg). Mina skönhetsrutiner handlar alltid om skönhet inifrån och jag är en superminimalist. Om jag lägger pengar på något är det inte spa-behandlingar utan snarare en detox. Jag fastar för att ge liv till ansikte och ögon, medan de gröna juicerna ger antioxidanter och vitaminer. Jag äter mineraler, mestadels magnesium, och är ett stort fan av raw food och grönsaker som hjälper till att ge en fin hy. Lite sol skadar inte heller, solljus hjälper mig på så många sätt. 

Rose-Marie Swift och svenska modellen Cajsa Wessberg. Foto: TT

Har du ett mantra eller en livsregel?

– Lyssna på din intuition. Kämpa för det ditt hjärta vill ha. 

Vad packar du till sommarresan?

– Mitt måste är Rms Lip & skin balm som gör att min hy ser fantastisk ut när jag går av planet. Sedan packar jag alltid mitt Rms-röda läppstift och Uncover up i nyans 22, liksom mitt brynpuder som jag kommer att lansera i år. I övrigt har jag alltid med mig min Beauty oil, kokosolja, hårborste och tandborste. That’s it!

LÄS MER: Alicia Vikander avslöjar sin bästa skönhetsprodukt (svenskt budgetkap!) 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Damernas Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande