Allt du borde veta om solskyddsfaktor (och produkterna som är bäst!)

Vad betyder egentligen spf – är det samma sak som solskyddsfaktor – och när ska man använda det? Damernas Världs experter reder ut och tipsar om produkter som är värda att köpa!

Dagens skönhetsprodukter är fulla av spännande ingredienser, men exakt vad gör de? 

Damernas Världs skönhetsexpert Maria Ahlgren tar en titt på spf (solskyddsfaktor) – hudvärldens viktigaste ingrediens som både är skönhetsskyddsängel och hälsoförsäkring. Dessutom får du produkterna som är värda att investera i!

 

Läs också: Solskydd för ansiktet – här är bäst i test

 

Spf och solskyddsfaktor: Experterna tipsar om bästa produkterna värda att investera i

1. Ekologisk solskyddscrème för ansikte och kropp

Ekologiskt solskydd för både ansikte och kropp med antioxidanter. Sun 30 plant stem cell antioxidant sunscreen spf 30, Madàra. Läs mer och köp här.

 

2. Solskyddscrème för känslig och torr hud

Solkräm för mogen hud med hög solskyddsfaktor. Anti-aging sun care spf 50+, Avène. Läs mer och köp här.

 

3. Facemist med solskyddsfaktor (spf)

Fräsch och lätt ansiktsmist med hög solskyddsfaktor. Antiaging facial sun mist mesoprotech spf 50, Mesoestetic. Läs mer och köp här.

 

4. Ultralätt solskydd för känslig hud

Solskydd i lätt fluidkonsistens – perfekt för det tunna ögonområdet, Anthelios 50 + fluid invisible ultra-resistant, La Roche-Posay. Läs mer och köp här.

 

5. Budgetkap! Solskyddsfaktor för ansiktet

Solskyddsfaktor för ansiktet i fluidform med mattgörande effekt, Sun face fluid mattifying anti-blemish spf 30, Aco. Läs mer och köp här.

 

Vad betyder spf?

Spf betyder sun protection factor, solskyddsfaktor på svenska, och anger hur många gånger längre du kan vistas i solen utan att bränna dig, jämfört med utan solskydd. Det finns två typer av UV-strålar: UVA, som når långt ner i hudlagren och påskyndar cellernas åldrande, och UVB, som gör att vi bränner oss och kan orsaka hudcancer. Solskydd av bredspektrumtyp skyddar mot båda. UV-strålarna bryter genom moln och fönsterrutor, så solskydd är ett måste även mulna dagar. Ha som tumregel att aldrig använda solskydd med lägre än spf 30. Däremot är skillnaden mellan 30 och 50 marginell.

Varför ska jag använda solskyddsfaktor?

Det finns noll anledningar att inte använda spf - det är den enskilt viktigaste ingrediensen i varje hudvårdsrutin, oavsett hudtyp och ålder. Varje gång vi bränner oss sker skador på cellnivå - att vi ens blir bruna tyder på att skadliga reaktioner är i rullning. Ungefär 75 procent av hudens åldrande kan skyllas på solen, som piskar på samtliga av hudens tidsmarkörer: slapphet och rynkor, pigmenteringar och grövre struktur med större porer. Även inflammatoriska hudsjukdomar som rosacea (vuxenakne) påverkas negativt. Solskyddsfaktor är också det bästa förebyggande skyddet mot malignt melanon och hudcancer. Kom ihåg att även mörk eller redan solbränd hud behöver spf.

Vad gör solskydd?

Det finns två typer av solskyddsfilter - fysikaliska och kemiska. Fysikaliska filter innehåller oftast mineralerna titandioxid och zinkoxid, som lägger sig ovanpå hudytan och reflekterar bort strålarna, ungefär som en spegel. Kemiska filter går in i huden och oskadliggör strålarna. Många solskyddsprodukter kombinerar båda typerna av skydd för maximal effekt och konsistens. Många proukter innehåller också antioxidanter för att skydda mot fria radikaler som solen orsakar.

Hur väljer jag rätt spf?

Till vardags, när du inte aktivt hänger i solen, räcker ofta en dagcrème med minst spf 30 (våra Bäst i test finns på damernasvarld.se). För hängslen och livrem kompletterar vi gärna med primer eller foundation med spf (kom bara ihåg att spf 10 + spf 20 aldrig blir spf 30). På semestern och stranddagar är ett vattenresistent solskydd med spf 50 säkrast. Fysikaliskt eller kemiskt solskydd är ofta en smaksak - känn på konsistensen och kolla på etiketten om produkten är särskilt anpassad för någon hudtyp. De känsligaste hudtyperna trivs ofta bäst med fysiskaliska solskyddsprodukter.

När ska jag använda jag spf?

Varje dag, året om. För att få den solskyddsfaktor som står på etiketten måste du applicera en tillräcklig mängd. Till ett medelstort ansikte behövs knappt en tesked, till kroppen cirka två matskedar. På varma dagar när du svettas ska skyddet återappliceras varannan timme och efter varje bad. I farten är ansiktsmist med spf din bästa vän. Även om du är insmord i spf från topp till tå bör du undvika solen klockan 11-15 (läge för långlunch i skuggan). Hatt, solglasögon och kläder är oslagbara skydd som dessutom ger tidlösa stilpoäng.

Läs också: Fler bäst i test – alla produkter recenserade av Damernas Världs skönhetsproffs

Foto: Jason Lloyd Evans

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!